Mjøndalen velger som en av få klubber i Eliteserien å ha fullt permitterte spillere.
De siste ukene har det vært flere eksempler hvor konkurrentene har nedjustert permitteringen og dermed startet med organiserte gruppetreninger.
Eliteserien
Se høydepunktene: Botheim senket Vålerenga
I GÅR PÅ 20:43
– Mjøndalen er litt annerledes enn andre klubber. Jeg trekker ikke i den ene enden mens andre trekker i den andre. Vi gjør vurderingen for hva som er best for klubben økonomisk og sportslig som en enhet, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen til Eurosport.no.
Denne uken har klubben involvert spillergruppen med spillerrådet som har gitt sin innstilling. Dette kombinert med et styremøte onsdag kveld gjør at Mjøndalen fortsetter å opprettholde 100 prosent permittering for trenere og spillere.
Enkelte i ledelsen er på 50 prosent, men også noen der er fullt permittert.
– Det er en totalvurdering ut fra situasjonen som er nå, forklarer Hansen.

Mjøndalens hovedargument

Daglig leder og sportssjef André Nevstad bekrefter til Eurosport.no at situasjonen ikke har forandret seg. Derfor ser de ikke noen grunn til å lette på permitteringene med tanke på hvor usikkert ting er.
Hansen støtter dette.
– Selv om vi har fått en dato 15. juni mener vi det er usikkert. Det som er sikkert er at det blir enorme økonomiske konsekvenser, sier han.
I øyeblikket er det kun Mjøndalen, Haugesund og Aalesund som står på at de vil beholde spillere i 100 prosent permittering og dermed lukker muligheten for organisert trening.
Onsdag gikk AaFK-trener Lars Bohinen ut i Sunnmørsposten og sa at klubber som har fått trent sammen i to uker vil ligge lenger frem enn de som ikke har det – og at effekten kan bli vesentlig.
– Jeg føler at vi blir liggende etter konkurrentene, men det er helt naturlig også når ting er som de er. Spørsmålet er bare hvor lenge dette kan foregå før det blir en betydelig forskjell på lagene, sa Bohinen.
Hansen legger ikke skjul på at han i en ideell verden skulle hatt spillerne foran seg på feltet, men mener det argumentet ikke er nok til å veie opp for det økonomiske aspektet.
– Vi har vurdert nytteverdien av å trene i gruppe kontra den økonomiske verdien. Vi tror det kan bli tøffe økonomiske tider. Det er hovedargumentet for at vi fortsetter å være permittert, understreker Hansen.
– Jeg ser verdien av å ha treninger, men for oss som klubb er ikke den nytten stor nok. Det smaker mindre enn det koster, sier han.

Tror ikke treninger nå avgjør sesongen

Mjøndalen kan ikke kreve at spillerne trener, så de som trener gjør det frivillig.
Hansen er i den spesielle situasjonen at han bor på Consta Arena, hjemmebanen til bruntrøyene. Tidvis har han selv vært nede på banen for å trene med sønnen. Da har han snakket med sine elever hvis de har trent frvillig, men understreker at det er i en sosial tone og at det er fullstendig uaktuelt med coaching.
– Jeg ser det er spillere på feltet hver dag. De trener frivillig individuelt og i grupper. De har en egeninteresse av å holde seg i form. Jeg skulle gjerne ha samlet spillerne to-tre ganger i uken, men jeg ser ikke på det som noen krise. Jeg tror ikke det kommer til å avgjøre om det blir en god eller dårlig sesong, mener Hansen.
– Hvorfor ikke?
– Fordi det er begrenset hva man får gjort på feltet. Man kan trene i grupper på fem. Man kan til en viss grad jobbe i relasjoner. Jeg har inntrykk av at de gjør den fysiske biten. Det hadde vært tryggere å ha de inne to-tre ganger i uken, men vi har vurdert nytten opp mot kostnaden. Når spillerne også kommer med den innstillingen har det fungert greit. Det var en enkel beslutning i styremøtet i går, sier han.

Hansen: – Lar oss ikke presse til noe

Eliteserie-klubber har valgt forskjellige løsninger etter koronautbruddet. Haugesund var først ute med permitteringer, men er den eneste klubben som ikke har permittert enkeltspillere på grunn av deres verdi på overgangsmarkedet.
Noen, som Sarpsborg 08, Rosenborg, Stabæk og Bodø/Glimt, har tidligere latt sine spillere ta ferie. I Molde og Brann kjører man løsningen med at spillerne velger å gå ned i lønn. Vålerenga, Kristiansund og Strømsgodset er blant de som har nedjustert fra full permittering for å slippe spillere tilbake i trening etter at gruppetrening ble tillatt.
Hansen sier han stusser litt over hvordan enkelte andre klubber opptrer. Samtidig er han klar på at de ikke lar seg presse til noe – selv om nesten samtlige lag er tilbake i organisert trening.
– Vi går mot strømmen som Mjøndalen ofte har gjort. Flere går tilbake i trening. Jeg tror det blir en smitteeffekt fordi man føler man må, og at økonomien ordner seg fordi alle er i samme båt. Det er ikke alltid strømmen i fotball har gått riktig vei, sier han.
– Vi gjør det vi mener er best for oss totalt sett, så får vi se hvem som kommer styrket ut. Vi lar oss ikke presse til noe som vi mener er risky. Vi stusser litt når vi ser den ene klubben etter den andre oppheve permitteringer med tanke på de økonomiske konsekvensene korona medfører, sier han.
Se Indre banes møte med Vegard Hansen fra mars her:

Hansen om nedrykksspådom, Gauseths viktighet og overgangsplaner

Eliteserien
Vecchia-dobbel da Eggen ble hedret på Lerkendal
I GÅR PÅ 19:16
Eliteserien
To selvmål da Brann slo KBK
I GÅR PÅ 19:14