• Følg Mjøndalen - Brann søndag fra klokken 18:00 på discovery+
MJØNDALEN (Discovery):
22. mai 1975 kunne de tilreisende fra Bergen juble for en 1-0-seier i Mjøndalen, etter at 27 år gamle Endre Blindheim scoret kampens eneste mål.
Eliteserien
Se høydepunktene: Bodø/Glimt slo LSK på Åråsen
12 TIMER SIDEN
Brann tok senere klubbens første medalje på Norges øverste nivå siden gullet i 1963, etter at de sikret sølvet senere samme år.

Flåklypa og student Wathne

46 år har gått siden Blindheim scoret det avgjørende målet for Brann, men siden triumfen på Nedre Eiker har det gått svært trått for rødtrøyene på det som nå heter Consto Arena. Brann står nemlig ikke med en eneste borteseier over Mjøndalen siden kampen i 1975.
– Davy Wathne var student og Flåklypa Grand Prix kom ut på kino sist Brann vant i Mjøndalen. Hvorfor har dere så godt tak på Brann?
– Nei, det er litt rart. Flåklypa er bra den, første filmen jeg så på kino, smiler MIF-trener Vegard Hansen, som selv var seks år i 1975.
– Det er nok tilfeldigheter over noen år, men jeg tror at det har satt seg litt i hodet hos både bergensere og mjøndølinger. Vi har troa på at vi kan gjøre det igjen. Vi har heller ikke tapt så mye i Bergen, legger Hansen til.
Se intervjuet med Vegard Hansen her. Saken fortsetter under videoen.

Branns skrekk i 46 år: – Vi har vært grunn til en del treneravsettelser i Bergen

– En mental dytt

Mjøndalen-treneren er innom noe vesentlig. For i tillegg til å ha statistikken mot seg i Mjøndalen, har bergenserne også hatt et dårlig tak på Mjøndalen på eget gress. 5. juli 1992 slo Brann til med en 2-0-seier over Mjøndalen på Stadion, og dette er også sist gang bergenserne seiret over MIF i en offisiell kamp.
– Jeg tror at vi får en liten mental dytt av det, for det er en trygghet at vi har slått dem før. Uansett hvor gode de har vært, så liker de ikke å spille her. Jeg tror at det at bergenspressen, og du nå, dytter på med dette før hver kamp mellom Brann og Mjøndalen hjelper oss, forklarer Hansen.
For mens Vegard Hansen har vært trener for Mjøndalen siden 2006, har en rekke trenere kommet og gått i Bergen. Ifølge Hansen selv, har nederlagene mot Mjøndalen kanskje foråraket en og annen trenersparking.
– Vi håper trenden mot Brann fortsetter en god stund til. Vi har nok vært grunnen til en del treneravsettelser i Bergen, tror jeg, ler han.
Isachsen stadion, det som nå heter Consto Arena, var også stedet der Brann rykket ned fra Eliteserien (daværende Tippeligaen) i 2014.

Skuffende Brann-supportere etter at de har sett laget sitt tape 3-0 for Mjøndalen i den siste og avgjørende kvalifiseringskampen 26. november 2014. Dermed rykket Brann ned en divisjon.

Foto: NTB

Store planer

Den fine statistikken mot Brann har også satt farge på Mjøndalen og livet på tribunene. Supportersangen «Branna slå», som ifølge Drammens Tidende ble skrevet av mjøndølingen Hans Christensenog og trolig laget i forkant av kvartfinalen i cupen mellom de to lagene i 1931.
– Den synger vi hver gang vi vinner, og hver gang i år er to ganger. Ikke så ofte i år, men kanskje nummer tre kommer på søndag, smiler Hansen.
For det er et Mjøndalen-lag som nå er nødt til å plukke trepoengere for ikke unngå nedrykk i desember. Bruntrøyene ligger helt sist, med fem poeng opp til trygg grunn.
– Vi skulle selvfølgelig ønske at vi var høyere oppe på tabellen, men det er en offensiv gjeng som står samlet om dette. Vi har vært der før, og vet hva som må til. Vi er helt i bånn og har ingenting å tape, forklarer Hansen, som har planen klar for søndagens batalje:
– Vi skal feie til fra start. Scorer vi det første, så skal vi jage både nummer to og tre. Det er ingenting å si på positiviteten og gløden i garderoben og i klubben ellers. Vi har nå en tredel av sesongen igjen, men vi er nødt til å begynne med poengsankingen snart. Vi har store planer på søndag.
  • Følg Mjøndalen - Brann søndag fra klokken 18:00 på discovery+

Brann mobiliserer

Brann-supporterne har også en plan inn mot søndagens bunnoppgjør på Nedre Eiker. Etter et Norge åpnet opp, får Eliteserie-klubbene endelig lov til å slippe inn tilskuere på mer eller mindre vanlig måte igjen, noe som også kommer bortesupporterne til gode.
På Consto Arena er det plass til 650 bortefans, og til Bergensavisen forteller Bataljonen-sjef (Branns supporterorganisasjon, journ.anm) Erlend Vågane at de planlegger å fylle opp hele feltet.
– Nå setter vi opp to busser som skal reise fra Bergen søndag morgen. Jeg er helt sikker på at de 650 plassene blir fylt opp. Vi skal gå i felles marsj, og dette er en så viktig kamp, at vi må mobilisere så mye som mulig, sier han til lokalavisen.
Sett denne?

Prosjekt overlevelse: Åpner alle dører og triller terning på sesongen

Eliteserien
Se høydepunktene: Vålerenga banket Strømsgodset
12 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Molde med sliteseier mot Tromsø
13 TIMER SIDEN