– Hvis de når 65 poeng, er de faktisk bare seks poeng bak det som var deres egen klubbrekord, sier Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim.
Rosenborg borte, Odd borte og Sarpsborg hjemme i siste. Det er Erling Moe og Moldes gjenstående program. Tar de rent bord i de tre kampene, ender de opp med 65 poeng.
Eliteserien
Dominerte etter kontroversielt rødt kort: – Det er risikoen ved å legge seg i feltet
11/05/2022 PÅ 18:53
Det er nesten nøyaktig på snittet (65,6) som har endt med seriegull de siste 11 sesongene, altså siden 16-lagsserien ble innført i 2009.
Fem ganger, med andre ord rett under halvparten av sesongene, ville den poengsummen vært tilstrekkelig til å ta gullet. Molde vant med 58 poeng i 2011 og 62 i 2012, Strømsgodset vant med 63 poeng i 2013, og Rosenborg med 61 og 64 i 2017 og 2018.
– Jeg har ment hele veien at Molde har hatt en kanonsesong, rett og slett. Det er bare på grunn av at Bodø/Glimt har vært så suverene at det ser så håpløst ut. Tallene Glimt har i år, kommer vi neppe til å se igjen, tror jeg, sier Fredheim.
Særlig starten til Molde var bra, og fulgte nordlendingene i toppen av tabellen.
– Frem til de møtte Glimt i den tiende kampen var de helt enorme. Det er en periode i august og september som ødelegger for Molde. Da hadde de fem bortetap på rekke og rad, så det tapet mot Glimt var nok vondt og innledet en fryktelig periode på bortebane, sier Fredheim og legger til:
– Men da var det Europa-kvalik og sikkert mye man hadde fokus på, i tillegg til at de slet med skader og sikkert begynte å bli litt desperate med tanke på å holde følge med Bodø/Glimt på toppen av det hele.
Saken fortsetter under videoen.

Europa-drømmen lever: – Tror rivaliseringen mellom Molde og RBK ble skapt av meg

Europa som bevis

Fredheim kommenterte flere av bortetapene, og han mener de fort kunne fortjent mer i flere av dem også.
– De tapte 1-2 borte mot Sandefjord og var uheldige, de rundspilte Brann i 1-2-tapet i august og tapte 2-3 borte mot Viking, og det var et drøyt tap, for å si det slik.
Laget har også scoret 67 mål, som er godt over to i snitt.
– Det finnes ikke en grunn i verden til å kritisere Erling Moe for noe. Han bare fortsetter å utvikle dem, synes jeg, og de har fått i gang Magnus Wolff Eikrem skikkelig igjen også. Europa er bare beviset på det, at Molde faktisk har tatt enda flere steg.
– Det eneste jeg synes man kan kritisere Molde for i år, er at de ikke hadde bedre dobbeltdekning på stopperplass med tanke på skader. Ikke at de som kom inn, i Martin Ellingsen og Fredrik Sjølstad, spilte dårlig, men det påvirker et lag likevel, med trygghet og rytme i alt du gjør. Det tror jeg nok kanskje de ergrer seg kraftig over selv også, sier Fredheim.
Saken fortsetter under videoen.

Hansen etter «det verste i fotballen»: – Vi lever ennå

– Det har svingt for mye

Hans kollega, Eurosport-ekspert Bengt Eriksen, godkjenner også Moldes sesong.
– Det er jo bra, det må vi si. De har hatt en mer ujevn fordeling av poengfangsten. Mellom Bodø/Glimt i første kamp og Sandefjord hjemme, er det noen hull. De hullene tror jeg ikke du fant i fjor. Det blander seg inn i etterlatt inntrykk, men hvis de ender på 65, er det bra. Det er bare det at Bodø/Glimt har vært så j**lig mye bedre.
– De er videre i Europa også, så resultatene er gode og prestasjonene er bra. Men jeg synes Moldes laveste nivå i år, er lavere enn i fjor. Det har svingt for mye. De åpnet veldig bra og så datt de av, og så har de vel vært mer avhengige av Wolff Eikrem i år.
Eriksen mener også at Europa er beviset på at de har utviklet seg.
– Det er jeg helt enig i. Det er det eneste vi får målt oss mot, det er vrient å måle seg mot seg selv. Vi må måle mot svensker, dansker, tyskere og belgiere, og de har yppet seg og fått med seg resultatene de skal ha.
Eurosport-eksperten peker på en mulig problemstilling som trolig kunne blitt en større utfordring om ikke denne sesongen ble så spesiell som den ble.
– Jeg ropte litt varsko før sesongen, altså i januar, ikke i mars, om hvordan det ville bli for Moe å håndtere en så stor stall med så mange spillere på benken som ville spilt i de fleste andre lagene, for det har han ikke gjort før. Det ble ikke noe særlig murring i fjor, for da ville mange vinne for første gang. I år kunne det blitt annerledes, når spillere som Ohi og Hussain skal sitte på krakken stadig vekk. Men det ble en så unormal sesong og da kommer ikke de utfordringene han kanskje vanligvis måttet løse.

Serievinnerne de siste ti årene

2009
Rosenborg, 69 poeng
2010
Rosenborg, 68 poeng
2011
Molde, 58 poeng
2012
Molde, 62 poeng
2013
Strømsgodset, 63 poeng
2014
Molde, 71 poeng
2015
Rosenborg, 69 poeng
2016
Rosenborg, 69 poeng
2017
Rosenborg, 61 poeng
2018
Rosenborg, 64 poeng
2019
Molde, 68 poeng
Eliteserien
Godset «reiste kjerringa» – valset over svakt RBK-lag: – Et abslolutt lavmål
08/05/2022 PÅ 17:53
Eliteserien
Høydramatisk da LSK klatret til toppen av tabellen: – Det smaker litt ekstra
18/04/2022 PÅ 18:10