ULLEVAAL (Eurosport.no):
Etter fem serierunder denne sesongen gjorde Eurosport en gjennomgang av tallene i år sammenlignet med i fjor. Den viste at det tidlig i sesongen allerede var – så godt som – en dobling i unge debutanter på norsk toppnivå.
Eliteserien
Hevder Molde har lagt inn nytt millionbud på Eliteserie-keeperen
11 TIMER SIDEN
2019: 14 unge, norske debutanter (som ennå ikke hadde fylt 22) i Eliteserien i løpet av de første fem rundene. Kun én av dem startet kamp uten å ha spilt ett eneste Eliteserie-minutt tidligere (Kristian Thorstvedt for Viking).
2020: 27 unge, norske debutanter (som ennå ikke har fylt 22) i Eliteserien i løpet av de første fem rundene. 10 av dem startet kamp uten å ha spilt ett eneste minutt i Eliteserien tidligere.
Trolig er det flere årsaker til det, som for eksempel det tette kampprogrammet, det spesielle overgangsvinduet og en usikker økonomisk situasjon i klubbene.
– Om det er på grunn av korona, kan man jo si at akkurat det er en positiv ringvirkning. Jeg tror det er en veldig bra vei for å utvikle norske talenter, at de får komme inn i seniorfotballen. De skal jo selvfølgelig være kvalifiserte, men det er veldig bra, sier Lars Lagerbäck til Eurosport på spørsmål om den store økningen i antall debutanter tidlig i årets Eliteserie.
Han er i ferd med å lade opp til Nations League-kampene mot Østerrike og Nord-Irland, og har samlet troppen sin til trening i solskinnet på Ullevaal.
– Vi har jo noen superunge, i Martin (Ødegaard), Erling (Braut Haaland), Sander (Berge), Kristoffer (Ajer), som kom inn i seniorfotball i veldig tidlig alder. Jeg tror at det, foruten deres talent, har bidratt veldig til at de har utviklet seg så raskt og er så gode når de er så unge, sier Lagerbäck.
– Hvis trenerne anser at de er kvalifiserte, tror jeg de gjør norsk fotball en kjempetjeneste om de slipper dem til. Samtidig hjelper det dessverre til at de forsvinner ut i Europa i stedet, sier han med et smil.
Eurosport satte i en artikkelserie i fjor fokus på utviklingsarbeidet i norsk fotball. Da ropte Espen Olafsen, faglig leder i Norsk Toppfotball Sport, et varsko om den voldsomme eksporten til utlandet i tidlig alder, altså til ulike akademier utenfor landets grenser.
Tall de satt på, som ble gjengitt her, viste at spillere som forlater landet før de er 18 år og uten spilletid på øverste nivå i hjemlandet først, i gjennomsnitt har mindre suksessrike karrierer senere.
– Hvor opptatt er du av hva spillerne bør gjøre i den sammenhengen, kort sagt være tålmodig her hjemme eller dra ut?
– Om jeg skal velge en av de veiene, tror jeg man skal ha tålmodighet som ung spiller. Å gå til et utenlandsk akademi kan være en fordel, men jeg tror – og nå er jeg ingen ekspert, for jeg har ikke vært ute og besøkt de norske i akademiene – at man skal være litt forsiktig om man er veldig ung, sier landslagssjefen, og legger til:
– Jeg tror det er veldig bra om man kommer inn i seniorfotball først, og så velger å gå. Og at man ikke hopper på det første og beste laget, men tenker over «kan jeg få spilletid her» og «er det et nivå som er bra for meg». Det gjelder å velge rett hele tiden.
Lagerbäck mener det finnes mange eksempler på spillere som har gjort det, og trekker frem to spillere i hans eget lag (Ødegaard har meldt forfall til denne samlingen).
– Erling har gjort veldig smarte valg. Martin gikk veldig tidlig, og var vel allerede da inneforstått med at han ville bli utlånt, om jeg skal gjette. Det var hans vei, men takket være at han er som han er, en så dyktig spiller og så mentalt sterk, har han klart seg gjennom to utlån og bare fortsatt å utvikle seg.
– Så jeg tror man skal være tålmodig og vurdere veldig bra som er best for seg, og det går heller ikke an å generalisere, tror jeg.
Eliteserien
Ble sammenlignet med Jesus etter det lynraske comebacket: – Utrolig lykkelig
14 TIMER SIDEN
Eliteserien
De absurde scenene går verden rundt: «Vad händer i vårt grannland?»
I GÅR PÅ 23:09