Populære sporter
All sport
Vis alt

Oppgitt over denne regelen – dette svarer Fisketjønn i NFF

Sondre Skandsen

Publisert 16/01/2020 klokken 15:50 GMT+1

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson mener klubbene kun taper på å ikke kunne inngå utkjøpsklausuler i Norge. – Tvert i mot, sier NFF.

Joacim Jonsson Nils Fisketjønn

Foto: Scanpix

Utkjøpsklausuler er bestemmelser i spillerkontrakter som sier at om et bud på en viss størrelse kommer på dem, så er klubben nødt til å slippe spilleren for denne summen. Per i dag er ikke dette en ordning i Norge, selv om alle våre naboland og de fleste europeiske forbund har dette på plass.
Nylig ble Zlatko Tripic solgt fra Viking til Tyrkia. Da snakket trener Bjarne Berntsen om at de hadde lovet han å gå om det kom et tilbud av en viss størrelse.
– Dette er ikke noe vi ønsker, vi ønsker jo å beholde Zlatko, men vi må stå inne for det vi sa tidligere. Hvis han fikk et sportslig tilbud så skulle vi respektere det, og håpe at klubben får noe igjen for det og det har vi fått, sa Viking-trener Bjarne Berntsen om situasjonen.
At klubben følte seg «tvunget» til å slippe kapteinen for, etter rapportene, fire millioner kroner, får Jonsson til å reagere.
– Jeg vet ikke noe konkret om hva som har foregått i Viking, men man behøver ikke være noen rakettforsker for å skjønne at Tripic er verdt mer enn 4 millioner. Han har nettopp skrevet ny kontrakt og prestasjonene hans i fjor var glitrende.

– En haug av gråsonearbeid

Eurosport-eksperten forteller at mangelen på mulighet for utkjøp i norsk fotball gjør at det inngås mange muntlige avtaler.
– Det blir en muntlig avtale i stedet for en skriftlig klausul.
– Jeg har full forståelse for både klubben og spillerens tanke i Tripic-saken. Det er ingen problemer med det. Men det er en haug av gråsonearbeid i Norge. Jeg skjønner ikke hvorfor NFF ikke gjør det lov med utkjøpsklausuler.
Og avtaler som kun er muntlige kan være grobunn for bitre konflikter og misforståelser mellom spiller og klubb.
– Så glemmes avtaler, personer forsvinner ut av klubbene og man får mange problemer. Det ville vært unngått om man hadde muligheten for utkjøpsklausuler.
– Da slipper man situasjoner som med Ola Brynhildsen i Stabæk, hvor spillere ikke tør å forlenge kontrakten. Nå er spillerne livredde for å ikke få muligheten. Derfor forstår jeg at spillerne drar tidlig eller velger å ikke forlenge kontrakten.
Generelt mener han norsk fotball på sikt vil tjene på å gjøre utkjøpsklausuler lovlig.
– Det blir lettere å forlenge, det blir mer salg av spillere til utlandet og over tid tjener norsk fotball på det.

NFF: – Klubbenes egne ønske

Konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF var på reisefot, men tok seg tid til å svare Eurosport.no på mail.
– Bakgrunnen for vårt forbud er at dette fungerer tilfredsstillende og trolig har en positiv innvirkning på klubbøkonomien.
Han forteller at de høsten 2019 hadde en gjennomgang av den særnorske regelen. De valgte å fortsette med forbudet.
– Klubbene og NISO ble bedt om, og uttalte seg i saken. Klubbene gjennom Norsk Toppfotball var tydelige på at de ønsket å videreføre forbudet. Bakgrunnen for dette er at det er rimelig å anta at forbudet har en positiv virkning i forhold til klubbøkonomien.
Som tilsvar til Jonssons påstand om at det er mange «gentlemen's agreements» ute og går, sier han følgende:
– Når det gjelder mulige muntlige avtaler, så ønsker vi ikke å spekulere i det. Vi forventer at klubbene forholder seg lojalt til et regelverk som de selv har ønsket gjennom sin interesseorganisasjon Norsk Toppfotball.
Tidligere har Jonsson også yppet seg mot Viking:
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame