I «Indre bane i karantene» snakker Moldes Erling Moe og Stabæks Janne Jönsson med Eurosport-ekspert Tor Ole Skullerud om hvordan de har jobbet på overgangsmarkedet denne vinteren. Nå er det én uke igjen av vinduet, men med korona-situasjonen som preger en hel verden er også kjøp og salg av spillere helt i det blå for de to trenerne.
Særlig for Stabæk, som har sluppet 14 spillere fra fjorårets stall – og hentet inn kun fem – gjenstod det arbeid i overgangsvinduet, forteller Jönsson.
Eliteserien
Dårlig skadenytt for nøkkelspillere
I GÅR PÅ 17:00
– Vi dro til Marbella på treningsleir med en litt liten stall og måtte ringe inn noen G18- og G19-gutter fra akademiet som var litt lenger nord i Spania for å få 11 mot 11 på trening. Men gode økter har det vært. Men du har helt rett, Tor Ole, både i forsvarsleddet og kanskje framover trenger vi ytterliggere påfyll, svarer han på Skullerud sin påstand om at det ser skrint ut bakover.

Romantisk av akademisuksess

Per dags dato består forsvarsleddet til bæringene av Jeppe Moe (langtidsskadd, mister hele sesongen), Yah Amankwah (skadet, tilbake i april), kaptein Andreas Hanche-Olsen, unggutten Nicolas Pignatel Jenssen og nysigneringene Mats Solheim og Emil Jonassen (snappet foran nesa til Sandefjord). I tillegg kan Peder Vogt bekle en backrolle.
– Førsteelleveren din ser veldig, veldig solid ut, Janne. Med Amankwah tilbake fra skade har du en god bakre firer. Jeg synes midtbanen ser veldig spennende ut, jeg har ikke sett Luc Kassi så god på aldri så lenge som denne vinteren. Sammen med Tortol Lumanza og Emil Bohinen er det et av de sterkeste midtbaneleddene i Eliteserien. Men helt der framme og i bredden er det kanskje ikke nok å bare fylle på med 18-19-åringer fra akademiet deres, analyserer Eurosport-eksperten.
Svenske Jönsson sier seg enig og advarer mot at man kan bli for romantisk i tankegangen av å ha hatt så stor suksess med unggutter som slår til på direkten, etter å ha blitt tatt opp fra klubbens akademi.
– Det har du helt rett i. Man kan tippe over i å bli romantikere og det er vi veldig enig med deg i, vi som jobber med dette i Stabæk. Vi holdt på med å fylle på troppen så det hadde sett riktig fint ut - før alt dette skjedde. Det innebærer at vi får jobbe videre i det stille og se på hvilke muligheter vi har for de alternativene som fantes. Vi har havnet i et vakuum eller en ispose, beskriver Jönsson.
I likhet med Stabæk, som har mistet bærebjelken Vadim Demidov (lagt opp), har også Molde mistet sin midtstopperkaptein. Ruben Gabrielsen signerte for Toulouse før nyttår.
Se hele «Indre bane i karantene» med de to trenerene her:

INDRE BANE I KARANTENE: Moe og Jönsson om overgangsvindu, permittering og treningshverdag

Peker ut mulig Gabrielsen-erstatter

Det er også Skulleruds eneste bekymring med MFK-troppen inn i 2020-sesongen.
– Til Molde har jeg egentlig bare én betenkelighet, og det er Ruben Gabrielsen – hvordan skal han erstattes? undrer eksperten.
– Slik det ser ut nå er jeg godt fornøyd. Vi har fått tilbake Stian Gregersen (fra utlån), som hadde en god sesong i Elfsborg i fjor. Vi har testet ut Fredrik Sjølstad, som kommer til å få en meget god sesong i år, han kan bekle både stopper- og midtbanerollen. Så jeg er trygg og bekvem på situasjonen vi har i bakre firer, svarer Moe.
– Det betyr at Martin Bjørnbak er 100% etter skaden, det hjelper på?
– Ja, han opererte litt før sesongen var ferdig i fjor, så Martin er tilbake for fullt. Men klart, Ruben var fantastisk i og utenfor garderoben. Sånn er det bestandig, når en drar så bruker det å dukke opp en ny en. Så vi skal klare å erstatte Ruben på banen og er veldig komfortable. Også er det sånn at vi må ha som mål at spillerne vi har skal videreutvikles. Og i bakre firer har vi fått inn to forholdsvis unge backer i John Kitolano og Marcus Holmgren Pedersen, så jeg mener vi stiller rimelig sterkt i bakre firer.

Møtes med høye prislapper

Molde har kun kjøpt én spiller i vinter, nemlig nevnte Holmgren Pedersen, selv om de har vært på utkikk etter blant annet en midtstopper og en fysisk robust midtbanespiller til å utfylle en teknisk god og kvikk, men kanskje litt lett lagdel.
Trener Moe sier det har vært vrient å henvende seg til andre klubber for mulige overganger i dette vinduet.
– Vi har vært godt fornøyd med troppen, men vi er bestandig ute etter å se etter spillere som kan gjøre en forskjell. Så ser vi at skal vi ha spillere som per dags dato er bedre enn de vi har. Så snakker vi veldig store summer og det er det ikke rom for når summene nærmer seg 15-20 millioner kroner, det er for mye for oss. Da er det bedre å videreutvikle de vi allerede har, i tillegg til å se etter spillere vi har veldig tro på – som Kitolano og Holmgren Pedersen. Vi henter ikke for å hente og har dobbel dekning på de fleste posisjoner.
Jönsson har mistet et tosifret antall spillere på utgående kontrakter, avsluttede låneavtaler og salg – men har altså hentet inn ni færre enn de som gikk ut. Svensken forsøker å være fleksibel i hvordan han stabler laget ut fra hvilke spillere han har tilgjengelig.
– Vi endret på det i fjor ettersom vi må finne balansen i laget og har jobbet videre med det i vinter. Sifferkombinasjonene i oppsettet endrer ikke helt på mine prinsipper for spillet i alle fall. Jeg så en positiv utvikling i høst og den har fortsatt. Drømmescenarioet – og kanskje en nødvendighet – er å fylle på troppen, så vi nærmer oss for eksempel Molde i bredde. Det gjør noe med konkurransesituasjonen i laget utover året, mener han.
Tidligere tirsdag skrev Eurosport at det var kommet et bud på Haugesund-spiller Kevin Krygård. Ifølge Eurosports kilder er Stabæk en av klubbene som har vært interessert i Krygård, og klubben skal ha lagt inn bud på 19-åringen før koronakrisen.
Saken fortsetter under:

Hjemmebane: FCK-sjefens teknikk-tips

Ingen Mix-avklaring

En som har vært med laget på trening i store deler av oppkjøringen er den gamle klubbhelten Mikkel «Mix» Diskerud. Midtbanespilleren ble med til Malta på den første treningsleiren, men ikke til Marbella.
Stabæk er interessert i å signere en avtale med 29-åringen. Det har vært varslet i ukesvis at det nærmer seg en avklaring.
– Ja, det skal det gjøre. Ballen har ligget hos ham der egentlig. Han ble ikke med oss til Spania, da var det noe annet som var på gang, så aller siste status der har jeg ikke til deg, dessverre, sier Jönsson.
Begge trenerne er enig om at de helst ser at overgangsvinduet flyttes på, så det kommer mer i takt med når sesongen faktisk kommer i gang. Nå er det én uke igjen før det etter planen skal stenges, ved midnatt tirsdag 31. mars.
– Det hadde vært en fornuftig løsning for alle klubber, om overgangsvinduet hadde blitt skjøvet på, sier Moe.
– Ja, slik det ser ut så er det en viss logikk i å flytte på det. Men vi forholder oss til det vi må forholde oss til, sier Jönsson.
NFF har sendt en henvendelse til FIFA om å få forlenge overgangsvinduet, men venter fortsatt på svar.

Sterke sesonger i vente

Enn så lenge er det uvisst når sesongen endelig sparkes i gang, men Skullerud mener begge lags supportere har spennende 2020 å se fram mot.
– Jeg ser at det er vanskelig for Erling Moe og Molde å komme unna et nytt, ganske tydelig favorittstempel i Eliteserien. Også har Stabæk, etter at Janne kom inn, gjort veldig gode ting, så at også Stabæk-supportere og de som har sett preseason, ser et lag som kan kjempe om topp6 i årets sesong, eller i hvert fall øvre halvdel, mener den tidligere Bærum- og Molde-treneren.
Sett denne?

Hjemmebane: Dette er Stabæk-spillerens tips til hjemmetrening

Eliteserien
Godset-juvelen skrev ny kontrakt: – Går en lys fremtid i møte
20/09/2021 PÅ 19:00
Eliteserien
Bernt oppsummerer: – Kan ikke begynne å påstå at folk lyver
20/09/2021 PÅ 13:18