• Se kvalikkampen mellom Fredrikstad og KFUM Oslo mandag fra klokken 18:00 på discovery+ og Eurosport Norge
Mandag formiddag publiserte Eliteserie-klubben Tromsø noe som fort kan skape et aldri så lite jordskjelv i Fotball-Europa.
I samarbeid med Amnesty Norge har «Gutan» nemlig lansert en splitter ny drakt.
Eliteserien
Følges av RBK og Molde – gir klar beskjed om stopperkometen
9 TIMER SIDEN
Drakten er ikke som alle andre drakter, for i tillegg til de blå og rosa fargene – som er hentet fra flagget til Qatar, er det en heldekkende QR-kode på framsiden av drakten. De som scanner koden med mobilen vil komme inn på en nettside om arbeid for menneskerettigheter og mot sportsvasking i fotballen, knyttet opp til situasjonen i VM-landet Qatar.
Se drakten her. Saken fortsetter under tweeten.

Kulda fra nord

I tillegg til det tydelige budskapet på drakten, har TIL også publisert en artikkel på sine nettsider der de kommer med krass kritikk i retning FIFA og myndighetene i Qatar. Både artikkelen og øvrige innlegg på Twitter er skrevet på engelsk.
– Hei, fotballverden! Det er oss fra det høye nord igjen. Vi hadde håpet at FIFA og Qatar hørte på oss sist, men det er åpenbart at penger fortsatt trumfer menneskerettigheter og menneskeliv, innleder de.
For allerede i februar markerte Tromsø seg, som den første fotballklubben i verden, ved å oppfordre Norges Fotballforbund til en boikott av Qatar. Dette ble, som kjent, stemt ned på fotballtinget i juni.
– Det hele startet med det vi gjorde 26. februar, som førte til diskusjoner verden rundt. Vi så også at landslaget begynte med sine markeringer, og da kom det veldig mange ord og lovnader. Siden da har det stort sett kun vært ord, og veldig lite handling, sier daglig leder i Tromsø Øyvind Alapnes til Discovery.
– Det er på tide at de kjenner kulda fra nord igjen, legger han til.

– Hvor mange er nødt til å dø?

Den daglige lederen er tydelig skuffet over at det ikke har skjedd noe mer drastisk det siste året.
– Den siste rapporten til Amnesty viser at antall døde migrantarbeidere i Qatar er betraktelig høyere enn det som først ble debattert. Det har kommet en del reformer på papir, men veldig lite har skjedd. Det har nesten vært et tilbakeslag. Vi ser at man ikke tør å spørre om hvor mange som er nødt til å dø før dette blir ordnet opp i, meddeler en engasjert Øyvind Alapnes.
– Sportsvasking er også en del av dette. Dette er svært problematisk, og i stor grad ført fram av FIFA i form av korrupsjon. Pengene får all makt, forteller han videre.
I tillegg til samarbeidet med Amnesty Norge, har de også teamet opp med den kenyanske aktivisten Malcolm Bidali. For snart fire år siden kom Bidali til Qatar fra hjemlandet Kenya, der han jobbet under svært krevende forhold. Samtidig blogget 29-åringen om forholdene for arbeiderne i ørkenstaten under dekknavnet «Noha».
Bidali ble senere arrestert av myndighetene i Qatar, mistenkt for brudd på sikkerhetslovene i landet.
I en video på Tromsø sine nettsider kan du høre Malcolm Bidalis helt spesielle historie. Se den her.

Positive tilbakemeldinger

Tromsø-spillerne skal ikle seg den nye drakten under helgens kamp mot Viking, men TIL-sjef Øyvind Alapnes utelukker ikke at vi får se den i aksjon også neste sesong. Den daglige lederen forteller at Tromsø allerede har fått en rekke tilbakemeldiger på stuntet.
– Det har vært utrolig mye positivitet. Det skaper mye oppmerksomhet som blir viktig framover, understreker han.
Til VG sier Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs at han tror inititaivet til Tromsø kommer til å bli lagt merke til.
– Dette er nøyaktig hva vi har etterlyst: At man ikke skal glemme Qatar selv om Norge ikke kvalifiserte seg. Jeg tror det vil bli lagt merke til. Norsk fotball har gått gjennom en utrolig forandring det siste året. Supporterne har vist at de er klare og sterke meninger om Qatar og FIFA, og at de er misfornøyde med NFF, sier han til avisen.
Sett denne?

Spinnvilt overtidsdrama i topp- og bunnstrid – her utsetter Brann gullfesten: – Det sykeste

Eliteserien
Stølås-exiten bekreftet: – Kom neppe til å få sentral rolle hos oss
13/01/2022 PÅ 15:12
Eliteserien
Kan bli byggeplass: – Ikke sett tegninger eller noen verdens ting
13/01/2022 PÅ 13:12