På pressekonferansen med landslagssjefen på Åråsen – der Lillestrøm har både en flott stadion og treningsanlegg med gress – fikk Solbakken igjen spørsmål om temaet.
Det satte i gang en lang tale fra Solbakken, der han virkelig tok bladet fra munnen. Både ledere, trenere og journalister fikk passet påskrevet angående temaet.
Eliteserien
Se målene fra Rosenborgs kamp mot Viking
13 TIMER SIDEN
– Jeg kan si noe om det. Jeg er veldig overrasket over hvor slappe dere journalister er angående det temaet her. Dere interesserer ikke dere for det. Kunstgress er et annet spill enn det er på gress. Og det er tilfelle at mange klubber har veldig dårlige baner i tillegg.
– Jeg synes klubblederne i Norge er slappe. Jeg synes at trenerne i Norge er slappe. Og jeg synes at journalistene i Norge er slappe. Fotball skal spilles på gress. Og det er underlaget alle spillerne vil spille på, og sikkert alle ledere også, hvis de fikk velge. Men da må du gjøre som Lillestrøm og jobbe langsiktig.

Leder er ikke uenig

Discovery snakket med Solbakken om det samme temaet rundt seriestarten i Eliteserien i fjor. Også da var han klar på at det må finnes en pott som hjelper de lagene som prioriterer gress.
Den artikkelen ble fulgt opp med en sak om at han fikk massiv spillerstøtte i kunsgresskampen. 77,9 prosent av de spurte i Eliteserien svarte at de ville valgt naturgress.
Discovery spurte også et par av klubbene om temaet i forrige uke.
– Vi er ikke uenige med landslagssjefen. Det er mange klubber som har fantastiske gressbaner og all ære til dem. I en ideell verden skulle også Viking spilt på gress, sa daglig leder i Viking Eirik Bjørnø før han fortsatte:
– Vi er helt avhengige av den banekapasiteten som kunstgress gir. Nå har vi 1500 timer brukstid i året på banen, og det kunne ikke vi hatt med gress. Vi er en stor klubb med mange lag.
Også Vålerenga forklarer til Discovery at de er avhengige av brukstiden for å få det hele til å gå opp. At Intility Arena kan brukes av flere lag og kommunen var en del av avtaleverket som gjorde at stadionprosjektet ble en virkelighet i 2017. De opplyser også at det ikke finnes andre baner i nærheten som de kunne disponert, ei heller tomtearealer som de kunne ha bygd ut på.

Andre typer spillere

Også i forbindelse med uttaket av troppen til denne samlingen i forrige uke, spurte Discovery Solbakken om banene.
– Ikke bra, var den tydelige dommen.
Talen på Åråsen fortsatte:
– Jeg skjønner at det er et spørsmål om økonomi og areal, men det jeg ikke skjønner er at det ikke er en prioriteringssak. Hele verden spiller på gress og det er konkurransearenaen. Så kan det være slik at Bodø/Glimt og Tromsø har noen klimatiske greier, men nå kommer det gresstyper som klarer seg bedre når det er kaldere, med miksen mellom kunstgress og gress, som man syr inn slik at det blir gress.
– Det er viktig for norsk fotball å utdanne andre type spillere. Midtstoppere, targetspisser. Andre typer, slik at vi ikke bare får lekne midtbanespillere som er gode med ballen. Det er det flust av og kommer det mange av. Det er viktig, men det er ikke press på noen.

– Feil vei å gå

Solbakken trakk så vidt pusten:
– Vi luller oss inn tror at det er dette som skjer i utlandet. De største klubbene i Nederland nekter nå å låne ut spillere til de få klubbene som har kunstgress. I Danmark tror jeg det er to kunstgressbaner. Da de kom trodde og mente alle at det ikke ville bli særlig forskjell. Det har ikke skjedd. Det som skjer nå er vi har stadioner der alle får trene, det blir slitasje og de holder mye kortere. Så vi har ikke bare kunstgressbaner, vi har dårlige kunstgressbaner.
– Det skjer ingenting, men går i stedet sakte, men sikkert feil vei. Norsk fotball må ta tak i det. At Viking, Start, Vålerenga ... Brann vurderte det. Stabæk får ny stadion og skal ha kunstgress. Det er helt feil vei å gå.
Derfor gjentar han at det må legges ned en pott.
– Ja, fra Forbundet og Norsk Toppfotball. Det burde vært lagt inn allerede i forrige TV-avtale. At klubbene som har gress får en god banemann. Her har de den beste banemannen i Norge, Terje (Hveding). Da jeg var her kjørte han grus på grusbana og harvet. Nå har han samme gress på treningsfeltet som på Åråsen. Men det må legges penger i det. Være dialog med kommune om å få areal, og legge de kunstgressbanene som aldersbestemte og eventuelt A-lag trener på om vinteren. Man så må du ha stadion med gress, som A-lag og noen ganger juniorlaget kan trene litt på.
(Artikkelen fortsetter under):

Solbakken om historisk få gressbaner: – Ikke bra

Legge press

Da LSK valgte å skifte ut gresset på Åråsen med et nytt i fjor sommer, mente også banemester Hveding at det var billigere enn å legge kunstgress.
– Hvis vi skulle ha lagt kunstgress på Åråsen, ville det ha kostet cirka 3,5 millioner kroner - og da måtte vi ha byttet det cirka hvert femte år. Vedlikehold på kunstgress er også dyrere, sa Hveding.
Landslagssjefen etterlyser bredere støtte og at flere aktører melder seg på.
– Det er helt natta. Det er ikke en diskusjon lenger. Hvor er trenerne? Trenerne må legge press på lederne. Ledelsen må legge press på styret. Styret må legge press på de lokale kommunene, så vi får i gang en oppblomstring på dette.
På spørsmål om hva han tror norsk fotball har tapt på det, er svaret kontant:
– Mange hundre millioner i overgangssummer. Og mangel på å utvikle noen type spillere. Det er jeg sikker på.
Eliteserien
Avviser bruk av storskjerm – innrømmer at målet skulle vært godkjent
13 TIMER SIDEN
Eliteserien
Overtidskok: Vikings og RBKs kaptein så rødt på overtid: – Dum takling av meg
14 TIMER SIDEN