Den hektiske oppkjøringen til den planlagte fotballstarten 8. og 9. mai byr på svært forskjellige utgangspunkter for de involverte. Etter planen vil de åtte Eliteserie-klubbene som i øyeblikket er rammet av treningsnekt begynne å trene organisert 12. april.
Fram mot seriestarten ser Haugesund for seg å spille kun to treningskamper. Åsane (25. april) og Viking (2. mai) blir motstandere for klubben som er blant dem som er underlagt det strengeste tiltaksnivået. De har nå ikke åpning for fellestreninger.
Eliteserien
Returnerer til Vålerenga: – Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves
9 TIMER SIDEN
Det samme gjelder alle klubbene i Viken pluss Sandefjord og Bodø/Glimt.
Sarpsborg 08, som har for tradisjon å spille flere treningskamper enn de fleste, har planlagt fem kamper før serieåpningen. Den første blir 18. april, opplyser sportssjef Thomas Berntsen til NTB.
– For at det (seriestarten) skal være forsvarlig, må vi ha flere 90-minuttere. For den gjengse mann i gata kan det høres litt dumt ut, men det er det ikke. Gutta må gjøre jobben sin før de skal gjøre jobben sin. Blir de kastet inn i seriekamper, øker sjansene for skade. Det er det helsemessige vi er mest opptatt av der, sier Berntsen.

Uenighet mellom klubbene

Sarpsborg 08 skal møte Stabæk, Vålerenga, Lillestrøm, Odd og Strømmen.
– Det er lettere for oss med mange lag rundt oss. Ingen av kampene vi skal spille medfører ferge, fly, tog eller noe sånt, legger Berntsen til.
Seks av de åtte klubbene som er i områdene med de strengeste smitteverntiltakene, sendte tirsdag et brev til Norges Fotballforbund (NFF) og ba om utsettelse av de to første serierundene.
«Med det oppsatte programmet rekker 5a-lagene kun to treningskamper, dersom vi skal følge de medisinskfaglige rådene vi får med minimum én ukes tilpasset trening før første treningskamp», het det blant annet i brevet, ifølge Romerikes Blad.
Sarpsborg og Odd har ikke stilt seg bak bønnen til de seks andre klubbene.
– Vi fremmet forslaget om kamper mellom Viken-lagene, og aksepterte det som et kompromiss for kort oppkjøring med nærkontakt-trening. Vi ville derfor ikke tøye strikken lengre da denne løsningen ble akseptert, sa Thomas Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08, til Discovery.
Også daglig leder i Odd Einar Håndlykken fortalte hvorfor de ikke stiller seg bak de seks andre klubbene.
– Odd og resten av klubbene har lenge argumentert for at Eliteserien bør få starte opp. Nå er vi først og fremst fornøyde med at vi får komme i gang, og mener oppstart tidlig i mai er det aller viktigste, sa han til Discovery.
– Vi klubbene som har fått treningsforbud får en stor konkurranseulempe. Ingen Eliteserie-klubber har fått større konsekvenser resultatmessig enn Odd. Men også da vår sesongavslutning ble ødelagt i fjor, var vi mest opptatte av det store bildet - nemlig at Eliteserien måtte bli avsluttet før jul.

Tre og fire kamper

Viking, som ikke har vært rammet av treningsnekt, spiller fire kamper mellom 17. april og 2. mai.
Bodø/Glimt reiste som eneste lag på treningsleir til Spania og forlenget samtidig oppholdet for å unngå koronarestriksjonene som også gjelder i Bodø. Mot seriestart har de regjerende mesterne planlagt tre treningskamper, mot Tromsø, Brann og Odd. Den siste kampen blir mot Odd 2. mai, helgen før serieåpningen.
Kristiansund har planlagt for fire treningskamper i oppkjøringen med den første 17. april og den siste 2. mai, helgen før den planlagte oppstarten.
Forutsetningen er samtidig at myndighetene åpner for gjennomføring av treningskamper fra midten av april. I øyeblikket kan ikke kamper spilles i toppfotballen.
(©NTB)
Eliteserien
Bekrefter enighet: Mot norsk overgangsrekord for Glimt
11 TIMER SIDEN
Eliteserien
Ble hyllet etter drømmedebut: – Jeg trives best under press
12 TIMER SIDEN