STOVNER (Eurosport.no):
Denne helgen er Joshua King på plass på Stovner Sportsklubbs fotballanlegg i Groruddalen, der landslagsspilleren arrangerer gratis fotballskole for 200 sprudlende barn og unge. Med TINE Joshua King Football Academy ønsker 29-åringen å gi barn et gratis tilbud, der de unge talentene kan dele erfaringer på og utenfor fotballbanen – helt gratis.
Eliteserien
Se høydepunktene: HamKam spolerte festaften på Valle
I GÅR PÅ 20:24
Kaster du langt nok, ligger Stovner kun et steinkast unna Romsås – der Joshua King en gang i tiden foretok sitt første spark på en fotball. King er derimot ikke den eneste toppfotballspilleren fra Romsås, for kjente navn som Jan Derek Sørensen, Mounir Hamoud og Mike Kjølø har også blomstret på slettene nordøst i Groruddalen.
En spiller som nylig tok steget opp til Eliteserien, nemlig Odd-spiller Solomon Owusu, er også en del av fotballgjengen som er fostret opp fra Romsås. Joshua King, som er fire år eldre enn Owusu, har god kontakt med kompisen fra Oslo øst.
– Solo kjenner jeg ganske godt til, ettersom jeg var ganske god venn med broren hans Bright da jeg var yngre, forteller King til Discovery.
Se Joshua King snakke om Solomon Owusu her. Saken fortsetter under videoen.

Odd-spiller imponerer Joshua King: – Han kan nå så langt han vil

Imponerte på Ullevaal-trening

Under fjorårets første lockdown i mars, der stort sett samtlige fotballbaner var folketomme, fikk King, Owusu og flere andre muligheten til å trille litt ball i hjemlige trakter på Romsås. Det gjorde inntrykk på mannen som står med 54 A-landslagskamper for Norge.
– Da jeg kom tilbake fra England etter første lockdown hæppa (spilte ball på løkka, journ.anm) jeg litt med «Solo» og gutta. Det burde jeg sikkert ikke ha sagt, men vi gjorde det iallfall, smiler King.
– Jeg har alltid kjent Solo, så da vi spilte kun oss gutta, så var jeg ikke i tvil at denne gutten hadde noe spesielt. Da Ullevaal stadion åpnet for oss landlagsspillere slik at vi kunne trene, tok jeg med Solo dit, og han stilte opp hver eneste dag i tre uker eller noe sånt. Vi spilte fotball i to-tre timer i strekk, og jeg kunne se at han hadde ferdighetene inne. Han imponerte meg, og jeg kunne lett se at dette er en mann som klarer å takle Eliteserien sånn, sier han og knipser.
King så faktisk likheter med noen av kollegaene i engelsk toppfotball.
– Jeg spiller jo fotball med folk i Premier League og trener med dem daglig, og jeg så ikke noe forskjell fra han rent teknisk. Vi spilte ikke kamp, men rent teknisk er han på et så høyt nivå, sier 29-åringen.
(Saken fortsetter under videoen).

På gråten under åpningen av Kings fotballskole: – Så ufattelig rørt

– Kunne ikke la sjansen gli fra meg

Solomon Owusu selv husker godt treningene på landslagsarenaen.
– Han var i Norge, så da spurte han meg om jeg ville være med på Ullevaal. Vi var jo også nedstengt, så jeg ble veldig glad for det. Vi trente tre-fire ganger i uka, og jeg kom hver dag. Jeg kunne jo ikke la den sjansen gli fra meg, ler Owusu på telefon med Discovery.
Spesielt én ting med Josh King imponerte den daværende Raufoss-spilleren, og imponerer han fortsatt.
– Det som imponerer meg mest med Josh er at han alltid klarer å fortsette, selv om han blir sliten. Når det er øvelser som er intense, så klarer han uansett å fortsette. Det er imponerende, sier «Solo», som nå bidrar i forsvaret til Odd.

Ringte Molde-treneren

Men det var ikke naturlig at det skulle bli Odds Ballklubb for spilleren som fikk sitt store gjennombrudd godt inne i tjueårene. Joshua King prøvde nemlig å få Romsås-gutten til en annen Eliteserie-klubb.
– Jeg ringte Moldes trener (Erling Moe, journ.anm) på telefon for å prøve å få han dit. Fordi jeg mener at han er bedre enn halvparten, kanskje enn de aller fleste, i Eliteserien. Ferdighetene hans, hvordan han tenker fotball, hvor seriøs han er...det har aldri vært noe tull med han, understreker King overfor Discovery.
Erling Moe husker godt samtalen med Joshua King.
– Det stemmer at han ringte meg angående Solomon Owusu. Han skrøt av han, og det var tydelig at han gikk god for han. King kjente godt til han og hadde trent med han tidligere, og det var tydelig at dette var en gutt som fortjente en sjanse, forteller Moe til Discovery.
– Var Owusu på radaren deres på den tiden?
– Ja, det var han – sammen med flere andre. For oss var det litt sån at vi ikke hadde plass og anledning til å plukke han opp da, svarer Molde-treneren.
– Hvor ofte skjer det at landslagsspillere ringer deg for å tipse om spillere?
– Det har skjedd noen ganger, men jeg vil ikke si at det øser inn henvendelser fra landslagsspillere. Det er uansett fantastisk at en en spiller som King har såpass stor interesse av å gi andre spillere en sjanse, sier Erling Moe.
(Saken fortsetter under videoen).

Joshua King om fotballskolen: – Dette er starten på noe større

Mener han burde spille på midtbanen

Solomon Owusu har slitt litt med skade i innledningen av denne sesongen, i likhet med flere andre bakover i banen for Odd, og står foreløpig med to kamper fra start for skienslaget i Eliteserien. I de to kampene, mot henholdsvis Stabæk og Kristiansund, har Owusu prøvd seg som midtstopper og høyreback.
Joshua King mener derimot at Romsås-gutten burde spille et annet sted på banen.
– «Solo» spiller jo litt midtstopper, og jeg er litt uenig der. Nå skal ikke jeg ha Odd-treneren på nakken her, men jeg mener at han får ut hele potensialet sitt som dyp midtbane, smiler landslagsspissen til Discoverys utsendte på Stovner.
– Men så ble det ikke Molde da, ettersom han dro til Odd. Så ringer Mushaga Bakenga meg på Snapchat kort tid etterpå og sier til meg at Solo er en av de beste spillerne han har spilt med.
– Hvor langt kan Owusu nå?
– Han er 25 år, og har ikke gitt opp i det hele tatt. Han har klart å komme dit han er nå, og det er imponerende. Hadde det vært noen andre jeg kjenner, så hadde de gitt opp på veien. Han har en skikkelig sult i seg, svarer King, før han fortsetter:
– Jeg mener at han er god nok til å dra ut av Eliteserien, men han må fortsette å jobbe hardt. Jeg er ikke redd for at han skal drive med tull, for han har aldri drevet med sånt. Han har en av de beste personlighetene, han er seriøs og jeg håper virkelig han kommer seg ut og gjør broren sin, vennene sine og familien sin stolt.

– Veldig hyggelig å høre

Solomon Owusu setter stor pris på lovordene fra King – spilleren Owusu tidligere har uttalt at er hans store fotballidol.
– Det er veldig hyggelig å høre. Jeg er glad for at King sier det han sier, det setter jeg stor pris på, sier Odd-spilleren.
Han er delvis enig om posisjonsønsket til King.
– Jeg har prestert best som stopper, og der jeg blir satset på. Skal jeg spille på midten og orke å spille 90 minutter, må jeg få noen ting på plass, som for eksempel løpskapasiteten min. Dette er noe jeg jobber med nå, forklarer «Solo».
– Det gjelder bare å ha troen på meg selv framover, så skal jeg bevise på banen før jeg prater meg selv opp, ler han.
Sett denne?

– Eliteseriens mest undervurderte spiller

Eliteserien
Se høydepunktene: Molde tok alle tre poengene med fra Sunnmøre
I GÅR PÅ 20:12
Eliteserien
Se høydepunktene: Viking med tremålsseier over Jerv
I GÅR PÅ 20:06