TRONDHEIM (Eurosport.no):
Det var langt flere pressefolk og skuelystne supportere på mandagens Rosenborg-trening, der Åge Hareide var på plass som sjef for første gang.
Det vil si, han var mest tilskuer han også, for med en liten armé av spillere på restitusjonsøkt, landslagsoppdrag og behandlingsbenk, var det kun Per Ciljan Skjelbred, Anders Ågnes Konradsen og Gustav Valsvik som ble pisket gjennom en drøy time på gresset i solskinnet utenfor Lerkendal.
Eliteserien
Dette er de nominerte til Årets spiller i Eliteserien
21 TIMER SIDEN

Legger om rutinene på Brakka

Hareide var uansett tidlig på plass i dag morges, for å ta fatt på arbeidsoppgavene som venter.
– Vi har vært i gang siden klokka åtte i morges med møte med stab og det medisinske, for å få på plass rutiner med alle rundt laget. Nå er ikke alle spillerne tilgjengelig i dag, med folk på restitusjon og landslagsoppdrag, men det har vært en stille og rolig inngang, foreller han til Eurosport.no mens de tre spillerne, med til sammen et hundretalls landslagssamlinger bak seg, gjennomførte dagens økt.
Det første Hareide vil endre på vil innebære en stor forandring i spillernes daglige timeplan. Fra å ha oppmøte relativt tidlig på morgenen, med trening etter lett frokost, blir det nå analyser, samtaler og forberedelser i forkant av hver økt. Nytt starttidspunkt er klokken 13.
– Det blir en litt annen rekkefølge for å sørge for at spillerne er best mulig forberedt før vi skal i trening. Vi skal skyve på treningstidene til klokka 13, så får vi en litt annen inngang til dagen. Spillerne kan komme inn litt senere enn i dag, jeg har gjort det med hell andre plasser. Man er best mottakelig for læring midt på dagen. Spillerne kanskje litt friskere i hodet enn tidlig på morgenen, bedyrer den rutinerte treneren.
– Det gir oss også tid til å gå gjennom treninga fra dagen før, når vi filmer treninga med drone får vi sett får vi sett på hva vi har gjort, rette på og repetere hvis det er nødvendig. Vi får en bedre ro på ting, og jeg vet at spillerne ikke er så fokuserte etter trening som før trening, legger han til.
Se hele intervjuet med Hareide her. Saken fortsetter under videoen:

– Du hadde ikke forventet at jeg kom med steintavle her?

Droner skal gi fortrinn

Ja, for RBK har i helgen gått til innkjøp av drone, på bestilling fra Hareide. Man har tidligere filmet økter under Eirik Horneland med «vanlig» kamera fra sidelinjen, men nå skal det altså festes bilder til filmrullen fra oven. Enda et knepp i retning av å skaffe seg et fortrinn, mener 66-åringen.
– Vi har filma treningene med det danske landslaget hver eneste gang. Visuelt er det et fantastisk verktøy. Man ser avstander så mye, mye bedre, man får riktige mål på ting – man skal helst ikke gi så mye plass til motstanderen, men skaffe rom selv, da får vi sett hvordan vi gjør det på trening.
– Så Åge kommer inn med moderne teknologi for å hente marginer?
– Du hadde ikke forventet at jeg kom inn med en steintavle, vel? Det er lenge siden vi forlot flipovertavle og de tingene der. Det er ting du tar med deg underveis. Jeg har jobbet med gode folk som har vært dyktige på sånt der jeg har vært. Vi må forsøke å utvikle den delen av treninga vår for å bli så gode som mulig.

Hentet for utvikling

Med det tekniske apparatet på plass og ressursene tilgjengelige, er alt lagt til rette for den nye sjefen, sier daglig leder Tove Moe Dyrhaug.
– Når man henter en ny hovedtrener, så er det viktig at han får et team rundt seg som han er trygg på. Vi har hentet Åge med sin CV fordi vi vil ha utvikling, så det skal vi legge til rette for. Hittil har det det vært veldig overkommelige krav fra hans side og foreløpig har han ikke kommet med ønsker (med tanke på nye folk i staben, red.anm), men nå er det første dagen på jobb, og jeg tror han har tenkt mye på Rosenborg den siste måneden. Der har vi en god dialog, sier hun.
Som Eurosport.no har omtalt, går det mot et dystert år for Rosenborg-regnskapet. Klubben styrer mot et minus på 40 til 60 millioner kroner.

Åpner for spillerkjøp

Like fullt bekrefter Dyrhaug at de har god kontroll på økonomien og at det er midler tilgjengelig for Hareide.
– Jeg har likt å si i vanskelige perioder før at det er viktig å gasse og bremse, også er det sånn at heldigvis har vi bra økonomi og likviditet, så vi har god kontroll på økonomien selv om det er et veldig kritisk år. Så kan vi ikke ha det sånn i mange år, men vi skal gå inn i et overgangsvindu, vi.
– Med et svært sjekkhefte?
– Hehe, de har vi slutta med. Det er litt «timing is everything». Vi har solgt noen spillere, så det er noen posisjoner som skal erstattes. Også er det sånn at flere klubber enn oss som er preget av koronaen. Jeg tror hvert fall at det gjør noe med prisen på markedet.
Det er en ekstraordinær situasjon også for klubbene i Fotball-Europa. At mange lag har større trøbbel med likviditeten enn Rosenborg gjør at det kan åpne seg opp muligheter for et kupp eller to, spekulerer Dyrhaug.
– Det kan det sikkert. Det blir spennende framover, som med alt annet, sier hun.

Tett samarbeid med Dorsin

Mandag formiddag stod Hareide stort sett sammen med sportssjef Mikael Dorsin. De to kommer til å sparre tett om potensielle spillerkjøp den neste drøye måneden.
– Vi holder dialogen hele veien på spillere som er litt i loopen som vi ønsker oss. Vi skal nok bli enige om det, men vi har mange gode spillere her, og det handler om å få dem friske. Vi hadde en hel rekke på stadion i går som hadde gjort det godt om de hadde spilt.
– Har du et fortrinn i spillerjakten med din internasjonale erfaring?
– Jeg tror Mikke med sin bakgrunn, både som spiller og agent, har en veldig god oversikt over de spillerne som finnes og som kan være tilgjengelige og som vi kan jobbe mot.
– Har dere sammenfallende lister, når dere kommer med hver deres «steintavle» med aktuelle navn?
– Det blir en sak mellom Mikke og meg hvordan vi skal løse det.

Pereira en «interessant spiller»

Adrian Pereira ble i søndagens Fotballrunden løftet fram som en potensielt strålende signering for Rosenborg. Venstrebacken, som fylte 21 år mandag, har imponert for Viking siden gjennombruddet i fjor.
– Han er en god back. Vi har en del navn som er interessante, og han er en interessant spiller, er Hareides respons på om det kunne være en spiller å hente til Lerkendal.
Den målfarlige backen er sønn av tidligere spiller og nåværende trener i Viking-apparatet, Thomas Pereira. Han var også i Hareides trenerteam da han ledet Stavanger-laget fram til sommeren 2012. Den gang var Adrian ikke enda fylt 13 år.
– Jeg kjenner faren hans veldig godt, han er jo en født back, den unge Pereira. Men han var nok for ung til å vanke på Viking-treninger da jeg var der, sier en smilende Hareide.
PS! Mandag trakk Rosenborg latviske Ventspils i 2. runde av kvalifiseringen til Europa League. Sist gang Hareide var RBK-trener trakk trønderne også Ventspils. Det endte med 6-0- og 4-1-seier.
Eliteserien
Kandidat til årets mål: Emil Konradsen Ceïde
EN DAG SIDEN
Eliteserien
Kandidat til årets mål: Niklas Vesterlund
EN DAG SIDEN