– Jeg vet hva jeg hadde gjort, og det har jeg ingen problemer med å stå inne for.
Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal har ikke sans for det han mener har vært en form for skremselspropaganda mot permitterte spillere. Det har nærmest vært et unisont krav at disse spillerne skal vise klubbene full lojalitet og avslå eventuelle tilbud fra andre.
Eliteserien
Utestenger supporter etter rasistiske tilrop – roser Vikinghordene
5 TIMER SIDEN
– Å rope så høyt at det er skam hvis man benytter seg av et bedre tilbud, er jeg overhodet ikke med på. Det er latterlig. Hvis jeg hadde blitt permittert, og situasjonen min i klubben ikke var god – la oss si at jeg for eksempel hadde ett år igjen av kontrakt og visste jeg ikke ville bli satset på – og så fikk tilbud om en bedre avtale et annet sted, så hadde jeg gått. Uten å ha dårlig samvittighet for det, sier Rekdal tydelig.
– Til syvende og sist må du tenke på deg selv som spiller. Klubbene tenker også på seg selv. Så dette må gå begge veier, fortsetter mannen som selv var trener i Start frem til mai i fjor.
– Jeg har vært på begge sider, både spiller og klubbleder, og vet hva jeg snakker om.
Rekdal er imidlertid rask med å poengtere at det handler om kontekst, og hva slags situasjon hver enkelt spiller er i. Mens noen er satset på, har lang avtale og sånn sett bør vise større lojalitet, er andre på utgående kontrakt og ikke med i klubbens fremtidsplaner. Men på generelt grunnlag liker han ikke det han mener er trusler mot permitterte spillere.
– I utgangspunktet er det ganske enkelt: om en permittert fotballspiller får tilbud om jobb, må du vurdere å ta den. Du er egentlig forpliktet til å vurdere den.
– Klubber deler ikke ut kontrakter på veldedighet, hvorfor skal spillerne drive veldedighet tilbake? De taper lønn og kanskje tid av en karriere som er svært tidsbegrenset.

Foretrekker lønnskutt

Rekdal er videre skeptisk til at flere klubber var svært raske med avgjørelsen om å permittere. Han stusser på det, og etterlyser dokumentasjon på inntektstap så tidlig i koronakrisen.
– Det er veldig stor forskjell på hvis du permitterer på dag én, eller når det er siste utvei. Du taper ikke penger over natta, du taper penger over tid. Mange klubber har benyttet seg av en kjapp løsning for å spare penger, og setter press på spillerne etterpå. Jeg vil gjerne se klubbene dokumentere reelle inntektstap frem til nå. Da hadde vi fått en mer åpen og forståelsesfull situasjon, mener han, og sier bildet naturligvis vil være et helt annet dersom dette vil vedvare.
Eksperten er veldig klar på at han forstår klubbenes behov for å handle, men han synes det er merkelig når noen kan permittere av økonomiske årsaker, og samtidig takke nei til bud på spillere. Han lurer også på hva slags sparetiltak som har vært vurdert, og viser til eksempelvis Molde og Brann, som har innført lønnskutt i stedet for å ty til permittering.
Videre nevner han at de fleste sponsoravtaler normalt sett landes inn mot jul og i januar, og at det sånn sett heller ikke her bør være snakk om store inntektsbortfall som følge av korona.
– Se på Lillestrøm. I en økonomisk tøff tid, og etter et nedrykk, kjemper de med nebb og klør for å holde folk i jobb. Det de sier og står for – det syns jeg er imponerende.
– Jeg støtter klubbene når permittering er absolutt siste utvei. Men når det skjer med en gang, du permitterer spillere, men har likevel anledning til å takke nei til bud? Det er uforståelig for meg, slår han fast.

Kritisk til klubbens behandling

Odd-spiller Egil Selvik er et slikt eksempel.
Selvik er andrevalg på keeperposisjonen i Skien. Bodø/Glimt har forsøkt å hente keeperen og lagt inn flere bud på 22-åringen som selv ønsker en overgang. Samtlige bud er avslått. Selvik og de andre Odd-spillerne er for øyeblikket permittert 45 prosent som følge av koronakrisen.
– Odd er ikke interessert i å selge, og de signalene jeg har fått fra klubben er at det skal litt til før de eventuelt godtar et bud. De ønsker heller ikke slippe meg før de har en erstatter, men det er ikke noe de jobber med å få inn, slik jeg forstår det. Jeg stiller meg kritisk til det, for det låser min situasjon fullstendig, sier Selvik til Eurosport.
– De permitterer oss på bakgrunn av økonomi, men har samtidig råd til å takke nei til penger i form av et bud? spør han retorisk.
– Har du vurdert å si opp kontrakten?
– Det ønsker jeg ikke å svare på.
Selvik sier at han forstår at klubbene står i en vanskelig situasjon, men mener spillernes posisjon som permitterte arbeidstakere ikke har blitt belyst på samme måte.
– Vi har diskutert det en del innad i spillergruppen, og det er mange som reagerer på personalpolitikken de velger å kjøre i dette eksempelet. De forstår at klubben ikke får inntekter, men de ser at andre har løst det på en bedre måte. Dette går på spillerens bekostning. Vi har hatt møte med klubben om dette, og de har forsøkt å forklare på best mulig måte, men det er en del av spillerne som er misfornøyde med håndteringen, hevder keeperen.
Sett denne?

– Hvorfor kan de ikke bare selge han?

Eliteserien
Dårlig skadenytt for nøkkelspillere
I GÅR PÅ 17:00
Eliteserien
Godset-juvelen skrev ny kontrakt: – Går en lys fremtid i møte
20/09/2021 PÅ 19:00