• Følg den dramatiske serieavslutningen i Fotball Direkte på discovery+, søndag kl. 16!
En representant fra hver av de tre klubbene som kjemper for å unngå nedrykk var samlet i Discovery-podcasten Spillerrådet i forrige uke, der ett av temaene som ble tatt opp var den mentale delen av spillet, spesielt når man befinner seg i en slik situasjon.
Ettersom både Stabæk og Mjøndalen tapte i helgen, og Brann kloret med seg ett poeng fra Aspmyra, er det nå hevet over tvil at det er de tre lagene som skal fordele de to nedrykksplassene og kvaliksjansen mellom seg. Alt skal skje i en siste, helt avgjørende sisterunde.
Eliteserien
Følges av RBK og Molde – gir klar beskjed om stopperkometen
16/01/2022 PÅ 16:54
Brann får besøk av allerede trygge Sarpsborg, Stabæk tar turen til allerede trygge Odd, mens Mjøndalen tar imot Bodø/Glimt som sikrer seg seriegull med ett poeng eller mer (litt avhengig av Moldes resultat i Haugesund).
– Bakteppet for oss tre lagene som ligger i bunnen, er at vi har vært elendige året gjennom. Vi har fått høre fra alle kanter hvor dårlige vi er og hva som mangler, sier Stabæks Yaw Ihle Amankwah.

Tre tenkermåter må unngås

Midtstopperen er opptatt av og holder foredrag om idrettspsykologi.
– En viktig faktor for oss mennesker er å oppleve mestring. Vi har gått nesten et helt år med minimalt med mestringsopplevelser, og det rammer jo hardt inn på motivasjonen og humør. Så er det tre tenkemåter som ofte begynner å slå inn, er min erfaring, sier han og forklarer:
– Det første er det jeg kaller for ikke-tenking. At det blir så mye fokus på alt du ikke skal gjøre. Hvis jeg sier «ikke tenk på en rosa elefant», så er en rosa elefant det første du tenker på. «Vi må ikke bli defensive i begynnelsen av kampen», «vi må ikke gjøre det samme som sist kamp». Det er en typisk felle å gå i, sier Amankwah.
Idrettspsykologistudenten har lenge ment at mental trening har vært forsømt i norsk fotball. Han lister opp det neste punktet.
– Så har du det med konsekvenstenking. Du ser på tabellen og blir minnet på den hele tiden, og bruker mye krefter på alt annet enn arbeidsoppgavene i kampen. Det blir energilekkasje.
– Og det samme er dette med katastrofetenking. Hva er det verste som kan skje? Jo, vi kan rykke ned. Det fremstilles som en kamp på liv og død, men det er det jo ikke. Det tror jeg er viktig å minne seg på.
For Amankwah mener det i en liten klubb som Stabæk er unaturlig å skulle miste hodet og bli helt rasende etter hvert tap.
– Man skal liksom bli så sykt forbannet hver gang man har tapt en kamp, men er man i en liten klubb, vil man av og til tape en kamp. Man må finne det gode i det dårlige. Hvis man er steinforbannet hver gang man har tapt, selv om man har gode tendenser, så blir det bare helt håpløst.
En siste ting han mener må unngås, er å peke på alle andre og på ting som er utenfor ens egen kontroll.
– Fy faen så dårlig mat vi har i kantina. Han oppmannen er så sur i trynet. Så lite tøymykner i håndkleet. Man må holde fokus og være generøs med hverandre, sier Amankwah med et smil, fra Ullevaal sykehus.
Han har senere vært gjennom en nakkeoperasjon som ble vellykket.

– Voldsom katastrofe for Brann

Mjøndalen-kaptein Christian Gauseth er en rutinert veteran som har vært med på mye. Ikke minst å måtte kjempe for tilværelsen på øverste nivå.
– Dette er en del av hverdagen når du spiller i Mjøndalen. Det er kjempeenkelt, vi har vært i bunnen og kjempet med ryggen mot veggen i flere år, og før det kjempet vi med Viking og Aalesund om å rykke opp. Så vi tåler fint å stå i det og føler det gir oss en liten fordel. All den katastrofetenkingen gjelder ikke oss, sier Gauseth og fortsetter:
– Vi mener jo at vi bør stå og at vi har mer enn nok kvalitet. Jeg har aldri vært en del av en bedre spillerstall i Mjøndalen. Men så har vi ikke fått mer ut av det, og det er vi selvfølgelig svært misfornøyde med og det er ikke bra nok.
Gauseth støtter Amankwah i uttalelsene om at man aldri er så utrolig god som når du vinner og aldri så idiot som når du taper.
– Du må være den samme fyren uavhengig av hvordan det går. Det tror jeg er nøkkelen. Det er enklere når du får mer erfaring. For min egen del er ikke dette noe problem, men for oss som gruppe er det klart at dette er en faktor som spiller inn. Jeg skal ikke nekte for det. Du ser at folk blir mutte, folk blir redde for å prate og slike ting. Det er tegn på en gruppe som påvirkes av det som er rundt.
(Artikkelen fortsetter under):

Må slå gulljagende Glimt i siste runde: – Vi har et fjell å bestige

Amankwah kaster seg på ballen igjen:
– I Stabæk er vi i litt samme posisjon, noen opprykk og noen nedrykk. For så vidt er vi en liten klubb vi også, så vi og Mjøndalen er nok i en litt annen posisjon med tanke på dette med katastrofetenking enn Brann, hvis vi skal være ærlige. For Brann er det en voldsom katastrofe å rykke ned, fotballmessig, sier han.

– Brann kommer alltid tilbake

Dermed sender han også en verbal bredside til panelets tredjemann, Brann-spiller Sivert Heltne Nilsen. Han svarer:
– Hvis du ser på historien til Brann, er den slik at det i perioder er en klubb som skuffer byen. Men det som også er historien, er at de alltid kommer tilbake. Det er en historisk greie i Brann, selv om det er en klubb som ønsker å være i den andre enden av tabellen.
– Men det er interessant det Yaw sier, at du ikke må grave deg helt ned, men finne det gode i det dårlige. Det er viktig når resultatene ikke er som ønsket. Det betyr ikke at alt du gjør er ræva. Man må liksom prøve å bygge selvtillit selv om resultatene ikke er helt topp hele tiden, det tror jeg er utrolig viktig, sier Heltne Nilsen.
Midtbanekrigeren forteller at han alltid har forsøkt å være den samme både når det går bra og når det går dårlig. Treningshverdagen skal ikke endre seg basert på resultatene, er hans holdning.
– Uavhengig av resultat må man klare å fortsette å være prosessorientert. Det er enklere sagt enn gjort. Trenere lar seg prege av resultatene. Når man vinner er alt så utrolig bra og når du taper er alt bånn i bøtta. Så jo flinkere du er til å være prosessorientert og jobbe med samme tingene, da kommer resultatene, skyter Gauseth inn.
– Men hvis du hele tiden skal drive å lete når du taper, og ikke leter når du vinner og bare kjører på med det samme; det er en felle mange trenere går i. Det er nok en grunn til at problemene ofte er de samme år etter år, fortsetter 37-åringen.
(Artikkelen fortsetter under):

Finne etter den dramatiske utligningen: – Holder oss i live

Karrierens høydepunkt

Nå venter en helt avgjørende serierunde, der en kvalikkamp mot det beste laget fra OBOS-ligaen ligger i potten som belønning.
Ifølge Amankwah er den mentale innstillingen i en slik kamp helt avgjørende, både for enkeltspillere og lag.
– Er det om å gjøre å ikke bli syndebukk, eller er det om å gjøre å bli helten? Om man eksempelvis spiller i Brann og redder plassen, vil man stå med gullskrift og bli feiret som om man har vunnet gull omtrent. Hvilket perspektiv? Det høres kanskje dumt ut, men det er en helt sinnsykt stor mulighet for å kunne bli helt.
– Å vinne den kvalikkampen, og for veldig mange av spillerne som deltar i den, vil være karrierens største høydepunkt. De fleste spillere vinner aldri et trofe. Gjennom å tenke slik, det er erfaringen jeg har gjort meg gjennom lignende kamper tidligere, desto mer gleder man seg og mer energi får man.

Spiller kampen i hodet om natta

Samtidig kan det være lurt å prøve å stenge omgivelsene ute. Med et smil sier Heltne Nilsen at han ikke leser bergensavisene nå.
– Jeg tror det er greit å holde seg unna og prøve å fokusere på tilbakemeldingene fra der de skal komme fra. Det er ikke alltid det kommer noe godt ut av å snakke seg gjennom hvor viktig kampene er, heller. Jeg vet ikke hvor, men jeg lærte et uttrykk som er litt passende nå. Du må spille kampen, ikke anledningen.
Slike viktige kamper kan også ha en tendens til å bli spilt i hodet mange ganger i forkant, slik at man nærmest er utslitt allerede når den «endelig» skal starte.
– Jeg må innrømme at det kverner nesten konstant. Jeg er ikke så god på å slå helt av. Jeg kan ha spilt noen kamper i løpet av en natt, og bruker litt energi på det. Jeg kunne nok vært flinkere på det, innrømmer Heltne Nilsen.
Vi lar idrettspsykologistudenten Amankwah få runde av med et siste råd:
– Det som veldig ofte skjer, er at man snakker om å reise seg til anledningen. Men veldig ofte i de kampene der, gjelder det å ikke synke for mye. Alle i en slik kamp vil være påvirket. Heller enn at du skal overprestere, gjelder det i stedet å ikke komme ned mot underprestasjon. Alle på den banen vil være preget, så det er de som er minst preget som blir vinnerne.

Stabæk-kapteinen etter tapet: – Vi pisser det bort

Eliteserien
Stølås-exiten bekreftet: – Kom neppe til å få sentral rolle hos oss
13/01/2022 PÅ 15:12
Eliteserien
Kan bli byggeplass: – Ikke sett tegninger eller noen verdens ting
13/01/2022 PÅ 13:12