• Allerede onsdag er det ny kamp for Godset. Se Bodø/Glimt - Strømsgodset på TVNorge og discovery+ fra klokken 18:00. Sikre deg tilgang her!
DRAMMEN (Eurosport.no):
Fotballverden stoppet helt opp i det 43. minutt under lørdagens EM-kamp mellom Danmark og Finland, da Inter-spiller Christian Eriksen falt om på gressmatten. Aktørene på banen fikk vinket inn medisinsk hjelp, og Eriksen mottok raskt hjerte- og lungeredning på stedet.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Million-solbriller og Eliteseriens Rafael Nadal
17 TIMER SIDEN
Etter at de danske spillerne slo ring rundt Eriksen, mens lagkameraten kjempet for livet, ble han etter noen veldig lange minutter fraktet videre til Rigshospitalet – der det senere kom beskjed om at Eriksen var våken og hadde det OK.
Søndag bekreftet landslagslege Morten Boesen på et pressemøte at det dreide seg om hjertestans.

– Setter spor

Mandag var Discovery på plass i Drammen for å lodde stemningen i Strømsgodset-leiren etter lagets sterke seier over Rosenborg dagen før.
Med en helspekket fotballhelg, der store deler av nyhetsbildet har dreid seg om Eriksens hjertestans, var det naturlig å høre med trener Håkon Wibe-Lund om hvilke tanker han gjorde seg etter den dramatiske hendelsen i den danske hovedstaden.
– Det var rett og slett helt forferdelig. Jeg så kampen sammen med familien, inkludert sønnen min som er Tottenham-supporter og stor fan av Christian Eriksen. Det var en sterk opplevelse for både meg og resten av familien. Det setter noen spor, forteller Wibe-Lund til Discovery.
Som hovedtrener i en toppfotballklubb, mener 40 åringen – som deler hovedtreneransvaret i Godset med Bjørn Petter Ingebretsen – at det er naturlig at klubber nå ser en ekstra gang på rutinene.
– Det er naturlig at man begynner å se på rutinene internt i klubben. Hva vi har på plass, og hvordan vi hadde håndtert en liknende situasjon hos oss. Det har vi selvfølgelig pratet om, og vi mener at vi har det som behøves her i klubben for å håndtere et slikt case, sier Godset-treneren.
– En ting er at man har medisinsk personell tilgjenglig, men er trenere og spillere forberedt om noe slikt skulle inntreffe?
– Det er vel nettopp det som setter dette litt på dagsorden. At vi som ikke har utdanning innenfor medisinsk fagfelt også kan bidra når sånne ting skjer. Sånne rutinerer må vi absolutt få opp og diskutere, understreker Wibe-Lund til Discovery.

Hjertescreening

Også tidligere Crystal Palace-spiller Jonathan Parr, som i 2014 spilte mot daværende Tottenham-spiller Christian Eriksen på White Hart Lane, synes lørdagens hendelse var skremmende.
– Det var skumle greier, men det er veldig bra et det ser ut til å gå bra med ham, sier Parr til Discovery.
32-åringen føler seg trygg på at hjelpen er nær, om noe slikt skulle skje i Strømsgodset.
– Det er jo alltid leger på kampene her, i tillegg til at vi har fysioer til stede på alle treninger. Men det er også viktig at andre sitter med kunnskapen når man kan bidra med å redde liv.
Jonathan Parr forteller videre at da han signerte for Strømsgodset, foretok venstrebacken en såkalt hjertescreening, noe han også har fått oppfølging på senere. Dette som en rutinesjekk om alt stod bra til med hjertet.

«Sammen redder vi liv i idretten»

For flere år siden dannet Norges Idrettsforbund (NIF) og Norges Fotballforbund (NFF) pilotprosjektet «Sammen redder vi liv i idretten», som er en del av den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv». Med støtte fra Gjensidigestiftelsen samarbeider de to forbundene med Olympiatoppen, Nasjonal Kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS), Senter for idrettsskadeforskning og Idrettens Helsesenter.
Pilotprosjektet handler om at kvalitetsklubbene i NFF skal få støtte til å starte «dugnadsbasert opplæring i hjerte- og lungeredning», i tillegg til å få utstyr for å trene på hjerte- og lungeredning.
Det skriver NFF om på sine hjemmesider.
Landslagssjef Ståle Solbakken opplevde selv å få hjertestans under en trening for FC København i 2001. Han mener at dette er er prosjekt alle klubber burde melde seg på.
– Dette er et godt og livsviktig prosjekt som alle klubber bør bli med på. Hjertestans skjer brått, og det er umulig å forutse når eller hvem det rammer. De første minuttene er avgjørende for at man overlever - derfor gjelder det å være godt forberedt. Alle burde kunne hjerte- og lungeredning, og alle klubber bør ha en hjertestarter tilgjengelig, sier Solbakken til Norges Fotballforbund.
Sett denne?

Bernt oppsummerer: Bolle-angrep, iskald ballgutt og KBK-feiring

Eliteserien
Fikk ikke spilletid av Rekdal – nå lånes han ut til gamleklubben
EN DAG SIDEN
Eliteserien
Keeperhelten reddet ett poeng: – Alle sin drøm
I GÅR PÅ 06:25