TRONDHEIM (Eurosport.no):
En strålende opplagt Hareide, flankert av Ivar Koteng og Mikael Dorsin på hver sin side, møtte et stort presseoppbud da Rosenborg presenterte sin nye hovedtrener i San Siro-salen på Scandic-hotellet vegg i vegg med Lerkendal tirsdag.
Eliteserien
Mjøndalen sterkest i Ælv Clasico: La press på rivalene i nedrykkskampen
20/11/2021 PÅ 18:58
Ansettelsen har lenge ligget i kortene, men det som har satt den på vent er 66-åringens trøblete kne. Nå forteller han smilende at han føler seg helt frisk, både i kneet og hodet, og at han er klar til å ta fatt på oppgaven etter seriekampen mot Stabæk 30. august, hvilket betyr at han overtar fra 1. september.
Han har i første rekke skrevet en avtale på halvannet år, med opsjon for begge parter på å forlenge. Inn i evigheten, ifølge Koteng.
Daglig leder Tove Moe Dyrhaug sier at de er superglade for å ha fått på plass en trener med hans CV, lederegenskaper, strategiske evner og historikk, til det hun omtaler som en heksegryte.
Hun har selv vært involvert i prosessen, der det har vært en del frem og tilbake, med Hareide som den mest åpne parten. For en snau måned siden kulminerte forvirrelsen i en pressemelding fra klubben om at Hareide hadde takket nei og snudd i trenerspørsmålet, ifølge RBK.
– Da var det noen helsemessige årsaker som Åge var veldig usikker på, forklarer Dyrhaug.
Se video. Saken fortsetter under videoen:

Forklarer «Hareide har ombestemt seg»-meldingen

Vil undersøke skadene

Men tirsdag signerte han papirene, gjennomførte pressekonferansen og stilte opp på utallige intervjuer og liver. Den meritterte treneren forteller at han har sett alle kampene utenom den mot Aalesund, ettersom han da var opptatt med ekspertjobb på TV og Manchester United.
– Det har vært litt blandet drops i kampene. De har levert superspill til tider, og så har det vært ned til det middelmådige. Varierende. De har vært sterke defensivt, men i perioder har man savnet det offensive trykket man er vant til å se av Rosenborg på Lerkendal. Men jeg tror også det kan skyldes en del skader og bytter på folk, det har vært vanskelig i denne koronatiden. Det er mange kamper og mange unge spillere som vil variere, så det handler om å få det stabilt, sier han til Eurosport.
Foreløpig er det for tidlig å gå helt i detaljer på ting som innover- eller utoverkanter og eksempelvis hvordan han skal sørge for at Torgeir Børven fores med flere baller og settes opp til målsjanser.
– Jeg har notert meg det jeg skal notere, men jeg vil se dem bedre på treningsfeltet og bli kjent med dem og høre deres versjon på hvorfor det ikke alltid er som det skal. Men fotballspillet er preget av mange detaljer, så det handler om å skape trygghet så de vet hva de skal gjøre og kan oppgavene sine. Så er det utførelse. Men som sagt har det også vært en del skader, så vi må prøve å finne årsaken til det.
Han er også tydelig på at han mener en stor klubb som RBK må være best på alle fronter, med alle typer verktøy.
– Den forrige treneren valgte å kutte ut dataanalyse på trening, kan det ha ført til at man har mistet noe data?
– Det vet jeg lite om. Hvis han velger å gjøre det, får det være hans valg. Jeg velger i hvert fall å skaffe alle de data jeg kan, på enkeltspillere, motstandere og laget. Det er mange tekniske hjelpemidler som kan hjelpe for å se laget bedre.
Se video. Saken fortsetter under videoen:

Har diskutert litt spillerlogistikk: – Tror begge har samme tanker

4-3-3 og fremoverfotball

Han smiler godt når det nevnes at temaet 4-3-3 faktisk ikke ble tatt opp på selve pressekonferansen, til tross for at den ble avholdt midt i tjukkeste 4-3-3-land. Men det er nettopp slik han ønsker å sette opp sin utgangsformasjon.
– Ja, det er nok det, det var det sist jeg var i Rosenborg også. Det er kjent for alle. Men det viktigste av alt er at det blir fremoverfotball og ikke bakoverfotball. Formasjon og system er noe journalister er opptatt av, og det er fint nok det, men ... vi skal ha mange spillere foran ballen, som er i stand til å spille fotball. Det er det jeg er opptatt av.
66-åringen innrømmer at det føles spesielt å være tilbake i rollen som RBK-trener, men at det også er veldig hyggelig. I rollen som dansk landslagssjef var han også på besøk for å følge opp sine aktuelle spillere, og mener det er veldig kjekt for ham og at det betyr mye at de så enstemmig ønsket ham.
Nå er han altså tilbake etter exiten i 2003, da han valgte å slutte i klubben for å ta over landslaget.
Avskjeden den gang ble turbulent, og det falt noen ord i kampens hete som er vann under brua nå. Rune Brathseths omtale av ham som uspiselig var ifølge Hareide glemt noen måneder senere, da Bratseth ringte ham for å få oppskriften på Hareides bacalao.
Så humrer han også godt når det blir tatt opp igjen.
– Det har vært null problem. Jeg har sagt det før og sier det igjen, jeg tror Rune var veldig skuffet da jeg reiste herfra sist, og det hadde han full rett til å være. Det forsto jeg veldig godt etterpå. Jeg har også sagt at om det hadde vært i dag, tror jeg ikke at jeg hadde forlatt klubben, sier Hareide med et smil.
– Hva er ambisjonene dine og tankene dine om hva det er mulig å oppnå her?
– Det som er viktig for oss er å klare å få gjort noe ut av Europa. Å kvalifisere oss til Europa League er ekstremt viktig med tanke på økonomien, og selvfølgelig også være i stand til det neste år ved å bli blant de tre beste. Og så må vi neste år ha en uttalt ambisjon om å vinne serien, for det hører til i Rosenborg, og jeg tror ikke vi kan gå på en sesong og si at vi skal bli nummer to eller tre.
  • Lørdag 20:30: Mjøndalen - Rosenborg på Dplay og TVNorge.

Eggen-støtte

Og da hjelper det kanskje litt at han allerede har fått støtte av RBK-høvdingen over alle, Nils Arne Eggen, blant annet i VG.
– Ja, så absolutt. Nils har på mange måter vært en mentor for meg, og det er en mann jeg benytter meg mye av for å få kunnskap om spillet og om det å være fotballtrener, for det er han en mester i. Jeg har hatt ham som trener både på U-landslag og landslaget, så jeg kjenner mannen veldig godt, sier Hareide med et smil.
Sportslig leder Mikael Dorsin er inne på at han har lett etter en sterk leder når han skulle finne en ny permanent hovedtrener, og mener Hareide har vist at han elsker og tåler å stå i det, både i med- og motgang, i lignende klubber tidligere.
Duoen har ifølge ham ikke rukket å dykke dypt ned i materien, men har allerede diskutert litt spillerlogistikk.
– Jeg tror begge har samme tanker ut fra de samtalene vi har hatt, og jeg tror begge tenker ganske likt, så det skal vi nok få til utmerket, sier Dorsin.
Rune Bratseth takket for øvrig vennlig nei til et intervju før pressekonferansen tirsdag.
Styreleder Ivar Koteng var imidlertid en godt fornøyd herremann.
– Det føles veldig fint å ha fått på plass en slik kapasitet som trener, så det er trygt og godt. Han er en god trener, som kan faget og kan å vinne. Han har vært her før og kjenner trykket, men er først og fremst en god trener, sier han til Eurosport.
Ifølge styrelederen har de ikke snakket noen verdens ting om 4-3-3, fordi de vet hva han står for fotballmessig. Forventningen og bestillingen er i hovedsak at han skal forbedre deres produkt og angrepsspill.
– Hvor raskt forventer dere resultater?
– Det er ikke enkle, men komplekse ting. Det er ikke slik at vi nødvendigvis må se resultater fort. Det har ikke vært så dårlig heller, selv om vi ikke er fornøyde, så det skal ikke så mye til før det blir litt bedre. Så skal vi bli litt og litt bedre, og til slutt få så mange seirer at vi får til en tittel, men først og fremst vil vi bedre prestasjonene.
  • Lørdag 20:30: Mjøndalen - Rosenborg på Dplay og TVNorge.

Midler til spillerkjøp

Denne sesongen er det etter alle solemerker allerede for langt opp til serieleder Bodø/Glimt.
– Vi er ikke bak snittet for gull, men det er en klubb som har stukket fra. Så det skal bli spesielt hvis vi greier å ta gull i år. Vi må bare tenke på å spille god fotball gjennom sesongen og bidra til at vi får bedre spillere ut av dem vi har og kanskje få noen nye. Neste sesong starter vi alle med null poeng igjen, sier Koteng.
– Har han stilt noen krav til dere?
– Nei, han har ikke gjort det. Han vet at han kommer til en klubb som er solid og ryddig, så vi har ikke snakket om slike ting, sier Koteng, og bekrefter at det finnes midler dersom Hareide ønsker nye spillere inn.
– Ja, det er jo slik at vi stort sett gjør noe i hvert vindu. Micke (Dorsin) har snakket med Åge om de tingene, så det kan godt hende det skjer noe, men det er ikke sikkert.
Hareide selv snakker om viktigheten av å kvalifisere seg til gruppespillet i Europa League, spesielt med tanke på økonomien. I en klubb som Rosenborg vil det alltid være ambisjoner om spill i en av de europeiske turneringene.
– Det er bestandig artig å spille i Europa, og det ønsker vi i år også. Vi har muligheten, og det begynner neste torsdag. Men det er ikke så enkelt, selv om vi har vært flinke til å komme dit tidligere også, sier Koteng.
– Har dere brukt Nils Arne Eggen i denne prosessen?
– Nei, det har vi ikke, men han kjenner Åge, og så er det jo ikke noe nytt blad vi har dratt opp. Så vidt jeg forstår er Nils veldig fornøyd med valget, sier Koteng, som mener det egentlig bare har handlet om at Hareide skulle bli så frisk i kneet at han kunne starte – og så senere når han skulle starte.
– Var han eneste kandidat?
– Han var den eneste reelle kandidaten. Han var øverst på lista, og da vi snakket med ham skjønte vi at han ville til oss og vi ville ha ham. Så det var ikke så vanskelig.
Se video.

Junker-nyheter, heite spisser og frekke jokere

Eliteserien
Kan sende Mjøndalen nærmere nedrykk: – Derbyet som betyr mer enn poeng
20/11/2021 PÅ 14:22
Eliteserien
Klokkeklar før sitt siste «Ælv Clasico»: – Høsten kan fortsatt bli brun
19/11/2021 PÅ 20:43