Torsdag kom meldingen mange hadde regnet med: Seriestarten måtte utsettes, som følge av at lagene ikke fikk lov å spille treningskamper.
Ny dato ble satt til 1./2. mai.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Million-solbriller og Eliteseriens Rafael Nadal
I GÅR PÅ 14:19
Men sent mandag kveld kom nok en beskjed som rystet Fotball-Norge. Nedstengningen i Viken førte til at en rekke klubber er ilagt treningsnekt.
– Vi jobber nå med å forklare dem situasjonen og konsekvensene av dette. Vi opplever dette som uventet. Samtidg må ting skje raskt under en pandemi. Vi håper at toppidretten som trener utendørs får et unntak, sa Leif Øverland, administrerende direktør i NTF, til Eurosport tirsdag morgen.
Onsdag ettermiddag er det fortsatt usikkert om Eliteserien kan komme i gang etter planen.
– Det var stor usikkerhet rundt om nedstengningen i Viken mandag kveld også omfattet trening i toppfotballen, budskapet til idretten kom uten noen forhåndsvarsel. Trening er inkludert, det bekreftet helsemyndighetene i går, skriver generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund i en melding til NTB onsdag.
Vedtaket varer i utgangspunktet til 11. april.
– Vi har nettopp besluttet utsettelse av seriestart til 1./2. mai. Med dette vedtaket er også ny dato i fare, bekrefter Bjerketvedt.
Norges Fotballforbund ønsket å gå i dialog med myndighetene i håp om å få til et unntak. I går ettermiddag gikk det imidlertid ut en mail til toppklubbene med nedslående nyheter. Den ble gjengitt av Romerikes Blad, som hadde fått tilgang til den.
Eurosport er kjent med at NFF fikk avslag tirsdag ettermiddag. Til VG bekrefter også Helsedirektoratet det samme, slik også TV 2 har omtalt.
Samtidig har assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalt seg til VG onsdag:
– Vi jobber med hvilke råd vi skal gi om det til departementet. Så får vi se hvordan det løser seg, sa han til avisen.
Mjøndalen, Sandefjord, Haugesund, Strømsgodset, Stabæk, Sarpsborg og Lillestrøm er pr. nå ilagt treningsnekt.
I OBOS-ligaen gjelder det foreløpig Ull/Kisa, Strømmen og Fredrikstad.
NFF jobber derfor videre for at en oppdatert og streng smittevernprotokoll kan sørge for en gjenåpning av fotballen, samtidig som Bjerketvedt understreker at NFF tar innover seg den alvorlige smittesituasjonen og at de har forståelse for at det er umulig for myndighetene å finsikte ethvert tiltak i en slik krise.
– Vi håper – og jobber nå for – at myndighetene kan stille krav til oss og våre protokoller istedenfor å gå til slike uvarslede nedstenginger. Vi har holdt toppfotballen i gang i et år under ethvert smittenivå og har svært god erfaring med hvordan vi kan holde god kontroll på smitte. Det er ikke nødvendig å stenge denne yrkesgruppen ned. Dette har vi erfart at, i mange tilfeller, fører til økt mobilitet og mindre kontroll, skriver Bjerketvedt til NTB.
Med treningsstopp til over påske for nær halvparten av lagene i serien, kommer man neppe i gang 1. mai. Drar det seg mot 1. juni, er det få datoer igjen å spille på.
I fjor var seriestart 16. juni, og man rakk akkurat å komme i mål før jul.
Da utgikk cupen som en konsekvens av det trange programmet.
Eliteserien
Fikk ikke spilletid av Rekdal – nå lånes han ut til gamleklubben
I GÅR PÅ 08:33
Eliteserien
Keeperhelten reddet ett poeng: – Alle sin drøm
I GÅR PÅ 06:25