• Følg kvalikkampen mellom Mjøndalen - Sogndal på Dplay mandag 28. desember. Få tilgang her.
Mjøndalen - Aalesund 3-0, Vålerenga - Start 4-0
OSLO / MJØNDALEN (Eurosport):
Eliteserien
Viking-spiller ute resten av året etter mareritt-sesong: – Vært voldsomt tungt
28/09/2022 KLOKKEN 19:21
Mjøndalen er klare for kvalikspill og kan drømme videre om fornyet kontrakt i Eliteserien, mens Start spiller i OBOS-ligaen neste sesong.
Det ble klart etter en helt vill serieavslutning.
For at det skulle skje, måtte nemlig Mjøndalen vinne mot Aalesund og Start tape mot Vålerenga. I tillegg trengte MIF å bedre målforskjellen opp mot sørlendingene med fire mål.
Det skjedde med god margin etter 17 elleville åpningsminutter på Intility Arena og Consto Arena.

– Enorm lettelse

Etter 17 minutter var det nemlig Mjøndalen som lå an til å beholde plassen. Da hadde Vidar Örn Kjartansson og et Start-selvmål sørget for 2-0-ledelse til VIF, mens Mjøndalen ledet 2-0 mot AaFK etter scoringer av Sondre Liseth og Markus Nakkim.
– Det var ekstremt digg, fantastisk. Endelig løsner det litt for oss, vi får de scoringene vi trenger og hører hvordan det går på Intility. Da smiler hele Mjøndalen, sier Nakkim til Eurosport etter kampen.
Christian Gauseth økte til 3-0 for Mjøndalen rett før pause, mens VIF vant 4-0 etter scoringer av Osame Sahraoui og Odin Thiago Holm.
– Når Vålerenga scorer etter fem minutter, gjør det noe med hodene våre. Den førsteomgangen er voksen. Vi kjører over dem. Mentalt var det en helt enorm omgang. Den må vi bygge videre på, så må vi se på andreomgangen. Der melder vi oss litt ut. Vi kan bedre enn det. Men alt i alt er det en enorm lettelse, sier Liseth.
Saken fortsetter under videoen.

Ingebrigtsen: – Vi har et stykke å gå, men har fått snudd det

Marerittstart for Start

Allerede etter fem minutters spill fikk Mjøndalen-publikummet gode nyheter fra Oslo.
Starts Eirik Wichne sleit med å håndtere Osame Sahraoui. Etter å ha skapt to halvsjanser minutter før, fant vingen Vidar Örn Kjartansson som satte inn 1-0 fra skrått hold.
En ordentlig marerittstart for Start.
Og så skulle det virkelig ta fyr i både Oslo og Mjøndalen. I løpet av det 13. og 17. minutt scoret nemlig Mjøndalen to mål og VIF ett.

– Jeg har ikke sett maken

På det første MIF-målet slo Martin Ovenstad ballen inn i boksen. Sondre Liseth fikk tatt ned ballen og banket den i mål fra fem meter.
Bare minutter senere klinket Markus Nakkim inn nummer to.
Stian Aasmundsen slo et frispark inn i boksen. Sondre Solholm Johansen stusset ballen videre til Nakkim som banket ballen i mål.
De dramatiske minuttene ville ingen ende ta, for i samme tidsrom gikk VIF opp til 2-0 da Sahraoui skjøt via Wichne og i mål etter en svak klarering av Vegard Bergan i forkant.
– Det er så slett forsvarsspill. Jeg har ikke sett maken, sa en oppgitt Bernt Hulsker i Eurosports studio.
Saken fortsetter under videoen.

Årets mål i Eliteserien skal kåres – se kandidatene her

– Helt elendig

På dette tidspunktet lå plutselig Start an til nedrykk. Og verre skulle det bli, for kvarteret senere skulle Sahraoui tegne seg på scoringslista etter å ha vært nest sist på ballen to ganger.
19-åringen dro seg utover i banen, la ballen til rette og curlet ballen i det lengste hjørnet fra 18 meter. 3-0 på Intility Arena.
Som om ikke det var nok, fikk Mjøndalen straffe på overtid. Christian Gauseth satte inn 3-0 med sitt første for sesongen.
– At vi skulle være foran med tre til pause, hadde jeg ikke sett for meg i mine villeste drømmer. Det er på grensen til useriøst, sa MIF-kapteinen til Eurosport i pausen.
Stemningen var naturligvis helt motsatt i Start-leiren.
– Helt elendig. Det var fryktelig på alle mulige måter. Vi må ta oss sammen i andre omgang, sa Start-spiller Eirik Wichne.

– Skammelig og flaut

Selv om det var en bedre Start-utgave etter hvilen, vant Vålerenga også den omgangen etter en sein scoring av Odin Thiago Holm.
Det var den eneste scoringen i løpet av de siste 45 minuttene i Oslo og Mjøndalen.
Etterpå sto Start-leiren igjen som spørsmålstegn etter å ha blitt spurt om hva som gikk galt i kampen.
– Det er vanskelig å svare på nå. Jeg vet ikke. Det er skuffelse. Vi taper kampen og rykker ned på de første 10-12 minuttene. Det er skammelig og flaut, sier Martin Ramsland, helten fra fjorårets kvalikdrama mot Lillestrøm, til Eurosport.
Saken fortsetter under videoen.

Satte iskaldt punktum for Ranheims Eliteserie-drøm: – Parkerer Barli

Møter Sogndal i kvaliken

Mens Mjøndalen skal spille kvalik på Intility mot Sogndal 28. desember, rykker Start rett ned igjen etter ett år i Eliteserien.
– Det er fullt fortjent at vi rykker ned når vi fremstår sånn i årets viktigste kamp. Det er trist og flaut å prestere sånn. Det er ikke Eliteserien verdig, sier Ramsland.
Start-trener Joey Harðarson kunne ikke forklare hvordan det kunne gå så galt i åpningsminuttene.
– Det har jeg ingen svar på. Det blir passivt og tafatt. Da blir det sånn. Men det er ikke her det skjer, vi gir bort altfor mange muligheter i løpet av sesongen, sier Harðarson.
Trenerkollega Vegard Hansen venter en tøff kamp mot Sogndal. Det gjorde at jubelen var litt mildere enn hva den ellers ville vært.
– Dette var bare det første hindret av to. Sogndal blir et voksent hinder. I dag var de veldig gode. Det blir knalltøft. Nå skal vi bruke julen til å forbedre oss så godt som mulig. Gutta skal få fri på julaften, men så må vi jobbe, varsler han.
Eliteserien
VIF-sjefen varsler flere storsigneringer: – Vi søker på øverste hylle
06/08/2022 KLOKKEN 12:14
Eliteserien
Friskmelder nøkkelspillere før hovedkampen
16/06/2022 KLOKKEN 18:08