• Se Molde – Aalesund søndag kl 19:00 på Dplay og Eurosport Norge. Få tilgang her!
ÅLESUND (Eurosport):
I likhet med resten av Aalesund har ikke 2020 blitt noe i nærheten av hva Gudmund Kongshavn håpet på. I vinter flyttet han og familien, hustru og tre barn, til Ålesund etter fem år i Tromsø.
Eliteserien
Eksperten lovpriser Berg-erstatteren: – Enda skarpere enn Patrick
27/10/2021 PÅ 08:10
Etter nedrykk og en rotete avslutning på 2019-sesongen for TIL under Simo Valakari, fikk Kongshavn muligheten til å beholde plassen i Eliteserien hos tangotrøyene. Her ventet en tett duell med OBOS-ligaens beste keeper i fjor, Andreas Lie. Så kom korona.
– Vi flyttet jo ned hit, fruen, ungene og meg, så hadde vi rimelig uflaks med timingen på korona. Barnehagene og skoler var stengt, og andre folk var ikke veldig interessert i å få nye venner. Det var utfordrende en stund. Så da tok vi valget med at de flyttet opp igjen, siden jeg også var på utgående kontrakt, sier Kongshavn til Eurosport.

Savner familien

Dermed har Kongshavn bodd de siste månedene i kollektiv med to yngre lagkompiser, Sigurd Haugen og Ståle Stålinho Sætre, og levd ungkarslivet.
– Det er klart at som far har jeg lyst til å se ungene mine hver eneste dag, det er en trasig situasjon over tid, slik som det er nå, vedgår keeperen.
Samtidig startet han sesongen med litt småplager, og Lie fikk sjansen i mål. Etter hvert som målene rant inn og Aafk tapte det som var av fotballkamper, fikk Konshavn muligheten fra runde 6 til 14, uten at det hjalp så veldig på lagets resultater.
Så kom Lie inn igjen i målet, gjorde et par solide brølere, og Kongshavn gjorde comeback med en fantastisk kamp i Haugesund. Strafferedning, noen elleville involveringer og 9er på VG-børsen – endelig vant Aafk en fotballkamp igjen.
Nedrykket var likevel ikke til å unngå, og nå begynner planleggingen for 2021. Kongshavn signerte kun for ett år på Sunnmøre og er usikker på hva fremtiden bringer.
– Du, det vet han ikke helt sjøl, enda, det blir spennende å se. Jeg har lyst til å spille på så høyt nivå som overhodet mulig.
– Det nærmer seg nyttår, trenger du ikke en avklaring mtp familiesituasjonen?
– Nei da, jeg var på utgående i 2017 og i fjor, og nå er jeg det igjen i 2020, så jeg har fått litt erfaring med å være i den situasjonen og er kanskje litt mer avslappa enn det jeg var før. Mat på bordet skal det alltid være, det skal vi ikke være redd for.

Klubbenes marked, ingen tilbud på bordet

At det er en utfordrende og uoversiktlig økonomisk situasjon i hele fotball-Norge gjør at det er klubbene, heller enn spillernes, marked, tror Kongshavn, som har lyst til å fortsette på så høyt nivå som mulig. Helst Eliteserien.
– Som fotballspiller må man alltid vurdere de alternativene som foreligger og vurdere de ulike faktorene opp og ned. Det har vært litt snakk og sånn, men jeg skal ikke skryte på meg at det er flust av alternativer her og nå. Jeg tror at sånn fotballøkonomien har utviklet seg i Norge de siste årene, og kanskje litt ekstra i år, så tipper jeg det snitter nesten ti spillere i hver klubb som er på utgående, så det kommer til å ligge godt over 100 spillere uten kontrakt. Så det er kanskje klubbenes marked mer enn det er spillernes akkurat nå, mener vestlendingen – som rett nok er født i Oslo.
Saken fortsetter etter videoen:

Kongshavn-suksess med spesiell straffetaktikk

I Aalesund kan de ikke love en forlenget avtale, skal vi tro sportssjef Bjørn Erik Melland.
– Det er riktig, Gudmund er på utgående, vi har en dialog med ham, men vi får se hva det ender med. I utgangspunktet ønsker vi tre keepere, det har vi hatt de siste årene. Vi følte før sesongen at vi justerte oss opp på keeperplass, veldig sunn og god konkurranse mellom to erfarne keepere som begge har stått i Eliteserien. Vi skal ikke skylde på keeperne, det har vært mer komplekst enn som så, men det har vært en spesiell sesong for oss på mange måter, sier Melland og tenker på de mange baklengsmålene laget har hatt.

Vil ikke røpe for mye

Trener Lars Arne Nilsen er også nølende til å si for mye om fortsettelsen i Aafk for Kongshavn.
– Gudmund er en fantastisk nydelig gutt, en positiv energibunt som har vært med å kjempe mot nedrykk mange ganger, og det er en utrolig fin fyr å ha i en gruppe når vi ligger der vi ligger. Han er en positiv fyr som ser lyst på livet og han har vært utrolig god i de siste kampene, mer enn det kan jeg ikke si, sier Nilsen til Eurosport.
Melland vil ikke bekrefte eller avkrefte om Kongshavn kommer til å få en ny avtale på bordet, og er klar over at han hvilken dag som helst kan signere for en ny klubb. Aafk har også Andreas Lie på kontrakt ett år til.
– Det er noe vi har en dialog med Gudmund om, det er ingenting som er klart. Sånn er mekanismene i fotball, det er vi klar over, så får vi se.

Tromsø-flørt

Noen som har flørtet med Kongshavn er gamleklubben Tromsø, og trener Gaute Helstrup. Han var ikke der da Kongshavn forlot byen i januar, men 29-årignen har naturligvis fått med seg oppmerksomheten.
– Gaute sa vel det at vi har snakket med hverandre, så det er ikke så mye å legge skjul på, men jeg har ikke så mye mer å si enn det. Nå fikk de spikret opprykket, og det er jeg veldig glad for uavhengig om jeg skal spille der eller ikke, jeg var der i mange år og er glad i Tromsø by og Idrettslag. De fortjener å ha et lag i Eliteserien. Vi får se, jeg vet ærlig talt ikke.
– Ikke noe konkret tilbud enda, altså?
– Nøyaktig hva man har sagt og ikke sagt har jeg ikke behov for å dele med alle mulige folk, han er en fin fyr og Tromsø kjenner godt til meg og omvendt.
– Men er det mer fristende å dra tilbake med Tromsø med ny trener?
– Det skal sies at vi gjorde det veldig bra i lang, lang tid med Valakari, så skjedde det noe som gjorde det vanskeligere både for laget og min egen del. Men det er ikke sånn at vi skal svartmale alt han gjorde, han var jo helt der oppe en god stund. Men klart, Helstrup har gjort en fantastisk tropp med å spikre det opprykket så tidlig, for det er en stall som mistet mange spillere etter fjoråret. Det er fryktelig godt gjort av både han og TIL.

Konkurranse venter også i nord

Det har bare blitt spilletid i knappe halvparten av seriekampene i år. Også i TIL var han i tøff konkurranse, med Jakob Karlstrøm, som har stått alt av kamper for «Gutan» i opprykkssesongen. Kongshavn er ikke negativ til å ta opp konkurransen med 23-årignen igjen, som likevel ikke vil gjøre som Eurosport foreslår: Å sende oppover en VHS-kassett med høydepunkter fra Haugesund-kampen der han fikk 9er på børsen.
– Målet er å spille hver eneste kamp, men det eneste man får gjort noe med er sine egne prestasjoner. Jeg kan ikke akkurat gå til en klubb og si til treneren: «Jeg skal stå». Det er det alltid opptil andre å avgjøre. Jeg kan ikke leve på én kamp, det kommer hele tida nye.
Også av familiehensyn er det en oppside ved å flytte nordover igjen, der familien bor.
– I utgangspunktet tror jeg vi kommer til å ende opp i Tromsø på sikt, vi har det veldig fint der oppe, men mine aktive fotballår er en liten del av våre liv, så de neste årene styrer fotballen ganske mye, forklarer han.
Eliteserien
Eikrem spekulerer i Berg-spill og skamroser rivalen
26/10/2021 PÅ 21:29
Eliteserien
Kan gå glipp av oppgjøret mot Molde
21/10/2021 PÅ 11:33