ÅLESUND (Eurosport.no):
Det er ikke hver dag det befinner seg engelskmenn med 78 Premier League-opptredener på CVen på treninger hos norske toppklubber, men i Ålesund håper en 28-åring - som tidligere er kjøpt og solgt for til sammen om lag 150 millioner kroner i karrieren – å få en ny vår.
Eliteserien
Se høydepunktene: Botheim senket Vålerenga
20 TIMER SIDEN
I møte med Eurosport er han iført shorts, slippers og dunjakke med hetta godt trukket over hodet, en ettermiddag det både blåser og regner i kjent vestlandsstil, selv om kalenderen viser sommermåned.
– Jeg har aldri sett at det snør, regner og er sol på et minutt før. Det er nytt for meg. Men den største forskjellen fra England er den spektakulære utsikten, det er deilig på fridager å komme seg ut og nyte naturen, sier Jordon Mutch etter trening på Color Line stadion.

Må imponere for å restarte karrieren

For Mutch har det uansett vært godt å komme i gang i en ny klubb etter en lang periode på ørkenvandring i karrieren sin.
– Jeg fikk ti dager i Marbella til å bli kjent med lagkompisene før korona. Det å være her og komme inn for å trene i grupper gjør at du kommer nære en del av gutta. Hólmbert (Fridjonsson) har en stor personlighet og vi har blitt gode venner, det samme med Shaquill (Sno), som også er ny her. Det har vært ålreit og nå har vi fem uker med pre-season før sesongen begynner, sier han.
Oppkjøring kan han saktens trenge, for det har ikke blitt mye kamptrening på Mutch de siste årene. 10 kamper fra start har det blitt de siste tre årene. Likefullt er trener Lars Bohinen håpefull på å få godt nytte av engelskmannen i årets Eliteserie.
– Jordon er her for å restarte karrieren sin litt. Han vet like godt som meg at han må lykkes her for å ta et steg til, vi vet han har et nivå inne – han er bedre enn Eliteserien. Men han må lykkes for å komme seg videre og det må være grunnmotivasjonen hans for å pine seg gjennom det faktum at kapasiteten må være bra nok – hvis ikke spiller han ikke, forteller Bohinen.

Ut av komfortsonen

Det er Mutch smertelig klar over.
– Nå ser jeg fram til å pushe på med karrieren min, jeg er bare 28 år og ønsker å få mest mulig ut av den. Lars og Aalesund har gitt meg en plattform, samtidig som de får meg ut av komfortsonen for å få meg tilbake i form.
Det er et stykke til han er tilbake der, påpeker treneren.
– Nei, han er ikke der enda. Akkurat nå, av de tre sentrale midtbanespillerne vi har, er det Fredrik (Carlsen) som dekker rommene godt nok. Men Jordon er i framgang. Det handler litt om kapasitet og litt om posisjonell forståelse. Hvor skal du være når ballen er der eller der? Det må du klare å være. Fordelen til Jordon er at han leser spillet godt, så han kan være litt i forkant, men han har ikke 90 minutter i beina enda, forklarer han.
At Mutch er tiltenkt en dypere rolle på midtbanen gjør ikke at han kommer unna med mindre beinflytting enn i en indreløper/kantposisjon.
– Du løper ikke så mye mindre som anker i det systemet her. Så han må opp på det nivået som vi kaller minimumsnivået på testene våre, som vi kaller det. Da skal han ha den fysiske kapasiteten til å klare det, beskriver Aafk-treneren.
Selv er ikke Mutch så interessert i å snakke om sin manglende kamptrening, men ambisjonen for karrieren framover er enkel og grei.
– Å spille min beste fotball, samme hvor det er. I Aalesund, i England, i USA – det spiller ingen rolle. Jeg står på for å komme tilbake, bedyrer han.
For det er ingen tvil om at talentet finnes i midtbanespilleren med u-landskamper for England.
Bohinen om det tøffe kampprogrammet. Saken fortsetter etter videoen.

Bohinen: – Må kanskje tenke på hvor vi skal hente poengene

Talentfull unggutt, solgt for store summer

Etter flere utlån etablerte Mutch seg på Championship-nivå for Birmingham i 2011/12-sesongen, men etter at klubben misset i playoff-kvalifisering mot Blackpool tok han turen til Cardiff sommeren 2012.
Det ble en umiddelbar suksess og etter opprykk våren 2013 var det duket for Premier League-debut for waliserne under ledelse av Malky Mackay. Det ble et tøft møte med den engelske toppdivisjonen og før jul ble Mackay erstattet av Ole Gunnar Solskjær som Cardiff-sjef.
Nordmannen kunne ikke hindre nedrykk, men på det personlige plan gikk det brukbart for Mutch, som noterte seg for sju mål og fem målgivende på 26 ligastarter. Derfor ble den da 22 år gamle offensive midtbanespilleren sommeren 2014 hentet til QPR for om lag 75 millioner kroner (7.5 millioner euro, i følge Transfermarkt), men oppholdet ble av det kortvarige slaget og manager Harry Redknapp lot ham gå til Crystal Palace allerede i januarvinduet 2015. Da var overgangssummen om lag 60 millioner kroner (i følge Daily Mail).

Mareritt i Crystal Palace

Kontraktens lengde var på fire og et halvt år i sør-London, men de første to årene fikk midtbanespilleren kun 11 kamper fra start i Premier League. Verken Alan Pardew, Sam Allardyce, Frank de Boer eller Roy Hodgson så ut til å ville benytte seg av Derby-guttens tjenester. Derfor ble han lånt ut til Reading i Championship våren 2017, uten at overgangen ble gjort permanent.
Palace-sjef Hodgson var ikke interessert i å bruke den tidligere U21-landslagsspilleren og fra april 2017 til mars 2018 spilte ikke Mutch en eneste obligatorisk kamp for de blårøde.
– Det skjer med mange spillere i Premier League. Klubbene har store staller, de gjør hva som er best for dem og ikke for spilleren – det fungerte ikke for meg, jeg fikk ikke spilletid, men den tida er et tilbakelagt kapittel for meg.
– Hvordan vil du beskrive årene dine etter utlånet til Reading?
– Jeg har hatt veldig inaktive år. Jeg hadde det vanskelig da jeg forlot Crystal Palace, det påfølgende året var vrient. I nesten to år var jeg veldig inaktiv, jeg var mye på benken og sleit med å få spilletid. Jeg var på utlån et par ganger, til MLS der jeg hadde en fantastisk tid og jeg ønsket å bli værende. Men så forlot manageren Vancouver og det lot seg ikke ordne med Palace, sier Mutch til Eurosport.

Mislykkes i Sør-Korea

I England ble det rapportert at Vancouver Whitecaps ikke ønsket å benytte seg av muligheten til å kjøpe Mutch.
Deretter ventet et nytt halvår uten spilletid i Palace, før kontrakten ble terminert i januar 2019. Da valgte Mutch, noe overraskende, å signere for sør-koreanske Gyeongham FC, men igjen ble det et mislykket opphold.
Etter kun 13 opptredener i Sør-Korea ble ettårskontrakten avsluttet etter knappe fem måneder, i følge Wales Online uttalte klubben at Mutch ikke evnet å tilpasse seg verken på eller av banen.

Omskolert til anker – kan starte mot Molde

Nå er Mutch klar å starte på nytt og begi seg inn i kampen om den dype, sentrale rollen på Aalesunds midtbane, etter å ha vært mer offensivt anlagt tidligere i karrieren.
– Posisjonen min har endret seg over årene og jeg er komfortabel med å spille i de fleste roller, så jeg er klar for å spille der treneren mener det er best for laget.
Selv om han er oppvokst i Derby, der Bohinen spilte mellom 1998 og 2001, kunne ikke Mutch huske treneren sin før han fikk høre om interessen fra Aalesund.
– Nei, faktisk ikke. Men familien min husker ham. Jeg husket nok neste generasjon spillere, etter at Lars dro fra Derby, tror Mutch.
Bohinen håper og tror Mutch blir en suksess.
– Vi skal få ham i form og det går oppover, får vi ham fysisk klar er han en meget bra spiller for oss. Han kan godt være i en startellever for Molde, sier 49-åringen.
– Jeg mener vi er i en bedre posisjon enn det Molde er, det avgjørende er hvem som forbereder seg best. Vi får se når de kommer hit, avslutter Mutch.
Sett denne?

Fantasy FK: Stusser over den lave prisen på Stabæk-juvelen: – Der skvatt jeg

Eliteserien
Vecchia-dobbel da Eggen ble hedret på Lerkendal
EN DAG SIDEN
Eliteserien
To selvmål da Brann slo KBK
EN DAG SIDEN