Fra og med neste sesong vil klubber i Premier League kunne foreta seg et fjerde bytte hvis en spiller pådrar seg en hodeskade. For at regelen ikke skal kunne misbrukes, vil også motstanderlaget få muligheten til benytte seg av et ekstra bytte, skriver BBC.
– Det høres veldig sikkert og trygt ut. Hodeskader er en bekymring alle vi leger har. Det hadde vært deilig om vi kunne tatt bort andre faktorer som kan hindre at vi gjør den rette medisinske vurderingen, sier Magnus Myntevik, Brann-lege og leder for NFFs medisinske råd, til Eurosport.no.
Eliteserien
Årets spiller-nominert: - Kanskje vanskelig å komme utenom han i Bodø
7 TIMER SIDEN
Han håper regelen blir innført i norsk fotball.
– Alt som kan legge til rette for at vi tar de riktige beslutningene og forebygger alvorlige skader, er helt supert, sier Myntevik.

Ikke vurdert per nå

Enhver turnering kan ta del i testingen av den nye regelen fra og med januar 2021, ifølge Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB).
I Norge er det NFFs dommerkomité som bestemmer dette, ifølge dommersjef Terje Hauge.
Han sier til Eurosport.no at det foreløpig ikke er blitt diskutert.
– Vi må gjennomføre denne sesongen før planer for neste blir diskutert vedrørende 2021, sier Hauge.
Saken fortsetter under videoen.

Her går det i stå for Helland: – Fryktelig spak foran kamera nå!

Tidligere landslagslege positv

Thor Einar Andersen, tidligere landslagslege, overlege ved Idrettens helsesenter og professor ved Senter for idrettsskadeforskning, har forsket på hodeskader i fotball i over tjue år.
– Jeg synes det er et veldig gledelig forslag. Jeg vet at for UEFA og FIFA er hodeskader og spesielt hjernerystelser topprioritet. Også Den internasjonale spillerorganisasjonen (FIFPro) satser stort på opplæring og bevissthet blant fotballspillere om betydningen av å ta hodeskader i fotball på ytterste alvor, sier Andersen til Eurosport.no.

Henter inspirasjon fra rugby

I England henter man inspirasjon fra rugby. Der får leger 10 minutter til å undersøke en mulig hodeskade blant spillerne.
– Det internasjonale rugbyforbundet (World Rugby) har vært ledende i å implementere tiltak som skaper bevissthet om de helsemessige konsekvensene ved å spille videre med hjernerystelse og ved å gå for tidlig tilbake til idretten etter skade. Oppdag hjernerystelser og ta spillerne ut av kamp eller trening med en gang, sier Andersen.
Han mener det er bra at motstanderlaget også får et ekstra bytte i tilfeller der det gjøres et ekstra bytte grunnet en hodeskade.
– Det viser at de har tenkt på mulige negative taktiske eller sportslige konsekvenser. Det blir feil om lag får en fordel eller kan misbruke det nye regelforslaget. Det er et aktivt og positivt initiativ som setter en ekstra oppmerksomhet på hodeskader og særlig hjernerystelser i fotball, sier Andersen.
Saken fortsetter under videoen.

Tror Sandefjord-treneren kan passe i dansk klubb – avslører samtidig interesse fra Allsvenskan

Usikkerhet rundt langtidskonsekvensene

Den tidligere landslagslegen forklarer videre at det skumle ved hjernerystelser, er at det ofte er få symptomer i begynnelsen, men at de kan raskt utvikle seg i løpet av kort tid.
– Og vi vet ennå ikke fullt ut hvilke langtidskonsekvenser det kan ha å spille med hjernerystelse. Derfor er forslaget veldig positivt, sier Andersen.
En som har fått kjenne det på kroppen, er tidligere VIF-kaptein André Muri.
– Ved første øyekast er jeg veldig positiv. Det vil avlaste peset fra den spilleren når det gjelder å komme inn igjen, slik at en avgjørelse tas basert på fornuft med tanke på helsa på kort og lenger sikt. Det er en vanskelig greie, for de langsiktige konsekvensene er ofte verre enn de på kort sikt, sier Muri til Eurosport.no.

– Burde ha blitt byttet ut

Den tidligere midtstopperen pådro seg en rekke tøffe hodeskader i løpet av karrieren. Han kom seg ikke tilbake på banen etter et sammenstøt med Sarpsborg 08s Aaron Samuel i 2014.
– Adrenalinet gjør at det eneste du vil er å gjøre jobbe din. Sannsynligheten er nok større for at man er mer velvillig til å bytte ved en sånn regel. Jeg kommer lett på en del kamper der jeg burde ha blitt byttet ut, sier Muri.
En studie publisert av New England Journal of Medicine viser at tidligere fotballspillere har over tre ganger så stor sannsynlighet for å få sykdom som rammer hjernen eller nervesystemet enn personer i samme aldersgruppe i befolkningen generelt.
– Jeg kjenner litt på det, men det går heldigvis riktig vei. Det er jeg glad for, sier Muri om hvordan han selv har det i dag.
Saken fortsetter under videoen.

– Det største jeg har vært med på. Det blir mange klumper i halsen gjennom dagen

NISO: – Senskadene bekymrer oss

En mann som Muri har kjempet mot i mange hodedueller, er den tidligere Brann-forsvareren Erlend Hanstveit. Han er nå sjef for spillerforeningen (NISO).
I 2019 utførte de en medlemsundersøkelse. Da svarte ti prosent at de hadde hatt hjernerystelse i løpet av de siste to årene, og halvparten av dem igjen at de har spilt videre med det som kan ha vært en hodeskade under trening eller kamp.
– Det forteller oss at det er en problematikk som har vært underkommunisert i fotballen, kanskje først og fremst fordi man ikke ser problemet der og da. Man blir frisk og tenker på det som et leddbånd som etter hvert kommer på plass. Men det er senskadene som bekymrer oss. I verste fall kan de bli liggende etter karrieren og dukke opp igjen. Hvis det er tilfellet, må vi adressere det. Derfor er vi veldig glade for denne typen initativ som tar sikte på å beskytte spillerne, sier Hanstveit til Eurosport.no.

– Vi bør senke terskelen

Han kjenner seg veldig godt igjen i Muris beskrivelser om at det er vanskelig å la seg overbevise om å bli byttet ut når adrenalinet pumper underveis i en kamp.
– Da gjør man ikke de vurderingene på en god måte. Som medisinsk ansvarlig skal du ta en vurdering i løpet av få minutter, en vurdering som du på sykehuset kanskje ville brukt en time på. Da stiller man store krav til legene. Vi bør senke terskelen, sier Hanstveit.
– Merker du selv noen senskader?
– Jeg tror jeg har vært heldig der. Som fotballspiller er man klar over det fysiske. Du sitter igjen med et skjevt kne eller hofte. Det er en pris man betaler. Men hvis man skal legge inn hodeskader i det regnestykket, er ikke det greit. Vi må jobbe aktivt for å unngå det, sier Hanstveit.
Eliteserien
Slik forklarer han drømmesesongen – åpen for utenlandseventyr
7 TIMER SIDEN
Eliteserien
Bekreftet: Klar for Bundesliga-klubb
I GÅR PÅ 16:22