– Det er viktig å beskytte den protokollen vi har om å være nøye med alt som skjer, og smitten er selvfølgelig en bekymring, sier seksjonsleder-, turneringsadministrator- og arrangementansvarlig i NFF Rune Pedersen til Eurosport.no.
Etter noen dager med milde symptomer, ble det fredag bekreftet at Brann-spiller Gilli Rolantsson har fått påvist korona. Det meldte Brann på sine hjemmesider. Klubben, med lege Magnus Myntevik i spissen, var samtidig tydelig på at spilleren fra Færøyene ikke har hatt kontakt med de andre spillerne på laget.
Eliteserien
Skeptisk til Rosenborgs «plan B»: – Gambling på høyt nivå
EN TIME SIDEN

Kom ikke som et sjokk

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF) Leif Øverland påpeker at Branns medisinske apparat har vært flinke i sin håndtering av smittesituasjonen. De ser samtidig ikke noe grunn til å stramme inn i retningslinjene.
– Vi har vært forberedt på å få smittetilfeller, og Brann følger retningslinjene for dette veldig eksemplarisk. Alle hendelser skal og vil medføre at man ser på retningslinjene, men vi ser ikke noe i dag som tilsier endringer, sier Øverland til Eurosport.no.
Fotballspillere har, i likhet med flere andre, måttet følge meget strenge koronaregler den siste tiden. Spillerne har blant annet måttet begrense kontakten med andre enn husstanden og familie
– Smittevernregimet under toppfotballpiloten er særs strengt. Vi opplever at klubbene med spillere og støtteapparat har vært svært loyale ovenfor dette. Selv i den perioden det var mindre smitte i Norge, ble de strenge retningslinjene fulgt. Det er vi svært takknemlige for, sier Øverland.
Eurosport har også forsøkt å komme i kontakt med NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt og konkurransedirektør Nils Fisketjønn, men ikke lyktes.

Ingen krav om testing

– Hva tenker NFF om å foreta daglige tester av spillerne?
– Det har ikke vært noe krav om at spillerne skal testes. Det går mer på å kjenne på symptomer, melde seg som syk og følge protokollene. Om det vil bli vurdert, så må man først se hvordan den generelle økningen i befolkningen er og om det vil bli behov for mer innstramninger, sier Pedersen til Eurosport.no.
– Vi har sett over tid at det har kommet smitte i for eksempel håndballag og for trenere, og har fulgt dette veldig nøye. Dette er et scenario vi visste kunne skje, at man får smitte inn i et lag, derfor er det veldig viktig at vedkommende blir isolert, fortsetter han.
Representanten for Norges Fotballforbund mener – til tross for smitten i Brann – at de har god kontroll på situasjonen.
– Vi føler vi har god kontroll. Senest denne uka hadde vi møte med klubbene om å være veldig nøye med å blant annet følge protokollene, holde avstand og unngå mye nærkontakt, sier han.
– Er dere bekymret for at fotballen stoppes igjen?
– Vi følger jo de protokollene og anbefalingene vi får, så må vi vurdere dette fortløpende etter hvert som man ser hvordan det går, svarer Pedersen.

Endringer i reglementet

Likevel ligger det uløste utfordringer for idretten, etter at regjeringen onsdag strammet ytterligere inn på koronatiltakene. Tidligere har det vært et vesentlig skille mellom «husstandsmedlemmer» og «andre nærkontakter», der det kun har vært «husstandsmedlemmer» som har måttet gå i karantene.
Fotballspillere som var i direkte kontakt med en smittet person ble ansett som «andre nærkontakter» og var derfor ikke pliktig til ti dagers karantene.
Kategorien faller derimot bort, og dermed ligger det ubesvarte spørsmål som omhandler reglene for testing og nærkontakt for spillerne.
– Fotballspillerne kan nå spille fotballkamp etter tre dager, så lenge de får en negativ test. Så nå er det spørsmål om endringen fra Folkehelseinstituttet (FHI) gjør at spillerne ikke kan spille – selv med en negativ test, og må derfor i ti dagers karantene. Vi har en dialog på det for å komme med en løsning, sier juridisk seksjonsleder i NFF Espen Auberg til Eurosport.no.
Sett denne?

Overtidsmarerittet fortsetter for HamKam: – Helt uvirkelige scener!

Eliteserien
Krever gressbytte for å bli værende: – Klubben må legge til rette for spillerne
2 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: KFUM Oslo videre i høydramatisk Eliteserie-kvalik
13 TIMER SIDEN