STAVANGER (Eurosport.no):
Han var ballvirtuosen det gikk gjetord om, kunstneren som i årevis hadde herjet i 1. og 2. divisjon – men aldri fått sjansen på øverste nivå. Etter overgangen fra Nest-Sotra til Viking midtveis i 2018 fikk Johnny Furdal endelig sjansen til å oppleve et opprykk til Eliteserien.
Eliteserien
Se høydepunktene: Botheim senket Vålerenga
14 TIMER SIDEN
Men 2019 ble ikke et møte med eliten slik 33-åringen hadde sett for seg. Å bli satt ut av trening fra februar til juni med en skade gjorde at midtbanespilleren aldri fikk grunnlaget han trengte for å slå ut i full blomst i debuten på toppnivå.

Kost seg med motbakkeløp

Kontrasten til denne vinteren har vært enorm.
– Jeg kan ikke beskrive hvor deilig det er å være med for fullt, sier en fornøyd Furdal til Eurosport.
Han vil ikke gå så langt som å omtale seg som «en ny signering» for Viking, men at forventningene til ham selv er skyhøye i forhold til fjoråret er det ingen tvil om.
– Ja, det har jeg definitivt. Eliteserien var nytt for meg i fjor, i tillegg til skaden. I år har jeg vært med på alle motbakkeløpene og spilt fotball siden dag én. Formen er mye, mye bedre enn den var i fjor.
– Betyr det at du kan sette preg på Eliteserien på samme måten som i OBOS?
– Det skjer nok ikke! Men jeg får nå håpe at det blir litt bedre enn i fjor. Jeg begynner å bli gammel, vet du. Det er uaktuelt (å dominere så mye, red.anm). Jeg får håpe jeg får starte flere kamper og bidra litt mer enn i fjor, sier Furdal i sedvanlig avslappet stil.

Kamp om plassene

Fra i fjor har Viking-midtbanen mistet mye kraft, tilstedeværelse og målpoeng i kraft av Zlatko Tripic’ og Kristian Thorstvedts avganger. Inn har Joe Bell kommet, i tillegg til at Furdal og Fredrik Torsteinbø er ventet å ta større plass i lagdelen i 2020.
Det blir med andre ord kamp om plassene i Bjarne Berntsens 4-3-3.
– Det er ingenting som er klink enda, vi har veldig mange gode midtbanespillere og tøff kamp om plassene. Sebastian Seboulosen som ikke har blitt nevnt, han kan bli bra. Harald Nilsen Tangen som har vært et stortalent i mange år, han har tatt steg i år. Alle er «keen» på å spille de indreløperrollene, mens Løk (Kristoffer Løkberg) vel er bankers på den dype.
– Hvordan vurderer du sjansen?
– Hvis jeg fortsetter sånn som jeg gjorde de siste par månedene i fjor så er det en mulighet. Å spille fast er det jeg går for.
Fått med deg denne? Saken fortsetter under:

Stusser over ny Viking-formasjon: – Hvorfor gå bort fra det?

Özil-sammenligning

Det har vært spekulert i om Bjarne Berntsen kan vri om til en mer 4-2-3-1-aktig formasjon i år, for å gjøre plass til Tommy Høiland bak Veton Berisha – eller slippe til for eksempel Furdal i sin foretrukne posisjon.
– Det er drømmeposisjonen da, det er der jeg har gjort min karriere og spilt veldig lenge. Så jeg tar den!
– Har du frekvensen til å jage der i det presspillet Berntsen vil ha?
– Nei, det er ikke der jeg har min styrke. Men hvis du klarer å lese situasjonene og stå rett så hjelper det ekstremt mye, det er like viktig å stå rett som å springe.
– Litt som Mesut Özil?
– Nå har han slakket veldig av de par siste årene, da... men jeg kan springe jeg også altså.
– Det er en urettferdig sammenligning?
– Nei, jeg tar Özil jeg altså, ha ha. Han er jo skamgod med ball. Jeg tar det som et kompliment. Vi har kanskje den samme forsen: Når jeg blir rettvendt og noen går på løp så kan jeg prikke dem. Jeg håper jeg kan vise det litt mer i år enn i fjor, men det er klart OBOS og Eliteserien er stor forskjell – definitivt.

Oppfordrer Bytyqi

Hvordan Viking løser tapet av Tripic blir en nøkkel for suksess i 2020, tror Furdal.
– Det blir vanskelig å fylle den rollen hans, vi må bli bedre kollektivt og relasjonelt, for jeg tror ikke det er mulig å fylle det han gjorde i fjor – det var eksepsjonelt bra. Men vi har Zymer (Bytyqi) som har ekstreme ferdigheter. Det er umulig å møte ham én mot én på trening, så hvis han klarer å bli så effektiv som han er på trening så har du en spiller der med stor x-faktor. Det handler om at når han har driblet en eller to, at han setter den ballen i mål eller en assist eller tredjesistepasning.
Furdal er full av beundring for sin 10 år yngre lagkompis.
– Han er jo bare 23 år, selv om det føles som vi har hørt om han i 20 år. Han har et vanvittig potensiale, en gang må det løsne for ham også. Han var god på sesongen i fjor, men han må bli god hele sesongen.
– Du legger press på Zymer her altså?
– Jeg legger ingen press på Zymer, men jeg håper han kan bli en som dominerer i Eliteserien, sier Furdal.
Sett denne?

Bak lukkede dører i en norsk toppklubb: Slik er en dag som sportssjef

Eliteserien
Vecchia-dobbel da Eggen ble hedret på Lerkendal
16 TIMER SIDEN
Eliteserien
To selvmål da Brann slo KBK
16 TIMER SIDEN