En sen serieavslutning som ikke er ferdig før 22. desember skaper mange ekstra utfordringer når man er i et land som Norge.
Det kan komme snø og dersom man skulle være heldig nok til å slippe det, så vil det uansett være kaldt. Dette går spesielt ut over naturgresslagene i Eliteserien og OBOS-ligaen.
Eliteserien
Dette er de nominerte til Årets spiller i Eliteserien
15 TIMER SIDEN
– Vi har fått beskjed fra forbundet, som er naturlig, at hvis det kommer et stort snøfall før kamp så er det ikke mulig å gjennomføre den, for vi kan ikke bare måke det bort på gress. Så vi må ha en reservearena.
Det sier Jon Turnold, daglig leder i Stabæk, som er ett av lagene som har denne utfordringen.

Dyrt varmeanlegg

De har siste hjemmekamp 13. desember, etter at oppsettet ble endret – enda en gang – for bare noen dager siden.
– Det er ganske dyrt. Det er vel en 15-20.000 per døgn for på holde varmen i gang, så det blir kostnad gjennom hele vinteren. Det blir ganske dyrt når man holder på sesongen så lenge, sier han.
Intervjuet ble gjort før spilleplanen ble endret, og da anslo de 700.000 i merutgifter som følge av sen serieavslutning. At de slipper 10 dager ekstra senker kostnadene deres betraktelig, men de har også et dyrt system for å holde varme i banen.
– Det er en gammel stadion, med et gammelt varmeanlegg som går på olje. Det er ikke spesielt miljøvennlig, og det er vi ikke spesielt fornøyde med, men nå skal vi snart ha ny stadion, så får vi sørge for at det fungerer. Men det er oljefyr vi har nå, og det drar mye kostnader, forteller han.
Den totale kostnaden for varme er ikke bare rettet mot hovedbanen, men for å ha kunstgressbanen klar fra januar også. Turnold anslår et par millioner på varme hvert år.

Hjemmekamp på gress siste serierunde

Det er kun to lag som har gress og serierunde 22. desember. Det er Brann og Sandefjord.
De påregner også mye ekstra kostnader, men har vesentlig billigere varmesystem enn Stabæk, om man skal se det ut fra utgifter per dag.
– Vi må holde varmekablene i gang, vedlikeholde og pleie banen. Så er det alltid ekstra kostnader i denne årstiden. Men bare i varmekabler så kommer det an på temperatur, men et sted mellom 150.000-300.000 i desember på grunn av varme, sier Vibeke Johannesen som er daglig leder i Brann.
I tillegg er det et banemannskap, som også faller på den totale kostnaden det er å holde en gressbane god mot slutten av året.
Saken fortsetter etter videoen:

Salvesen innrømmer at det har blitt for få mål

I Sandefjord regner de med at seriekamp nesten på juleaften vil koste dem mellom 5.000 og 9.000 kroner per dag. Det gir et anslag på 100.000 og 180.000 kroner i ekstra utgifter over det de hadde regnet med da det første serieoppsettet kom forrige vinter. Det forteller daglig leder Espen Bugge Pettersen.
Sammenlignet med i fjor kan den summen dobles for hvalfangerne, da OBOS-ligaen (der de var i 2019) ble avsluttet om lag 40 dager tidligere enn det blir i år.

Frykter ikke utsettelse til 2021

Johannesen bekrefter at det ikke er noen ekstra kompensasjon i forbindelse med at det skal spilles så lenge. Om det blir nye tilfeller av korona og mange kamper flyttes, kan man i ytterste konsekvens måtte flytte avslutningen til neste år også.
– Det viktigste for oss er at vi får spilt ferdig. Nå har de komprimert oppsettet for å ha litt spillerom ved utsatte kamper, så vi planlegger for at det skal være ferdig før jul. Så er vi blitt vant til at ting endrer seg nesten daglig i denne tiden, så vi er blitt vant til å ta det dag for dag, forteller hun.
I innspurten må de fleste lagene ha en reservearena klar i tilfelle været ikke tillater at det skal spilles kamp. Også her er gresslagene mest utsatt, da det ikke går an å måke snøen på banen, dersom det skulle komme tette snøfall nærme kampstart.
Også her kan det påløpe mer utgifter i forbindelse med baner.
– Vi har booket Vestlandshallen hvis banen vår blir underkjent, og da kommer det jo kostnader ved å leie der. Det er en del krav til hvor man kan spille kamper i den øverste divisjonen, og de må vi selvfølgelig oppfylle. Da må vi gjøre det som skal til for å få spilt kamper, sier Johannesen.
Sett denne?

Kristiserer Kongsvinger for koronahåndtering: – Ufattelig dårlig håndtert

Eliteserien
Kandidat til årets mål: Emil Konradsen Ceïde
16 TIMER SIDEN
Eliteserien
Kandidat til årets mål: Niklas Vesterlund
16 TIMER SIDEN