Terje Hauge åpner mer enn gjerne opp om problemene og kritikken den norske dommerstanden har fått i årets sesong, særlig de første rundene i sommer. Når Eurosport.no ringer, blir det raskt tydelig hva som har vært sakens kjerne og høyest diskutert på dommermøtene.
– Det gikk ikke mer enn fire runder før vi måtte samle alle sammen og forstod at her hadde vi kommet skeivt ut. Særlig når det kom til forståelsen for hands og de nye reglene som trådte i kraft før sesongen.
Eliteserien
Den ekstreme forvandlingen: Gråstein til gull i Bodø/Glimt
6 TIMER SIDEN
– Så tok vi en ny samling etter runde åtte hvor vi fortsatt ikke var fornøyd. De åtte første rundene var rett og slett dårlige i forhold til hva vi forventer, forteller NFFs dommersjef.
Etter 19 spilte runder føler derimot den tidligere toppdommeren at man har rundet et hjørne.
– Det virker som toppdommerne har knekt den koden nå og at vi har færre hands-situasjoner nå kontra tidligere enn sesongen.

Fant åtte åpenbare hands på åtte runder

Hauge forteller om tøffe og konstruktive møter etter både runde fire og åtte i Eliteserien. Da de satte seg ned, så klippene og konkluderte, var dette fasit:
– Vi fant åtte åpenbare hands-situasjoner på de første åtte rundene. Dommerne våre catchet ikke alle kriteriene.
– For eksempel dette med avstand var det litt uklart rundt. Armens plassering og forventet ball skal spille en større rolle enn avstand. Avstand er ikke lenger det vi dømmer etter. Det trøblet oss litt i starten.
En hendelse mange på Sørlandet husker godt er da Start følte seg snytt for straffespark over flere kamper, noe som til slutt fikk det til å boble over for trener Joey Hardarson.
– Nå er jeg lei. Det er helt latterlig at det går an å holde på sånn. Det er tredje gang på rad vi blir snytt for straffespark. Det er helt sinnssykt, sa han i pausen mot Molde på Aker Stadion.
Det skal presiseres at dette var 5. august og dermed ikke er ett av klippene Hauge sikter til at de kikket på. Dommersjefen er klar på at det har vært enkelthendelser etter runde åtte i årets Eliteserie, men sier samtidig at de har opplevd en tydelig bedring på dømmingen etter møtet i etterkant av runde åtte.
– Fra runde åtte og fram til nå ser vi at vi er mer uniformerte og mer tilbake til normalen. De åtte første rundene var dårlige, så da gjorde vi veldig mye analyse av situasjoner som gikk igjen.
– Da var det hands-regelen som i stor grad var gjentakende. Vi har sett mye klipp og kategorisert hands-situasjoner for å sammen finne ut hva som er åpenbar hands og hva som ikke er åpenbar hands. Vi har sammen knekt det hele ned til kriterier som er enklere å bruke for dommerne. Det er en større forståelse for alle, forteller han.

– Liker ikke å unnskylde oss bort

Grunnet korona ble også toppdommerne permittert i april og mai. Det gjorde at oppladningen til sesongen ble mangelfull, og da Eliteserien og OBOS-ligaen først begynte i juni, nesten tre måneder etter planlagt oppstart, preget det kamplederne.
Hauge peker på det mest uheldige aspektet ved koronasituasjonen og hvordan det påvirket dommerne inn mot sesongstart:
– Jeg liker ikke å unnskylde oss bort, for vi skal være klare til første runde. Men det var veldig sært i år, for vi hadde ingen treningskamper før første runde. Når nye regler skal implementeres før en sesong, så bør man ha en del treningskamper for å få det til å sitte.
– De første åtte rundene kom som en slags erstatning for treningskampene, og det var de vi måtte bruke for å finne matchformen vår. Så det var ikke en optimal start.
Dette er også en hands-situasjon fra tidlig i sesongen:

Her treffer ballen hånden til RBK-spilleren: – Ingen tvil om at det hands!

Eliteserien
Se hvordan Vålerenga skaffet tre poeng etter straffedrama
19 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Lillestrøm feide over Strømsgodset
19 TIMER SIDEN