Eurosport møter Pellegrino i forkant av treningskampen mot Lillestrøm på Åråsen, der den lange veien til dit han er nå startet på toppnivå.
Nå lever han drømmen som en profil i Eliteserien, og sikter også utenlands. Spesielt den formidable høsten han leverte for KBK i fjor, kan åpne for det.
Eliteserien
Gåsehud og kaos i klubbene – tatt på senga av pølsespørsmål
I GÅR PÅ 11:53
Mens verdensbildet er preget av demonstrasjoner og markeringen Black Lives Matter etter hendelsene i USA, er det naturlig at det også for Pellegrino, med egne erfaringer og tidligere engasjement, er noe som opptar ham veldig.
– Jeg er veldig stolt av det som skjedde i Oslo, i den demonstrasjonen med 15.000 mennesker som stilte opp for en veldig god sak. En sak man jo egentlig ikke burde snakket så mye om. Det var stort å sitte hjemme i Kristiansund og se det. Jeg hadde mange fra min familie og masse kompiser som var der, og man setter virkelig stor pris på det, sier Pellegrino til Eurosport.
– Fordi jeg vet hva folk har gått gjennom og andre går gjennom, og så ser man det brutale som skjer i USA og tenker at det bare er der, men det er ikke bare der det skjer, det skjer overalt i verden. Det er på høy tid at man virkelig tar det seriøst, og det føler jeg man har gjort, fortsetter 29-åringen.

Skuffet over debatten

En del av debatten i etterkant av demonstrasjonen, har handlet om korona og smittevernhensyn. Det synes Pellegrino er skuffende.
– For to-tre uker siden var det også mange tusen mennesker på stranda, som også var oppå hverandre, men det blir ikke en sak. Det er litt trist, men samtidig velger jeg å se det positive, og det er at folk virkelig tar tak i dette her og står opp for de som har det vondt.
– Har du selv opplevd noe?
– Ja, jeg har opplevd rasisme mange ganger, jeg. Til og med i toppfotballen. Men det er ting man på en måte ... jo eldre man blir, desto sterkere blir man. Man klarer på en måte å skyve det fra seg og ikke tenke så mye på det. Men da jeg var yngre var det ekstra tøft, det var tungt. Så man blir fort veldig sint, og slik sett er det lett å komme ut av det man driver med, som fotball. Jeg ble byttet ut i en kamp på grunn av at jeg var så sint at treneren var redd jeg skulle gjøre noe dumt.
– Men selvfølgelig har det bare blitt mindre og mindre med årene, og det er kanskje fordi det er mer profesjonelt nå. Det er masse mennesker rundt der, og kanskje vanskeligere. Men jeg håper og tror at folk også har begynt å tenke at det ikke er slik verdensbildet skal være, sier Pellegrino.

Snakket på Stortinget

I fjor sommer snakket han med Eurosport som Strømsgodset-spiller, sammen med tidligere lagkamerat Muhamed Keita. Duoen ble også invitert til Stortinget for å snakke om rasisme i fotballen med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.
Den gang kalte de NFFs antirasisme-kampanje for bortkastede penger.
– Å stå før kampen og vise de kortene, for så å kaste de under benken, hvilken forandring har du da gjort? Det eneste du har gjort er å kaste bort penger på å trykke de plakatene. Du står der i to minutter før du løper ut på banen og får apelyder etter deg, det hjelper ingen ting, sa Keita da.
(Artikkelen fortsetter under):

Stolt av Oslo-demontrasjonen: – Ikke bare i USA det skjer

Pellegrino ønsker ikke å gå i detalj på tidligere erfaringer nå. Han har tidligere uttalt at det har forekommet som Bærum-spiller. Nå forteller han at det har skjedd i Eliteserien også.
– Ja, det har skjedd i Eliteserien også. Jeg har hatt mine saker ute, og vi trenger ikke blusse opp i det nå. Men folk som vet, de vet, at jeg har hatt noen saker og det får bli der. Man kommer ikke noe lenger med å drive å ta det opp. Det er trist, men jeg håper at det som har skjedd, har skjedd, sier Pellegrino, og legger til:
– Jeg håper vi lærer. Selv om vi ikke skal være her i dag og snakke om det, for det er så dumt, liksom. Det er et bilde som er veldig gammelt, og folk kan begynne å se litt fremover og virkelig vise den yngre generasjonen hvordan man vil være som mennesker. Hvordan man vil at de skal bli behandlet, og slik skal man også behandle de andre.
Også lagkamerat Amin Askar forteller om egne erfaringer.
– Du skal være ganske døv og blind for ikke å kjenne noe rasisme på kroppen, det er vanskelig å komme utenom. Så blir man jo mer hardhudet etter hvert, men det skal ikke være slik at man aksepterer at ting bare er som de er. At verden er på vei fremover nå ... det ser ut som det er en liten revolusjon på gang nå, selv om det skjer en del ting som er i overkant, sier Askar til Eurosport, og fortsetter:
– Men jeg føler det er for en god sak, og vi er i 2020 og du føler det holder nå. Det skal gå an å bare kose seg med fotballen og på fritiden uten at du nødvendigvis må få slengt rasisme-kortet her og der. Samtidig er det slik at folk kan misforstå og bli hårsåre innimellom på grunn av kommunikasjonsproblemer og slikt, men sett under ett tenker jeg vi burde ha kommet lenger.

Bygger et raseri

Pellegrino har også noen råd til yngre spillere, dersom de skulle bli utsatt for rasisme.
– Prøv å ikke ta det ut på feil måte, du ødelegger kun for deg selv. Snakk om det, du kan også snakke åpenlyst om det. Med folk som har gått gjennom det selv. Ikke hold det for deg selv, for da bygger du bare et raseri inne i deg selv, som er farlig den dagen det kommer ut, fordi du bare bygger på mer hele tiden. Når det først kommer ut kan du ødelegge for deg selv, for hvis du gjør noe dumt kan det ødelegge for at du skal nå dine drømmer. Fordi du bygger et raseri som du ikke har lyst til å ha der inne, som bare blir større og større hele tiden.
(Artikkelen fortsetter under):

Askar: – Ser ut som det er en liten revolusjon på gang nå

Noe av det samme er også Askar inne på.
– Det er bare å holde hodet høyt, og fortsette å trene og stå på og gjøre det man liker best. Men det er ikke lett, vi er jo ikke programmerte, vi er bare mennesker. Så vi har mye følelser og det er vanskelig å komme utenom at folk blir preget av sånt. Jeg har også følt meg preget av det, da jeg var yngre. Jeg kjenner litt på det ennå. Det er ikke slik at det påvirker meg, men det er ikke bra.
– Men se opp, og man har som regel noen idoler og folk man ser opp til, så kan man få litt inspirasjon der. Og så vet man at verden stadig blir litt og litt bedre, og det kommer den til å bli fremover også.
Eliteserien
Her er dagens gladmelding: Full gjenåpning for idretten
I GÅR PÅ 10:41
Eliteserien
Spilte med hjernerystelse: – Ikke tid til å tenke på hva som skjer om fem år
I GÅR PÅ 09:06