• Juryen som har valgt ut de nominerte og kåret vinnerne er: Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim, Eurosport-ekspert Tor Ole Skullerud, Erik Solér, sportssjef i NTF, VG-journalist Knut Espen Svegaarden, og Pål Arne «Paco» Johansen, landslagssjef for Norge G18/G19.
Amahl Pellegrino har hatt en meget god sesong i Kristiansund. Nå er han også kåret til årets forbilde i ligaen.
– Det er veldig stort. Det er veldig hyggelig å få en pris som betyr mye. At folk synes jeg står opp for andre og er et godt menneske, det tar jeg med meg, sa Amahl Pellegrino til Eurosport etter at han mottok prisen.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
30-åringen ble rasehetset i en kamp mellom Aalesund og Kristiansund i oktober, og brukte tiden i etterkant til å stå opp mot rasisme.
Nå er han løftet fram som årets forbilde i norsk fotball på herresiden.
Juryen trekker fram at Pellegrino, som kjempet om toppscorertittelen helt inn i siste serierunde, med sine verdier var med på å sparke i gang #stopp-kampanjen denne høsten.
– Det har vært veldig krevende, men det er en sak som er veldig viktig for meg. Jeg er blitt pappa til en liten jente og jeg håper at hun skal få en bedre oppvekst enn det jeg hadde, derfor har jeg valgt å stå i denne kampen, sa Pellegrino.
Samtidig har han snakket åpent om hvordan det var å vokse opp i en familie hvor økonomien lenge var for trang til at Pellegrino og søsknene kunne drive med fotball.
På banen har han vært en svært viktig bidragsyter for KBK. Etter årets siste kamp står Kristiansunds nummer ni oppført med 25 mål for et lag som endte som nummer fire i Eliteserien.
Les juryens begrunnelse her:
Årets forbilde har i denne uvanlige Eliteserie-sesongen levert sin beste fotball i karrieren. Ekstra imponerende er det at det skjer i en sesong der han også opplevde å bli rasehetset fra tribunen.
Der noen ville skjøvet det under teppet tok i stedet vinneren av årets forbilde til motmæle, og sto opp for verdier som sparket i gang #stopp - fotballens tydelige oppgjør mot rasisme og annen form for diskriminering.
Mens han på én side kjempet om toppscorertittelen på banen, ble han på den andre et forbilde for barn og unge som opplever hets eller kommer fra familier med begrensede midler, og som drømmer om å bli fotballspillere.
Vi gratulerer med en strålende sesong – både på og utenfor banen. Årets forbilde i Eliteserien er Amahl Pellegrino.
Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51