Populære sporter
All sport
Vis alt

Lite å gå på før innspurten i Eliteserien: – Nå krysser vi fingrene

Caroline Simonsen

Oppdatert 17/11/2020 klokken 17:55 GMT+1

Det bør ikke dukke opp mange flere smittetilfeller i norsk fotball, dersom det skal være mulig å fullføre årets Eliteserie før julefreden senker seg.

Fredrik Haugen og Daouda Bamba

Foto: Scanpix

Tirsdag ble det klart at helgens kamp mellom Rosenborg og Brann flyttes fra søndag til førstkommende tirsdag på grunn av smitte i landslaget.
Nå begynner det å bli lite å gå på, dersom det skal være mulig å fullføre Eliteserien før jul.
– Det er noe vi ser på daglig. Nå krysser vi fingrene for at vi ikke får mer smitte inn i norsk fotball, sier Nils Fisketjønn, direktør i konkurranseavdelingen i NFF, til Eurosport.

– Litt, men ikke mye

Det gjenstår seks kamper av årets sesong. I den siste runden spilles samtlige kamper lørdag 19. desember. Da er det fem dager igjen til jul.
Dersom flere Eliteseriekamper må flyttes på grunn av smittetilfeller eller karantenebestemmelser, vil antakeligvis kampprogrammet måtte forskyves.
– Hvor mye har dere å gå på, med tanke på å få gjennomført Eliteserien før jul?
– Litt, men ikke mye, sier Fisketjønn.
Denne gangen ble det oppdaget smitte i forbindelse med en landslagssamling. Dermed rekker de Eliteseriespillerne som var tatt ut på landslaget å bli ferdig med sin karantene før neste seriekamp.
Men, etter at Norge har møtt Østerrike onsdag, spilles det ikke flere landskamper på denne siden av jul.
Dersom det oppstår smitte i en av klubbene på det øverste nivået i norsk fotball nå, vil det derfor ikke bli like enkelt å få spillerne klare til neste kamp. I værste fall kan det gjøre at sesongen må avsluttes i romjulen, eller etter nyttår.

Større risiko rundt landslagsfotball

Totalt sett har det vært lite smitte i norsk fotball. Etter at det har vært spilt 790 kamper, er det registrert ni smittetilfeller. Det er Fisketjønn og NFF fornøyd med.
– Nasjonalt er vi egentlig veldig fornøyd med den norske smiteprotokollen. Ingen av de ni tilfellene kommer fra fotballen. Det er spillere som blir smittet i familiære sammenhenger. Da vi lagde protokollen var FHI tydelig på at vi måtte lage en som tok for seg smitte innad i lagene fordi de var sikre på at vi kom til å få det, og de hadde rett, sier Fisketjønn til Eurosport.
Saken fortsetter etter videoen:
picture

Bernt oppsummerer i OBOS-spesial: Lysshow, sene taklinger og van Gaal-kopi

Daglig diskuteres smittevernreglene og smittesituasjonen i norsk fotball i NFF.
– Vi har god dialog med myndighetene på dette. Det myndighetene har vært tydelig på er at det er større risiko ved landslagsfotball enn klubbfotball. Klubbene lever som en gruppe, men på landslagene henter du spillere fra syv, åtte land, sier Fisketjønn.
Kanskje er den største faren for smitte over når det gjenstår seks kamper i Eliteserien. For også internasjonal klubbfotball regnes som sikrere enn landslagsfotball, ifølge Fisketjønn.
Neste uke kommer Arsenal til Molde i Europa League.

Snur alle steiner

Akkurat nå jobbes det iherdig med å sørge for at avslutningen av årets sesong blir smittefri.
– Vi er midt i en prosess der vi bare ser på alt. Akkurat nå snur vi alle steiner. Hvordan kan vi gjøre ting enda mer trygt? Det jobbes hardt med at de siste ukene skal gå trygt for seg, sier Magnus Myntevik, som er klubblege i Brann og var med på å utforme toppfotballens smittevernprotokoll, til Eurosport.
Myntevik er, i likhet med Fisketjønn, opptatt av at ingen av smittetilfellene har kommet fra fotballen. Samtidig er han glad for at de tilfellene man har sett, har blitt stoppet tidlig, slik at man har unngått at mange spillere på et lag eller et motsanderlag har blitt syke.
– Vi føler at vi har veldig god kontroll, men vi ser på om det er ting vi kan gjøre for å gjøre det enda tryggere, sier Myntevik til Eurosport.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame