DRAMMEN (Eurosport.no):
Medregnet de mange tenåringene fra Strømsgodsets utviklingsavdeling, er det folksomt på lagets forberedende økt før møtet med Sarpsborg 08 denne uka. Det gror godt i Drammen og med lavest snittalder i Eliteserien har mange latt seg imponere over det Henrik Pedersen har fått til det drøye året han har hatt treneransvaret på Marienlyst.
Eliteserien
Fikk gult kort for filming: – Jeg tar det, beklager!
2 TIMER SIDEN

Målene renner inn på slutten av omgangene

I Godset er man godt fornøyd med sesongen 2020 så langt, og selv om det er relativt kort vei til nedrykksstriden, er følelsen i hele klubben at man er på riktig vei med Pedersen ved roret.
Samtidig har sure baklengsmål på slutten av kampene vært et gjentakende problem for et skadeplaget Strømsgodset denne sesongen. Det viser tall Eurosport har hentet ut.
I oversikten ser man hvor mange mål klubbene har sluppet inn hhv det siste kvarteret av 1. omgang, siste kvarteret av 2. omgang, totalsummen og hvor stor andel det er av lagets totalt innslupne mål i 2020.
 • Mjøndalen 11+6 = 17 av 30 (57%)
 • Godset 8+11 = 19 av 35 (54%)
 • VIF 6+5 = 11 av 24 (46%)
 • Sarpsborg 08 7+4 = 11 av 25 (44%)
 • Viking 2+13 = 15 av 35 (43%)
 • FK Haugesund 1+10 = 11 av 27 (41%)
 • Aafk 12 + 8 = 20 av 53 (37%)
 • Start 5+8 = 13 av 36 (36%)
 • Sandefjord 2+8 = 10 av 29 (34%)
 • Odd 3+5 = 8 av 24 (33%)
 • Brann 6+4 = 10 av 30 (33%)
 • Kristiansund 2+7 = 9 av 27 (33%)
 • Stabæk 5+4 = 9 av 28 (32%)
 • Molde 1+5 = 6 av 22 (27%)
 • Rosenborg 0+5 = 5 av 19 (26%)
 • Bodø/Glimt 2+3 = 5 av 20 (25%)
Se reportasjen her (saken fortsetter under):

Godsets mareritt-tall: – Ingen unnskyldning

Skader en del av skylda

Som man kan se skiller lagene langs Drammenselva seg ut i negativ retning. Hele 31,5 prosent av Godsets baklengsmål kommer det siste kvarteret av kampene. I andre enden av skalaen finner vi Molde, Rosenborg og Bodø/Glimt
– Selvfølgelig har det gått utover prestasjonene at vi har hatt skader, men det er ingen unnskyldning for at vi ikke har flere poeng. Men selvfølgelig har det konsekvenser når du fjerner fem-seks mann fra startelleveren i fjor høst, sier Henrik Pedersen.
Den energiske trenerprofilen har satt seg ned i VIP-avdelingen på Marienlyst stadion med Eurosport for å diskutere sesongen så langt. Fraværene han snakker om er Mikkel Hansen (lån avsluttet) og Jakob Glesnes (solgt), i tillegg til den skadeplagede kvartetten Duplex Tchamba, Prosper Mendy, Jonathan Parr og Herman Stengel.
Samtlige fire har mistet store deler av, eller hele, 2020-sesongen. Det har gjort at Pedersen har måttet stole enda mer på en liten kjerne spillere - og ungguttene har fått en mer sentral rolle i troppen - enn han hadde planlagt.
– Basisgruppen av dem du har til å starte har egentlig vært minimal. Selvfølgelig får det konsekvenser, fordi de unge spillerne gjør feil som mer rutinerte spillere ikke kommer til å gjøre. Men det er vi klar over. Så ja, det har fått konsekvenser, men ikke noe vi ikke lever med på en god måte, sier han – før han forklarer mer i detalj:
– Vi har Viljar (Myhra), en ung målmann. Nico (Mickelson) er en ung, høyrebent venstreback. Sondre (Fossnæs Hanssen) er en ung høyrebent venstre midtstopper. Halldor (Stenevik) har vokst til å bli en bra backup. Johan (Hove) var backup hele høsten, han har fått sjansen sammen med Ipalibo Jack og Mikkel Maigaard, men er bare 19 (fylte nettopp 20 år, red.anm). Også har vi Salvesen, Tokstad og Mawa. Så det har det gitt seg selv hvem som skal spille, fordi vi har en tropp med få spillere med startellevererfaring, så har vi en liten gruppe som kan være backup og så har vi en stor gruppe som aldri har spilt en eliteseriekamp, beskriver Pedersen.

Juniorfeil, ikke et utholdenhetsproblem

Hele ti av Strømsgodset-spillerne har vært på banen i mer enn 80 % av tida. Det er mest i Eliteserien. Samtidig har laget en intensiv spillestil som krever stor løpskapasitet og utholdenhet hos spillerne.
Likevel vil ikke Pedersen gå med på at Strømsgodset har sluppet inn mange mål på slutten av kampene fordi laget går tom for krefter.
– Det jeg går inn og kikker på er «hvor mye har med spilletid å gjøre, og hvor mye har med individuelle feil å gjøre?». Når jeg ser på de målene i mot så ser jeg at vi har vært riktig gode til å gjøre motstanderen god når vi mister ballen. På en del mål har vi vært seks mot to eller fire mot to i feltet, vi har vært godt organisert, men vi har gjort noen «unge feil» om man kan si det sånn, beskriver han.
– Gjør man sånne feil oftere når man er sliten?
– Ja, sier han og drar på det, før han konkluderer: Men jeg tror ikke det ligger så mye i det.
FAKTABOKS:
Eliteserie-klubber med spillere med spilletid over 1285 min av 1620 maks (80 %)
 • 10: Strømsgodset
 • 8: Bodø/Glimt, Odd
 • 7: Sarpsborg 08
 • 6: Vålerenga, FK Haugesund, Mjøndalen, Stabæk, Start, Brann
 • 4: Viking
 • 3: Kristiansund, Molde, Sandefjord
 • 2: Aalesund, Rosenborg
Som man ser av oversikten er det topplagene Odd og Bodø/Glimt som har hatt mest kontinuitet i sine laguttak, men Godset troner øverst på lista over spiller med størst belastning i 2020.
– Har det vært ønsket kontinuitet eller framtvunget som følge av skader?
– Det kan man godt si har vært framtvunget, selvfølgelig har det det, smiler Pedersen.

– Å være sliten kan gjøre at du ikke tenker klart

Johan Hove og Lars-Jørgen Salvesen er blant Godset-spillerne som knapt har misset et minutt i årets Eliteserie. Som to av premissleverandørene for drammensernes intensive spillestil vedgår duoen at tøff belastning på et fåtall spillere kan ha påvirket lagets prestasjoner på slutten av kampene.
– Ja, det kan godt være, det er selvfølgelig et altfor høyt antall mål vi har sluppet inn på slutten. Men jeg tror ikke det går på at vi ikke er godt nok trent, jeg tror mer det går på at motstanderlaget satser mer på slutten og at vi kanskje har vært litt naive og ikke så kyniske som noen lag er, og som vi burde vært, sier Salvesen til Eurosport.
– Det er en krevende spilletid?
– Absolutt. Og det er vi fullt klar over, men vi er klare til å fullføre den i 90 minutter, mener han bestemt. Flere situasjoner gjennom sesongen har hatt preg av juniorfeil som vi har tapt en del poeng på. Luker vi bort de feilene og samtidig får folk tilbake tror jeg vi har en oppskrift, sier han.
Lagkamerat Hove tror det kan ligge noe i det, når han blir konfrontert med tallene.
– Ja, det er klart at å være sliten påvirker valgene dine, at man ikke tenker helt klart. Jeg har ikke noe godt svar på det, vi prøver å kjøre samme «gameplan» i 90 minutter.
Samtidig mener han det ligger mye i manglende kynisme hos det unge laget.
– Vi har fått litt tyn etter RBK-kampen at vi skulle vært enda mer kyniske. Det er feil som vi lærer av, så jeg tror ikke vi kommer til å være så – kall det naive – neste gang vi får sjansen 3-1 over Rosenborg siste 10 minuttene, sier Hove.
Mikkel Maigaard tror det er tilfeldig at det slippes inn så mange mål på slutten av omgangene, men at det kan være en idé å bytte mer framover.
– Nei, det tror jeg ikke, det er mer tilfeldig. Det har vært individuelle feil som har gjort det, det har ikke gått på at vi er trøtte. Vi har jo en tydelig startellever i kampene, også har vi masse unge gutter som pusher oss. Også skal vi bruke de enda flere i kampene framover så de kan vippes i vår favør. Vi så det litt mot Sandefjord nå at vi byttet fem spillere, og vi fikk lagt et bra trykk på dem de siste 20 minuttene, så det kan være vi kan gjøre det framover.

Skulle gjerne byttet mer

Med en i utgangspunktet ung og relativt tynn stall, har Pedersen hatt lite handlingsrom til å bytte innpå spillere med Eliteserie-erfaring når det drar seg til mot slutten av kampene.
Mot Rosenborg hadde han til eksempel ni innbyttere på benken bak seg. Av de åtte utespillerne hadde kun Halldor Stenevik, med sine to starter på toppnivå, erfaring med å spille fra start i en Eliteserie-kamp.
Pedersen vedgår at manglende rutine på benken gjør at han har måttet klø seg i hodet innimellom.
– Det er ingen tvil om at med vår måte å spille på ville jeg typisk gjerne bytte tre-fire av de offensive for å holde nivået, tempoet og intensiteten oppe. Det har vært vanskelig noen ganger, å skulle bytte tre-fire, selv om jeg må si at de unge nærmer seg mer og mer til å bli klare for å få spilletid, sier han.

Kun Grindhaug bytter færre

Kun Haugesund, der trener Jostein Grindhaug er kjent for å bytte lite på laget, har brukt innbytterne sine i mindre grad enn Godset. De to klubbene står med hhv 52 og 57 innbyttere i 2020. De fleste Eliteserie-klubbene har brukt mer enn 70. Molde har byttet flest, med 84.
– Når du ser mot benken og ser hvem som sitter der, hva tenker du da?
– Jeg tenker hvor modig jeg er, ler Pedersen. De skal få opplevelser de ikke har fått før og vi vet ikke hva som kommer ut av det. Og vi har allerede flere unge spillere på banen, så jeg må vurdere hvor mange kan vi slippe inn på en gang?
– En annen ting er hvor viktig dødballer er i Eliteserien. I de unge spillerne vi har er ikke alle så fysisk sterke ennå at konsekvensene at ved å bytte dem inn...
Han drar på det.
– Dødballene er så viktige, så jeg har tenkt «skal jeg ta Salvesen ut?». Det er en stor, helhetlig vurdering, mener han.
Samtidig understreker dansken at de er på god vei til å nå målet: Å få de unge, urutinerte spillerne opp på et akseptabelt nivå for å bruke dem mer i Eliteserien.
– Derfor er treningene våre så viktige, at de får 11 mot 11-spill, fordi det de får i kamp skal de også ha på trening. Når 3. divisjon er lukket ned, så de ikke får kamptrening der, så er det å skape en intensitet i hverdagen i 11 mot 11-spill, så de er best mulig forberedt på det som venter dem i kamp. – så syns jeg de yngste har gjort en god jobb når de har kommet inn, avslutter Pedersen.
Eliteserien
Kaller det flaut og pinlig: – Håper gutta kjenner at det går på stoltheten
2 TIMER SIDEN
Eliteserien
Michelsen: – Så jævlig irriterende det vi driver på med
2 TIMER SIDEN