Som spiller fikk han blant annet med seg spill for Norwich og Manchester City i England og 50 A-landskamper.
Som trener er han seriemester i Norge, Sverige (Helsingborg og Malmö) og Danmark (Brøndby), han har tatt det danske landslaget til både VM og EM og i fjor fikk fotballtreneren fra Hareid direkte beskjed fra Det danske kongehus og dronning Margrethe om at han er utnevnt til ridder av Dannebrog.
Eliteserien
Solbakken med Molde-stikk: – Så fikk jeg sagt det også
23/09/2022 KLOKKEN 11:52
– Champions League med Malmö, VM med Danmark, «The Double» her. Det har vært mye. Livet på Brakka er fint, sa Hareide da han møtte det store pressekorpset utenfor Lerkendal torsdag.
Nå har han tatt det vanskelige valget. Hans tid i toppfotballen på heltid er over når kalenderen viser 2022.
Ifølge 67-åringen er spesielt en person glad for avgjørelsen: Kona.
– Jeg har hatt 50 år i fotballens tjeneste og følte at nå var det nok. De årene man har igjen med helse, er det fint å ha litt fri og prioritere andre ting.

Ikke bli båret ut

Faktisk kommer han til å avslutte på samme bane som det hele på mange måter startet for alvor, som 17-åring i 1971.
– Jeg scoret mitt første mål i Toppserien, for Hødd mot Rosenborg, rett her borte, for 50 år siden. Så det har vært en lang reise, sier han med et smil.
Han har sagt at det slutt etter dårligere perioder tidligere også, men nå mener han at det kan settes to streker under svaret.
– Jeg vil liksom ikke bli båret ut av stadion, heller.
Han kom tilbake til Rosenborg, klubben der han vant seriegull tilbake i 2003, i august i fjor. I avtalen lå 1. juli som en D-dag for fremtiden.
Styreleder Ivar Koteng var onsdag kveld klar på at klubben ønsket Hareide med videre, men i dag meddelte han klubben at avgjørelsen var tatt.
Det er over nå.
– Jeg har hatt gleden av å trene spillere og spenningen i fotballen. Det er «ups and downs», og nå har det vært mye «downs» i det siste. Men jeg har hatt gleden av veldig mye «ups» i livet, så det er vemodig å si at nok er nok.
(Artikkelen fortsetter under):

Åge Hareide

Foto: NTB

Lettere som 50-åring

Beskjeden ble gitt til klubbledelsen tidligere samme dag.
– Det var det som var avtalt hele tiden. Ivar Koteng har vært veldig på meg med tanke på forlengelse. Det er veldig fint gjort av Ivar og jeg har oppfattet ham som en veldig fin formann, som har vært tett på. Spesielt nå i de dagene der ting ikke har fungert. Hvis jeg hadde vært en i annen alder, hadde nok jeg forlenget med Rosenborg nå.
– Hva er den endelige årsaken?
– Jeg kikket på fødselsdatoen min. Sist jeg var her, var jeg 50. Det er litt lettere å tanke opp energi enn når jeg nå er 67. Det er noe jeg må ta inn over meg, det er ikke like lett lenger. Når du blir eldre sitter tapene lengre i og seirene kortere.
Hareide svarer at han neppe vil angre på avgjørelsen, og at «gjort er gjort og spist er spist». Samtidig svarer han kontant med ett ord og et smil på direkte spørsmål om han er rett mann til å nå snu den vonde trenden laget er inne i.
– Ja!

Gi gass ut året

For Åge Hareide kom til Rosenborg med ambisjoner om gull, og har på ingen måte tenkt å avslutte en lang trenerkarriere til tonene av Lerkendal-publikumets pipekonsert, slik man kunne høre dem etter 0-0 mot Haugesund onsdag kveld.
– Jeg vil gi gass de månedene jeg har igjen, for jeg har et inderlig ønske om å få det til. Jeg vet at noen ganger kan det være en litt ujevn vei for å få det bedre. Jeg har tilliten fra spillerne og de vet at jeg vil det beste for dem og klubben.
Han mener de har en veldig fin gruppe i Rosenborg nå, men at det kanskje er blitt mange nye sammen.
– Rosenborg er en stor klubb og dårlige resultater sprer seg som ild i tørt gress. Det er nok med en kamp, det.
Etter elleve spilte kamper av årets sesong, er laget allerede elleve poeng bak serieleder Molde og helt nede på sjetteplass. Hareide har brukt mye tid til å tanke over årsaken til problemene.
– Det har vært veldig ustabilt, og jeg har grublet veldig mye på det. På hvorfor. Vi vant kamper og var gode og dårlige i samme 90 minutter. Kampen for å finne stabilitet har vært en jakt hele tiden. Resultatene har vært noenlunde likevel. Tiden etter tapet mot Molde, som egentlig var vår beste kamp, viser hvordan fotballen kan være, og det gir usikkerhet - i tillegg til noen skader, som du alltid får i fotballen.

Imponert av Koteng

Nå har klubben frem til nyttår på å finne klubbens neste hovedtrener. Nestemann i en rekke som allerede er blitt veldig lang de siste årene.
Hareide sier han neppe vil være involvert i den prosessen, men at han vil svare og gi sine signaler om han blir spurt.
– Er det aktuelt å gi seg før dersom en erstatter allerede er klar?
– Det har vi ikke diskutert i det hele tatt.
En ting er i hvert fall Hareide krystallklar på:
– Jeg vil absolutt ikke la Rosenborg i stikken.
Styreleder Ivar Koteng har varslet at han vil være tilgjengelig for kommentarer etter et styremøte klubben skal ha i 17-tiden torsdag. Nå blir det opp til ham og resten av ledelsen å stake ut enda en ny kurs.
Ifølge Hareide har Koteng imponert ham.
– Koteng oppfattes nok utenfra på en helt annen måte enn han faktisk er. Han er en av de beste formennene jeg har jobbet med. Jeg tror han respekterte svaret jeg ga ham, og han var bare opptatt av en ting, og det var at jeg vil fortsette å jobbe på nå. Noe annet er ikke aktuelt, og da kjenner folk meg dårlig, altså, sier Hareide og legger til:
– Jeg liker ikke å tape, og etter et døgn begynner det å knurre.

Forlenger ikke med Rosenborg: Hør hva Hareide selv sa om avgjørelsen

Eliteserien
VIF politianmelder supporter etter pyrokasting: – Dette reagerer vi sterkt på
23/09/2022 KLOKKEN 09:11
Eliteserien
Sa nei til Rosenborg-forlengelse: – Vanskelig og trist
22/09/2022 KLOKKEN 10:39