Det har vært en svært spesiell Eliteserie-sesong for alle og enhver. Med en lengre koronautsettelse og strenge smitteverntiltak rundt omkring på de ulike arenaene, har det norske publikumet vært vitne til en sesong for historiebøkene. Koronasituasjonen har også gjort Eliteserien 2020 svært komprimert, der siste ordinære serierunde ikke spilles før 19. desember.
Innledningen av sesongen, fra midten av juni og utover sensommeren, var også preget av kontroversielle dommeravgjørelser. Filmingen til AaFKs Niklas Castro mot Start i runde 11 høstet stor oppmerksomhet, mens utvisningen til Alexander Betten Hansen i Mjøndalen samme runde også skapte opphetede diskusjoner i fotballnorge.
Eliteserien
Skeptisk til Rosenborgs «plan B»: – Gambling på høyt nivå
40 MINUTTER SIDEN
Runden etter var det Molde-trener Erling Moe sin tur til å reagere på dommeravgjørelser, etter at Molde røk på et 1-2-tap for Sandefjord, der han etter kampen kalte det hele for «52 plukk-opp».

Tre kort per kamp

Nå viser det seg derimot at Eliteserien ligger helt nederst på listen over antall utdelte kort i Europa, rett bak Allsvenskan i Sverige og Eredivisie i Nederland. Det viser en oversikt lagt fram av CIES Football Observatory. Sveitsiske CIES har nemlig foretatt en grundig gjennomgang av hele 101 491 kamper i 87 av de øverste ligaene i verden, der de blant annet har funnet ut at dommere i gjennomsnitt deler ut 4.4 gule kort og 0.3 røde kort per kamp.
Det er verdt å merke seg at tallene er hentet i september, så serierundene i oktober er ikke regnet med.
Eliteserien kommer godt ut av oversikten, for i snitt deler norske dommere ut tre kort per kamp, derav 2.9 gule og 0.1 røde. I tillegg til at Eliteserien kan regnes som den «snilleste» i Europa, er den øverste divisjonen i Norge også blant de «snilleste» i verden. Kun japanske J. League og malaysiske Super Liga havner lenger ned på listen enn Eliteserien i verden, der J. League er den ligaen der det deles ut færrest kort.
Oversikten overrasker ikke dommersjef i NFF Terje Hauge.
– Nei, det gjør den ikke. Tidligere undersøkelser har vist at vi er på den nedre delen av slike statistikker, skriver han i en e-post til Eurosport.no.
CIES Football Observatory har også gått gjennom antall straffespark som utdeles i de øverste divisjonene i Europa, noe som viser at Norge også her havner nederst på listen. I Eliteserien blir det blåst straffespark hvert 389 minutt, der neste på listen er engelske Premier League med straffespark per 382. minutt.
(Saken fortsetter under videoen).

Kristiansund-lederen etter Kastratis utspill: – Vi beklager det sterkt

Ulike fotballkulturer

På den andre siden av skalaen finner vi ligaene med flest utdelte kort per kamp. Primera Division i Bolivia topper listen i verden med 6.8 kort i snitt per kamp, tett etterfulgt av Liga Nacional i Guatemala (6.6 kort per kamp) og Primera Division i Uruguay (6.4 kort per kamp). Den europeiske ligaen med flest kort per kamp er Liga I i Romania, der det i snitt deles ut 5.8 kort per kamp.
– Hva tror du er grunnen til at det deles ut såpass få kort per kamp i Eliteserien, om man sammenligner med resten av verden?
– Studien bekrefter at vi ligger på samme nivå som andre land rundt oss, og som deler samme fotballkultur. Jeg tror kulturen grunnleggende bygger på fair play og respekt for motspillere og dommere. Spillerne tar for det meste hensyn og ønsker «fair» dueller. Vi opplever ikke «revansje/hevn» slik vi kan se i noen andre kulturer, svarer Hauge.
Dommersjefen mener samtidig at grundig gjennomgang, møter, diskusjoner og et tydelig samarbeid med klubbene er viktige faktorer.
– Vi oppleverer at respekten for dommerrollen er stor i toppfotballen. Dette kommer av at vi har et faglig godt samarbeid med lagene, trenere og spillere. Det handler om å forstå hverandres roller og respektere disse. Før hver sesong har vi møter med klubbene for å gjennomgå og diskutere ulike sider av regelverket, der vi blant annet har fokus på forebygging av usportslige handlinger. Dette bidrar til mindre usportsligheter og såkalte «unødvendige kort», forklarer han.

– Norske dommere er ikke «snillere»

Terje Hauge, som dømte over 300 Eliteserie-kamper i perioden 1990 til 2010, tror ikke de nåværende dommerne på Norges øverste nivå er «snillere» enn andre dommere ute i verden.
– Nei, NFF fortolker spillereglene på lik linje som UEFA, som betyr at norske dommere ikke skal være «snillere», heller ikke «strengere». Vi jobber fortløpende med dommergruppen for å kvalitetssikre at vi er på linje med UEFAs fortolkninger.
– Vi opplever at dommerne har god forståelse for spillet og blir stadig bedre til å «kjenne på kampen», vite når de trenger å forebygge med tilsnakk og bruker kortene på en slik måte som beskytter fotballen og spillerne, legger Hauge til.
Sett denne?

Bernt oppsummerer: Kastrati, Pa Konates språktrøbbel og Kjetil Knutsens dobbeltgjenger

Eliteserien
Krever gressbytte for å bli værende: – Klubben må legge til rette for spillerne
EN TIME SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: KFUM Oslo videre i høydramatisk Eliteserie-kvalik
12 TIMER SIDEN