Onsdag ble det markert av NTB at det er 25 år siden Bosman-dommen revolusjonerte fotballen, etter at Jean-Marc Bosman fikk medhold i EU-domstolen, som konkluderte med at spillere i EU/EØS-området fritt kunne signere for en annen klubb ved kontraktens utløp. Avgjørelsen skapte et jordskjelv i Fotball-Europa og dannet et nytt ord: bosmanspiller.
Eurosport-ekspert Joacim Jonsson har i sin blogg tatt ut sin «gratisellever» med spillere på utgående kontrakt. Ifølge en oversikt utarbeidet av Bergensavisen står 82 spillere i Eliteserien uten kontrakt ved nyttår, mens ytterligere fem har kontrakter som går ut til sommeren.
Eliteserien
Dette er de nominerte til Årets spiller i Eliteserien
6 TIMER SIDEN
Denne Eurosport-oversikten i bunnen av «Bosman XI» har utelatt enkelte spillere som hovedsakelig har spilt på U-nivå.
Legger man til OBOS-ligaen, kan man trolig doble antallet med spillere som står uten sikkert arbeid om mindre enn to uker.
For denne sesongen er spesiell også på det området. Med lange utsettelser og flere flyttinger, er sesongen skjøvet helt til årets utløp. Faktisk risikerte man at ytterligere utsettelser kunne ført til at de siste kampene ble spilt etter at en rekke avtaler var gått ut.
– Den er absolutt på kartet, sier Erlend Hanstveit, som er konstituert forbundsleder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), til Eurosport.
Det svarer han på spørsmål om den generelle situasjonen rundt fotballspillere med utgående kontrakter.

Korona-konsekvenser

Koronaviruset har også medført utfordrende økonomi i en rekke klubber, etter inntektssvikt blant annet på sponsor- og tilskuersiden.
– Er dere bekymret?
– Det er en svært krevende sesong, egentlig for alle parter, både for klubber og spillere. Uforutsigbarheten i livet som fotballspiller er stor allerede, man jobber ofte på to- og treårskontraker, og vet ikke hva som rører seg rundt neste sving.
– Når det oppstår en slik situasjon, og man ikke vet når sesongen slutter og den strekker seg inn i romjula, er det klart at det øker usikkerheten. Det er en veldig negativ situasjon slik sett, men samtidig har både klubber og spillere strukket seg veldig langt for å få til en gjennomføring av sesongen.
Hanstveit understreker at pandemisituasjonen er noe som kom brått på alle, og at ingen kunne forutse eller ta høyde for det.
– Men at det har fått konsekvenser for spillere er det ingen tvil om.
NISO var mye involvert i forbindelse med at klubbene valgte eller så seg nødt til å ty til permitteringer da seriestarten ble utsatt på ubestemt tid, men Hanstveit forteller om jevn pågang av henvendelser gjennom sesongen.
– Det har vært alle typer tematikk. Det har vært usikkerhet og en krevende sesong mentalt. Det å ikke kunne være fritt sosialt, det gikk greit i begynnelsen, men så har det blitt mer belastende. Det setter sitt preg på det som går på mental helse. Det er for så vidt likt som for mange andre arbeidstagere, men vi som interesseorganisasjon ser det veldig tydelig, og at det skal bli godt hvis vi – bank i bordet – kan få gjennomført sesongen og man får tatt en pust i bakken.
Med mange spillere uten kontrakter og en mer krevende økonomi i mange klubber, kan det være mulig å hevde at det vil være mer klubbers marked med tanke på at kontrakter kanskje ikke sitter like løst i planleggingen inn mot ny sesong.
– Jeg tror ikke jeg vil dra det så langt som at det er noens marked, det vi står i nå. Det er en tøff situasjon for alle aktører, selv om noen selvfølgelig er bedre rustet til å håndtere det enn andre. Det vil kanskje bli ekstra synlig i en slik periode. Men igjen, dette var ikke noe noen kunne forutsi, sier Hanstveit.

Domineffekt

Uansett blir det for veldig mange norske spillere en ekstra spennende tid i møte.
– Det kan sikkert sammenlignes med andre arbeidsgrupper med korttidskontrakter, der det er stor usikkerhet rundt hva arbeidsgiver kan tilby. Det er mange som har store utfordringer, både blant klubber og spillere.
Flere klubber, blant annet Stabæk som har nærmest ventet på bud på enkelte spillere, har tidligere vært inne på at det også er et mer usikkert marked ute i verden.
Og kanskje kan det også være positivt for norske fotballspillere dersom det fortsatt viser seg å være vanskelig å hente utenlandske spillere til landet, rett og slett i form av flere ledige arbeidsplasser.
– Jeg synes det er litt vanskelig å lese markedet i dette bildet her. Du har den nasjonale situasjonen som vi har et godt bilde av, og så har du det internasjonale markedet, med veldig store forskjeller mellom land. Noen står også bedre rustet til å hente spillere enn andre, og jeg tror kanskje vi vet langt mer om få uker, sier Hanstveit.
I OBOS-ligaen er sesongen over og mye er i ferd med å skje på spillersiden allerede, mens i Eliteserien pågår sesongen fortsatt. Og til tross for en litt avventende situasjon også fra utlandet, tror Hanstveit at snøballen etter hvert vil kunne begynne å rulle.
– Jeg tror det er veldig mange som sitter og venter på tydelige signaler. Det kan godt være at når de først kommer, så vil vi se en dominoeffekt. Større klubber er kanskje enda mer restriktive med å ta sjanser på investeringer, men når det først skjer, må selgende klubb hente ny spiller og så videre, og da får vi bevegelsene som en følge av det.
Se liste i bunnen av denne bloggen!
Se video – Klubbene har en tøff jobb på kontoret fremover:

Flere spillere på utgående kontrakt: – Klubbene har en tøff jobb på kontoret fremover

Eliteserien
Kandidat til årets mål: Emil Konradsen Ceïde
7 TIMER SIDEN
Eliteserien
Kandidat til årets mål: Niklas Vesterlund
7 TIMER SIDEN