Mjøndalen reddet plassen med et nødskrik etter en heseblesende og særdeles underholdende playoff-finale mot Sogndal fjerde juledag.
Nå er det fullt kjør på treningsfeltet for å legge grunnlaget før årets sesong. På overgangsmarkedet er det imidlertid ganske stille hos de brunkledde, ifølge trener Vegard Hansen.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Million-solbriller og Eliteseriens Rafael Nadal
14 TIMER SIDEN
– Per nå har vi signert Nikolas Walstad som en erstatter for Vetle (Dragsnes) og resignert «Jokke» (Olsen Solberg) fordi vi må ha to venstrebacker. Så har vi mistet Miguel (Vieira) og signert Idar Lysgård.
– Kommer det flere forsterkninger?
– Det er ikke sikkert. Vi er ikke aktive i overgangsmarkedet nå og kommer kanskje ikke til å være det heller. Vi er et lag som akkurat holdt seg og ikke forsterker veldig – jeg forstår hvis det blir sett på som dristig. Men vi tar grep nå og gjør det vi kaller en retningsforandring i Mjøndalen som klubb, forklarer Hansen.

Klubbens svakhet

Retningsforandringen handler om en erkjennelse treneren gjorde for et par år siden: Mjøndalen har rett og slett ikke evnet å bli en selgende klubb.
– Vi har ikke maktet å produsere spillere selv eller signert noen som vi har klart å utvikle til å bli spillersalg som monner noe. Vi har presset markedet hardt, vi vet at det ikke er flere millioner å hente der. Publikumsmassen er omtrent som den er. Hvis vi skal prøve å heve budsjettet vårt er det bare én ting som gjenstår, og det er spillersalg, forklarer han og opplyser at klubbens budsjett ligger på omkring 37 millioner kroner.
Nå skal stallen minskes, og yngre spillere skal få sjansen, noe som vil gi gruppa en bedre miks i alder enn i fjor. I tillegg skal klubben navigere ut fra blant annet disse punktene:
  • MIF må bli en selgende klubb
  • Det skal være større fokus på utvikling og å lage toppspillere selv
  • Resultatfokus må legges vekk så godt det lar seg gjøre
  • Man skal heve budsjettaket som klubben stanger i
– Det er som sagt noe vi erkjente for et par år siden, men det handler om timing. For første gang har akademiet vårt nå spyttet ut en hel generasjon med veldig gode, talentfulle fotballspillere, og vi har fem-seks veldig spennende unggutter som vi har lyst å gi sjansen.
– Derfor har vi kuttet ut noen av dem som ikke hadde kontrakt videre og latt dem gå. Eksperter vil kanskje si at vi ikke forsterker oss, men nå tenker vi å utvikle de vi allerede har, forteller Hansen engasjert.

Har ansatt fysisk trener

MIF-treneren mener endringen kommer tydelig til syne ved at han har gått i bresjen for å hente inn Ulrik Karlsson, en rendyrket fysisk trener, og prioritert å bruke penger på det fremfor et spillerkjøp.
– Det gjør at vi tenker annerledes også i treningsarbeidet. Jeg så et behov for mer løpskraft og intensitet i øktene, og det å ha spillere som orker og kan løpe nok. Med unge spillere får vi en ekstremt treningsvillig gruppe. Og intensiteten har vært høyere de første ukene her nå, strukturen er bedre. Vi ser også for oss at brorparten av de som var her i fjor også vil bli bedre i år. Kanskje oppfattes dette naivt, men jeg har kjempetro på dette.
Hansen innrømmer at klubbens retningsforandring også medfører at han personlig må endre tankesettet på flere måter.
– Jeg er en kortsiktig trener som har jobbet søndag til søndag for å få mest mulig poeng. Vi har gjort om på det nå, og jeg skal tenke utvikling så langt det går.
Målet for sesongen er å holde plassen, samtidig som MIF-sjefen også denne våren hevder at klubben er kapabel til å finne sin plass rundt tiendeplass på tabellen.
– Er det risiko ved å tenke slik for en klubb som Mjøndalen som enten har slitt med å holde seg i divisjonen eller har rykket ned i mange år?
– Ja, det er en usikkerhet rundt det. Vi er spente på hvordan det skal slå ut. Men når vi først har de gode ungguttene så må de få sjansen. Og det er ikke snakk om å hive innpå alle samtidig. Vi er ikke dumdristige eller for naive, men det er en retningsforandring vi har tro på, samtidig som man må bruke fornuft oppe i dette, avslutter han.
Fått med deg Hellands første intervju som LSK-spiller?

Helland om Hareide-praten og muligheten til å slå RBK

Eliteserien
Fikk ikke spilletid av Rekdal – nå lånes han ut til gamleklubben
20 TIMER SIDEN
Eliteserien
Keeperhelten reddet ett poeng: – Alle sin drøm
EN DAG SIDEN