Intility Arena (Eurosport.no)
– Sneik jeg i køen nå, Amor? spør Dag-Eilev Fagermo i retning sin nye kantspiller i intervjurommet Vålerenga har rigget til på et Intility Arena underlagt strenge koronarestriksjoner. Uten å ha spesielt dårlig samvittighet, ser det ut til.
Eliteserien
Se høydepunktene: Tre kanonkuler da Tromsø slo KBK
14/08/2022 KLOKKEN 18:45
– Det er lungt, det er lungt, jeg kan vente, parerer Amor Layouni.

Unggutta trår til

28-åringen virker å ha lav hvilepuls i sin nye klubb, selv etter å ha ventet på tur en halvtimes tid for å få unnagjort intervjuer med blant andre Eurosport, der den evig utålmodige treneren hans tar plassen i køen. Det er travle dager, men Fagermo er fornøyd med å endelig ha på plass en bakromstrussel og gleder seg til å se Layouni på full fart inn bak motstandernes backrekker når sesongen kommer i gang.
Det gjør også den kvikke kantspilleren, selv om det gjenstår en del finpussing før man kommer så langt.
– Det går bedre og bedre dag for dag, jeg kommer inn i det mer og mer. Jeg begynner å bli bedre trent, helt enkelt. Jeg sliter fortsatt med noen skavanker, jeg har litt problemer med lysken, sier Layouni og tar seg til den øvre delen av høye lår.
Venstrelåret er også plastret godt inn, men det skyldes en kraftig lårhøne etter et møte med stoppertalentet Brage Skaret på trening, forklarer svensktunisieren. Både 18 år gamle Skaret og den ett år eldre Fredrik Holmé er røslige forsvarere som tar for seg på VIF-treningene om dagen, sin unge alder til tross.

Dommertalentet Fagermo

Det er god stemning, men høy temperatur, på økta på Oslo øst. En fornøyd Fagermo sprader rundt i sola på Intility Arena som dommer, og selv om keepertrener Gjermund Østby mener treneren holder verdensklasse med fløyta i munnen, er det delte meninger blant spillerne.
– De (motstanderlaget) fikk frispark på hele treninga, vi fikk ingen. Og Seedy (Jatta) filmer jo hele tiden, han faller bare man blåser på ham, flirer Layouni.
Etter internkampen laget spilte fredag kom også dommer Fagermo i fokus. Klaging nytter naturligvis ikke, alt man får i retur fra sjefen er et bredt glis og beskjed om å komme seg opp. Av sportslig karakter er det verdt å legge merke til at Layouni begynner å se konturene av en gryende fruktbarhet på venstresiden med Sam Adekugbe, Osame Sahraoui og ham selv.
De tre drilles på samme lag i spill 11 mot 11, målet er å skape en like kreativ trussel som høyresiden med Christian Borchgrevink, Henrik Bjørdal og Aron Dønnum, som fikk sitt gjennombrudd sammen i fjor høst.
– Vi har en bra «connection» allerede. Sam, Osame og jeg prater sammen og jeg tror det kan bli veldig bra. Vi må spille kamper, så klart, det mangler vi foreløpig og det er et problem, men når vi får spilt så blir vi vanskelige å stoppe, tror venstrevingen.

Fortrolig med 4-3-3

For han understreker at etter halvannet år med lettere kaotiske tilstander både på og av banen i Egypt – der han beskriver en veldig lite taktisk fotball som ikke passet spillestilen hans – så trenger han tid til å komme tilbake i 4-3-3-rytmen i norsk fotball igjen, etter en lang periode med lite spill. Heldigvis minner den om rollen han hadde på venstrekanten i Glimt under Kjetil Knutsen.
– Rollen er veldig lik den jeg hadde i Bodø/Glimt, og det er derfor jeg valgte Vålerenga, så jeg kan få spille en liknende fotball som passer meg. Men jeg behøver kamptrening, jeg håper vi får spille treningskamper snart, i alle fall fire-fem stykker. Hvis ikke, hvordan tror du det kommer til å se ut de første kampene i serien? spør han.
– Hvordan kommer dere til å se ut på venstresiden når dere kommer i gang?
– Jeg kommer til å stikke bak hele tiden, det er min spillestil. Det handler om å finne den rette timingen, det er det man må jobbe med når man har ikke kjenner lagkameratene så bra. Sam kan komme rundt på kanten, jeg kan komme rundt, det beror litt på hva slags kamp det er, om vi møter høyt eller lavt forsvar. Jeg tror riktignok at vi ikke kommer til å møte så mange høye forsvar, det virker som mange lag legger seg dypt mot Vålerenga, er oppfatningen hans.

Näsberg skamroses

Samtidig har 28-åringen lagt merke til en undervurdert pasningsfot hos en av lagets mest trofaste slitere.
– Ivan (Näsberg) har en helt fantastisk venstrefot. Det visste jeg ikke da jeg kom, nå vet jeg at når han får ballen ganske høyt i banen, så kan jeg bare stikke, for foten hans er «hur bra som helst». Ivan kan gå, han kan slå gjennom direkte mot meg i rett vinkel, han kan tre forbi ledd, sier Layouni.
– I Bodø var Marius Lode fantastisk god på det samme, å tre gjennom og finne indreløperen. Man må avpasse seg hvordan lagkameratene liker å spille. Nå gjelder det bare å spille kamper så vi får trent.
At VIF møter nettopp Lode og Bodø/Glimt tidlig i sesongen er noe han for lengst har notert i kalenderen.
– Ja, jeg så det. Hva skal jeg si? Det kommer til å bli en kamp jeg ikke kommer til å tape. Den skal vi bare ikke tape. Det kommer til å bli kult, ler han.
Samtidig levner han ingen tvil om hvor mye oppgjøret vil bety for ham. Layouni har snakket ut i Aftonbladet om dramatikken i exiten fra Glimt i 2019, da han signerte for egyptiske Pyramids, og det er tydelig at forholdet mellom klubb og spiller ikke er helt avklart.

Hemmelighetsfull om Glimt-dramaet

Når en leser Layounis egne beskrivelser av avskjeden med Glimt, og særlig krangelen han hadde med daglig leder Frode Thomassen, virker det lite trolig at en retur til Aspmyra var aktuelt i vinter, selv om det kom en forespørsel fra hans tidligere klubb. Et tilbud han har omtalt som lite tilfredsstillende.
– Ble du fornærmet av tilbudet fra Bodø/Glimt i vinter?
– Ja, det ble jeg. Jeg ble «besviken» på det de kom med. Men det er som det er. Det var andre årsaker også til at jeg ikke valgte dem igjen, det var ikke bare tilbudet.
– Vil du utdype?
– Det kanskje kommer fram senere, hvem vet, svarer Layouni.
Fredag spilte Vålerenga en internkamp som endte 2-2, der Christian Borchgrevink og Sakarias Opsahl stod bak hver sin perlescoring. Layouni forble målløs i det 2 x 35 minutter lange oppgjøret.
Sett denne?

Marbella-Glimt, Fagermos nye mann og Qatar-boikott

Eliteserien
Se høydepunktene: Jerv slo Lillestrøm etter omdiskutert straffespark
14/08/2022 KLOKKEN 18:44
Eliteserien
Se høydepunktene: Haugesund slo Aalesund etter enormt sjansesløseri
13/08/2022 KLOKKEN 16:33