• Gjenopplev OL, "Kampene vi husker" fra Eliteserien og store tennisøyeblikk på Dplay: Se vårt sendeskjema
På grunn av koronakrisen er fotballen, som så mange andre ting, satt på vent. Status nå er at det er treningsforbud og at seriestarten er utsatt til siste helgen i mai. Dette går hardt ut over økonomien til klubbene og har ført til mange permitteringer.
– For hver dag som går så kommer jo noen nærmere stupet. Jeg har jobbet i norsk fotball ganske lenge så jeg vet hvordan økonomien er. Det er på grensen for mange og man kan ikke leve over grensen i lang tid. Det kan være at mange klubber ikke har mulighet til å lønne på det nivået de har gjort tidligere, det kan bli et voldsomt kutt. Hvordan det blir seende ut, tør jeg ikke spå, sier Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal om dagens situasjon for klubbene.
Eliteserien
Utestenger supporter etter rasistiske tilrop – roser Vikinghordene
13 TIMER SIDEN
Han tror det vil ha store konsekvenser for fotballen og at det ikke blir det samme når den skulle starte opp igjen.
– Jeg tror det kan bli katastrofalt. En stor del av inntekten er jo sponsing og det kan forsvinne totalt. TV-inntektene og spillersalg er en viktig del, og hvem kjøper spillere når dette er over? Tror ikke det er mange som gjør det. Jeg vet at den norske fotballen lever på akkurat det de klarer, og noen er i minus hvert år. Det blir spennende å følge med, men det blir ikke det samme når vi begynner på igjen. Her er det mange som tenker på hvordan de skal overleve denne krisen. Det er jeg helt sikker på. Inntektssiden kommer til å bli barbert, sier han.
Det har vært ulike oppfatninger av hva som er status for spillerne når man blir permittert. Da Eurosport snakket med NISO-advokat, Eirik Monsen tidligere i mars, forklarte han at problemet ved permittering er at arbeidstaker gis mulighet til å si opp avtalen og dermed kan finne seg en ny klubb.
– Ja, det er riktig. Det innebærer en risiko for klubben, noe de naturligvis er klar over, sa han da.
– Situasjonen er veldig vanskelig. Spillerne har sine rettigheter, og når du er permittert så er du pålagt å søke jobb. Men jeg forstår også klubbene som ikke har mulighet til å betale forpliktelsene sine. Blir det ille nok, så handler det nok om at den sterkeste overlever. Jeg har jo vært både spiller og klubbleder så jeg klarer å se begge sider av saken, forteller Rekdal.
Noen av klubbene har avtalt med spillerne om lønnskutt i stedenfor å permittere, blant annet Brann og Molde som går ned 20 prosent i lønn.
– Ser noen klubber har gått ned i lønn, men det er ikke lenge før de permitteres også. For hver dag som går så tømmes kassen der også, sier Rekdal.
Sett denne?

Slik er permitteringsordningen i Danmark: – Bedre enn i Norge

Eliteserien
Dårlig skadenytt for nøkkelspillere
21/09/2021 PÅ 17:00
Eliteserien
Godset-juvelen skrev ny kontrakt: – Går en lys fremtid i møte
20/09/2021 PÅ 19:00