LILLESTRØM (Discovery):
– Først og fremst har det vært kjekt å komme i gang med kamper som betyr noe, og slippe å tenke på alt som heter «lock down» og de tingene der. Prøve å få et normalt liv igjen. Og så handler det jo litt om få resultater, da.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
Slik innleder Kent Håvard Eriksen svaret sitt på hvordan det har vært å komme inn i en Eliteserie-klubb som poengmessig har kommet litt småskeivt ut fra hoppkanten i innledningen på sesongen.
30-åringen forteller at han trives veldig godt i gruppa på Åråsen, og at han har kommet til en profesjonell klubb der han føler seg veldig velkommen, og der det er fokus på å ha det kjekt, at fotball skal være ufarlig og samtidig morsomt.
– De er veldig profesjonelle på alle måter; på det fysiske, det medisinske og det sosiale. Det er en veldig fin klubb å komme til, sier Eriksen.
For karen fra Skarnes mener han kom til rett sted til rett tid. Han kaller det en «reboot» av seg selv. Oversatt fra dataspråk og til norsk: En omstart av systemet.
Det har rett og slett handlet om å få kroppen tilbake der den var
– Det har vært litt sirup, synes jeg. Vi har jobbet veldig mye med å prøve å få meg til å få litt mer sprut i beina igjen og litt mer tempo i det. Vi har et prosjekt på gang med at jeg skal bli mer eksplosiv og få mer trøkk i skøytene. Vi jobber tålmodig og tar ett steg av gangen.

Løp mye, spiste lite

Årsaken til at det ikke har vært helt optimalt for mannen som i årevis har en målgarantist i OBOS-ligaen, sporer han tilbake til vinteren han vært gjennom.
Han forteller åpent om en tid han mener ikke var bra for ham.
– Jeg startet litt på minus. Det var en periode der hvor det var litt mye vektfokus, uten at det nødvendigvis var noen tanke bak det. Jeg har vel egentlig aldri tenkt at jeg hverken har vært under- eller overvektig. Men det ble litt fokus på det i Sandnes, i det siste året mitt der. I vinter tok jeg det til det helt ekstreme, hvor jeg løp masse og spiste lite. Det har satt meg litt tilbake, sier Eriksen nå - i maisolskinnet på Åråsen.
Ifølge ham var det en kombinasjon av «det vektmaset som ble en periode der», som han kaller det, og at han selv dro det ekstra langt.
– Heldigvis har man flinke folk rundt seg her, med ernæringsfysiologer og medisinsk apparat som hjelper meg på rett vei. Det jeg har lært av det, er at man skal være utrolig forsiktig med å tulle med kosthold og å skippe måltider når man trener mye, sier Eriksen, og fortsetter:
– Og at det kanskje kan bli mer fokus på dette. Det er nesten så det blir litt spiseforstyrrelser, egentlig. Det er litt skummelt at man lar ting gå helt til hodet på seg og at man begynner å veie mat, når man egentlig er vant til å bare dytte i seg sunn, god mat og egentlig har et godt kosthold i utgangspunktet.

Være forsiktig

– Hvem var det som dro det for langt?
– Det ble kastet ut en del tall med tanke på hva man burde ligge på vektmessig, og så har jeg alltid vært så dedikert at jeg har forholdt meg til det. Så lot jeg det gå litt vel innpå meg, slik at det ble veldig mange løpekilometere i vinter og lite mat. Så gikk jeg på en liten smell der, sier 30-åringen og legger til:
– Det er ikke noe mer dramatikk i det enn det, men man skal være forsiktig med å la folk uten peiling la det komme inn i hodet på deg. Så trenger ikke jeg å gå mer i dybden på det, men det er viktig at man ... jeg tror det er mye spiseforstyrrelser og kostholdsrelaterte problemer i toppidrett. Man skal være litt forsiktig med å dra det til det ekstreme.
Nå mener Eriksen at han tar steg ukentlig, og at han har et team rundt seg som ikke stresser ham, men lar det gå i det rette tempoet.
– Det er fornuftig og jeg er kommet til rett plass til rett tid, før det utviklet seg til å bli et større problem.

Støttes og roses av klubben

Sportssjef Simon Mesfin synes det er veldig flott at Eriksen ønsker å fortelle litt om hva han har hatt av utfordringer i startfasen av sin Lillestrøm-karriere. Han forteller at de ble klar over det tidlig i vinter.
– Dette handler også om at vi som arbeidsgiver må støtte opp rundt vår spiller, og vi har et trener- og medisinsk apparat som hele tiden har vært støttende og fulgt dette veldig tett, med både ernæringsfysiologer og øvrig apparat, sier Mesfin til Discovery.
Han mener Eriksen gjennom mange sesonger har bevist at han har vært en av de aller beste spillerne i OBOS-ligaen og at han har fortjent muligheten i Eliteserien nå.
– Det er mange mennesker som har brydd seg om hvordan Kent Håvard har det, og vi har et mål om at vi sammen skal bygge ham opp igjen til det vi vet han har inne av potensial. Det er veldig synd at han har kommet i den situasjonen at han pr. i dag ikke får ut sitt fulle potensial, men det skal vi hjelpe ham med å få ut.
Samtidig roser han Eriksen for den ekstreme lojaliteten han viser.
– Vi har vært støttende overfor Kent Håvard, men det er ingen tvil om at Kent Håvard hele tiden også har vært ekstremt lojal i miljøet, med tanke på at det ikke er blitt så mye spilletid i de første kampene. Han er en utrolig god lagkompis og en av de mest lojale spillerne jeg har vært borte i. Han skal ha mye honnør, han er en helt fantastisk fyr og vi unner ham å lykkes, sier Mesfin.

Annen type fotball

På de fire kampene så langt, har laget kapret tre poeng. De kom i seieren hjemme mot Odd.
– Det er en trå start med tanke på at vi bare har plukket tre poeng, men jeg synes vi gjør mye bra og riktig i kampene. Vi har et ungt lag og når vi har litt ro i det, ser vi at vi får det til å flyte godt. I Kristiansund hadde vi fortjent poeng, men det er de marginene vi må klare å vippe vår vei. Det er heldigvis mange kamper igjen å spille, sier Eriksen.
Han mener det er inspirerende å forsøke å være et forbilde for de unge gutta, og at de har lagt merke til og er overrasket over hvor mye han trener.
Angriperen har levert varene i sesong på sesong i OBOS-ligaen. Nå er målet å ta steget og gjøre det samme på øverste nivå.
– Det er mye mindre «hawaii». Du kan se en kamp i Eliteserien og tenke at det går litt sakte. Men det er fordi det ikke så «hawaii» som i OBOS, der det kontres på kontringer og skjer noe hele veien. Så er kvaliteten i OBOS mindre, her er det så enkelt som at du blir straffet om du mister kula. Det er litt mer kynisk fotball.

– Kunne ikke hatt det bedre

Selv tror han Lillestrøms spillestil skal kunne hjelpe ham til å produsere scoringer.
– Vi har ekstremt offensive backer som skal mate oss spissene med innlegg. Det kommer til å bli viktig. Det er kanskje den største forskjellen, at du får bedre spillere rundt deg til å produsere målsjanser for deg. Da blir jobben å sette dem. Og så selvfølgelig, når du først får muligheten, må du gripe den. Det er tøff konkurranse.
Etter en tyngre periode han har lært mye av, ser det altså stadig bedre ut for 30-åringen.
– Vi jobber med det og tar det skritt for skritt. Jeg er på rett plass her nå. Det har vært en kjempe-«reboot» for meg å komme hit, og motivasjonen min for å spille fotball er større enn på mange år. Jeg trives veldig godt her, og nå får jeg familien hit etter hvert også. Det ser veldig lyst ut, og jeg kunne egentlig ikke hatt det bedre, sier Eriksen med et smil.
Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51