Carl Henning Biørnstad

Oppdatert 12/09/2021 klokken 22:39 GMT+2

Tromsø-fansen mobiliserte kraftig for å hente tilbake den tidligere toppscoreren Zdeněk Ondrášek til Alfheim. TIL hørte på fansen, og i spissens første kamp markerte «Kobra» seg i aller høyeste grad. Men på overtid av overtiden dukket en RBK-innbytter opp på bakerste stolpe.

Zdeněk Ondrášek (bak mål) jubler for 2-2-scoringen mot Rosenborg på Lerkendal.

• Se oppsummering av søndagens Eliteserie-kamper i Fotballrunden fra klokken 22:00 på Eurosport Norge og discovery+.
Rosenborg - Tromsø 3-2
13 dager har gått siden Zdeněk «Kobra» Ondrášek returnerte til Nordens Paris etter å ha bøttet inn mål for «Gutan» fra 2012-2015. I sin første sesong i TIL-drakten ble tsjekkeren også toppscorer i Eliteserien (daværende Tippeligaen).
På Lerkendal startet Ondrášek på benken, men allerede før halvtimen var spilt sendte Gaute Helstrup 32-åringen ut på gresset, i det som så ut som en taktisk manøver av TIL-sjefen.
Se høydepunktene fra kampen nederst i saken.
Kraftspissen markerte seg allerede åtte minutter etter innhoppet, for i duell med Even Hovland fikk spissen tilsynelatende stusset ballen videre til vingback Tomas Totland som satte inn reduseringen til Tromsø. Både TV-seerne, Lerkendal-publikummet og Discoverys kommentatorer sådde derimot tvil om hvorvidt ballen kom fra hodet til Ondrášek eller Hovland.
For kom den fra Ondrášek burde målet ha vært annulert for offside, ettersom Totland lå godt utenfor forsvarslinjen til RBK. Målet ble uansett tellende, og 2-1 stod seg til pause.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen.

RBK-spilleren så broren ligge urørlig på banen: – Aldri vært så redd

– For en vanvittig historie

Seks minutter etter pause kunne TIL-auforien omtrent høres fra Tromsø sentrum og ut over hele Norge. «Kobra» viste rå muskler i duell med RBK-forsvaret og kriget inn 2-2-scoringen, etter en målgivende pasning fra spisskollega Runar Espejord.
Et blaff av gammel – og muligens nåværende – magi fra den «hjemvendte» tsjekkiske sønnen, som jublet febrilsk etter TILs utlikning.
– For en vanvittig historie, nærmest ropte Discoverys kommentator Asbjørn Myhre idet Ondrášek sendte bortefansen til himmels.
Og Tromsø viste en helt annen karakter med den tidligere Eliteserie-toppscoreren, for det kunne like gjerne vært bortelaget som stakk av med alle tre poengene i Trondheim. Ikke bare gjorde Zdeněk «Kobra» Ondrášek et strålende comeback – Runar Espejord gjorde også sakene sine svært bra i tospann med mannen fra Strakonice.
Discoverys fotballekspert i kommentatorbua Tor Ole Skullerud lot seg begeistre av «Kobra», men desto mindre av Rosenborgs forsvarsspill.
– Forsvarsspillet igjen: Det er en duell som Runar Espejord vinner enkelt, så er Ondrasek på blank kasse. Avstandene i RBK-forsvaret er altfor store, var dommen fra Skullerud.
– En refs til forsvarsspillerne etter de baklengsmålene vi slipper inn i dag, for det skal ikke skje, sa Åge Hareide til Discovery etter kampslutt.
Se intervjuet med Hareide her. Saken fortsetter under videoen.

Lettet Hareide: – Kraftig refs til forsvarsspillerne våre

Lerkendal til himmels

Rosenborg trøkket voldsomt på i den andre omgangen, og kom til sjanse etter sjanse i avslutningsfasen av kampen. Tromsø kastes seg ut i krigen og blokkerte skuddforsøk å rekke og rad.
TIL så ut til å holde stand, men på overtid av overtiden dukket Stefano Vecchia opp på bakerste stolpe og headet inn 3-2-målet helt, helt på tampen.
– For en utrolig viktig scoring, spesielt etter at Bodø/Glimt kun tok med seg ett poeng på Aspmyra, sa Asbjørn Myhre i kommentatorbua.
Matchvinner Stefano Vecchia var selvsagt strålende fornøyd etter at trepoengeren var sikret.
– Det går ikke an å få det bedre. Dette var fantastisk, sa han til Discovery.
– Vi har mye ball og de står vel med 11 spillere inne i boksen og forsvarer, så det blir mange innlegg, og desto deiligere å få målet helt på tampen her, fortsatte Vecchia.
TIL-trener Gaute Helstrup var selvsagt i et helt annet stemmeleie.
– Det er jævla surt. Vi blir for baktunge og slitne, men vi burde klare å holde dette helt inn, sa en bitter Helstrup til Discovery.