Før påske kom det en melding på Strømsgodsets hjemmesider som fortalte at det endelig er inngått en termineringsavtale mellom Drammenspatriotene AS og Strømsgodset Toppfotball, som innebærer at sistnevnte overtar driften og ansvaret for klubben med umiddelbar virkning.
Denne avtalen koster Strømsgodset Toppfotball ti millioner kroner til Drammenspatriotene, og har blitt møtt med lunken mottakelse hos klubbens supportere.
Eliteserien
Solbakken valgte Berisha: Må be ham løpe mindre
14 TIMER SIDEN
Håvard Lilleheie kalte avtalen for «trist», mens Godsetunionens leder, Thor Arne Hanssen, sier til Drammens Tidene at det er «en avtale med bismak».

Dyr eller billig avtale?

Mange som er glade i Godset lurer nå på hvordan veien blir videre, hvordan de ti millionene skal betales ut og om summen er en hemsko for eventuelle nye investorer å putte penger inn i klubben.
Dette snakket sportssjef Jostein Flo og daglig leder Dag Lindseth Andersen om i podcasten «Indre bane i karantene».
Se hele episoden nederst i saken!
Det viktigste for klubben har vært å ta tilbake kontrollen over drift og sportslige veivalg, etter at Drammenspatriotene har hatt innflytelse gjennom sitt selskap Strømsgodset Fotball de siste 15 årene. Flere sentrale supporterstemmer har på sosiale medier uttrykt skepsis til denne innflytelsen. Til dem har Lindseth Andersen en gladnyhet.
– Det første vi gjør er å lansere en ny modell der vi først flytter alle aktiviteter fra Strømsgodset Fotball AS (som er eid av Drammenspatriotene) tilbake til klubben slik at vi blir én klubb igjen. Det er punkt én, sier den daglige lederen.

Invitere til investeringer i spillerstallen

– Så vil vi opprette et investeringsselskap som skal kunne være med og investere i klubbens spillerstall. Vi tenker å legge ut spillerstallen som et investeringsobjekt, så vil man få et andel av overskuddet ettersom hvor mye man betaler seg inn med. Det blir et selskap som vi ikke eier, men tilrettelegger for. Alt dette ligger klart, etter innspill fra NFF blant annet, og dette sporet jobber vi langs fremdeles, på tross av koronasituasjonen, forklarer han.
– Men dere skal betale ut ti millioner kroner til Drammenspatriotene, er det en hemsko for neste investeringsrunde?
– Nei, det er fullt mulig å få til. Det er ingen tidsramme på betalingen av de ti millioner kronene, vi kan velge om vi vil forsere det eller trekke det ut i tid, vi har stor fleksibilitet. Det er ikke noe likviditetsutfordring for oss på kort tid. Det er fullt mulig å leve med og det er en langt bedre avtale enn det som lå juridisk bindende for klubben i den avtalen som lå der fra 2005, sier Lindseth Andersen i «Indre bane».
De siste par årene har det vært et meget betent forhold mellom Drammenspatriotene og klubbens supportere.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Nå tør han å gi eks-lagkompisen skylda: – Han ser vel ikke dette

Forbløffende

Totalt, fra perioden 2005 til 2020, ender patriotenes engasjement i Strømsgodset med at de har spyttet inn 50 millioner kroner og tar ut ca 55 millioner. Ikke verst renter for en investering på 15 år som har hjulpet klubben til både cup- og seriegull, men likefullt er det uvanlig at norske fotballinvestorer tar ut mer enn de spytter inn.
Eurosports kommentator Kenneth Fredheim har fulgt Strømsgodset i en mannsalder. Han er som mange andre forbløffet over at Drammenspatriotene endte med å tappe klubben for store summer
– Jeg tror det er svært få som har gått inn som investor i norsk fotball som tror de kommer til å tjene penger på det, det er ikke sånn det fungerer. Får du Tor Olav Trøim i tale tror jeg ikke han hadde planer om å tjene penger på engasjementet sitt i Vålerenga, der har pengene rent ut i et forbløffende tempo. Skal man gå inn som investor må man ha nok penger å «leke med». Det er små penger vi snakker om i norsk fotball. Man kan ikke som investor forvente å få tilbake pengene sine, og hvert fall ikke tjene penger. Det har vært det litt forbløffende i denne situasjonen, mener Fredheim.
Samtidig legger han til at klubben tross alt er i en mye bedre situasjon enn da man var på konkursens rand i 1. divisjon for 15 år siden.
– Det klubben eide var et ballnett med tre punkterte baller da Drammenspatriotene kom inn i 2005. Som én, samlet klubb tror jeg Godset er godt rusta med klare, tydelige regler for nye investorer, sier kommentatoren.

Sportssjefen optimistiskDe gamle investorene fått sterk kritikk for at de har hentet ut store summer av klubben de siste årene. Men til tross for merkelapper som «bødler» på det forrige regimet, tror ikke sportssjef Jostein Flo at det blir umulig å finne nye, pengesterke folk med hjerte for Strømsgodset.
– Det er alltid sterke meninger i fotballen, men Drammenspatriotene har geleidet klubben i mange år på en fantastisk måte, vi må føye til det. Alt har sin tid, nå er det nytt styre og eierstruktur, så er planen at vi får en investorgruppering på spillerlogistikken på plass, slik at makta og styret i klubben er tilbake i toppfotballen.
Han mener det er positive takter i en klubb som muligens hadde vokst seg for stor i omsetning, men som de siste årene har barbert budsjettene med flere titalls millioner kroner.
– Fotballklubber er alltid inne i sykluser. Vi har bygget oss fra å være middels stor i Eliteserien til å bli en toppklubb og til å vinne. Det medfører økninger i både lønn og satsing. Så har det gått nedover etterpå og vi er nå tilbake litt til basic. Vi er på klatringens vei, hadde en god høstsesong, hentet oss inn fra 10 poeng midtveis, som er en rekordlavt til å klare å holde oss – med Henrik som en tydelig kartleser, både i hvilke spillere han ønsker å ta inn og hvordan vi skal trene, beskriver Flo.

Skiller mellom Drammenspatriotene og nye investorer


Ti millioner kroner skal altså utbetales til Drammenspatriotene en gang i fremtiden. Sportssjef Flo mener det ikke kompliserer innsalget overfor nye investorer.
– De pengene er delt i framtidige overskudd og koblet opp mot heftelser som kan komme i framtiden, som ikke har noe med kjøp og salg av spillere å gjøre, sier han.
– Så det er enkelt å forklare og selge inn for nye investorer?
– Ja, det er det. Men jeg skal ikke gå i detaljer på den avtalen, den er mellom to parter. Jeg konsentrerer meg om spillere og sport, avslutter Flo.

Indre bane i karantene: Slik blir Godset-framtiden uten Drammenspatriotene

Eliteserien
Se høydepunktene: Botheim senket Vålerenga
26/09/2021 PÅ 20:43
Eliteserien
Vecchia-dobbel da Eggen ble hedret på Lerkendal
26/09/2021 PÅ 19:16