– Grunnen til at vi foreslår testkamper, er for å vise gjennom praksis at vi kan overholde smittevernreglene like trygt og godt på en stadion som det er å rusle en tur på gaten der man er bevisst at man skal holde avstand, ha god håndhygiene og holde seg hjemme hvis man føler seg syk. Det skal ikke utgjøre en større smitterisiko å gå på fotballkamp. Å vise det gjennom noen testkamper tror vi er klokt, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, til Eurosport.
– Det krever betydelig med ressurser fra klubbene sin side. Derfor må det begrenses i antall. Og viktigst: Vi kan dele kunnskap gjennom evalueringsrapporter om man kan åpne opp ytterligere på flere idrettsarrangement.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
Nylig besluttet den danske regjeringen å senke avstandskravet mellom tilskuere til en meter. Den nye avtalen, dersom den godkjennes, innebærer at klubbene kan dele stadionene inn i soner som kan ha opptil 500 tilskuere. FC København planlegger å ha 21 slike sone og kan tillate 10.500 tilskuere på kampene, meldte NTB for noen dager siden.
Forrige helg gjennomførte danskene tre forsøkskamper som alle hadde inntil 2500 tilskuere.
– Divisjonsforeningen, som er vårt søsterselskap i Danmark, har hatt en test på tre kamper. Vi har fått tilsendt alt de har gjort av vurderinger og en evalueringsrapport. Det har vært drevet i samarbeid med myndighetene, og det har vært ønsket av dem. Vi håper å få til det samme i Norge. Vi har stor respekt for kompleksiteten som ligger i å åpne opp samfunnet gradvis og kontrollert, sier Øverland.
I Danmark må tilskuerne signere på et personopplysningssystem, med navn, nummer og hvilken seksjon de er i, slik at man effektivt kan spore dem opp på et senere tidspunkt dersom det viser seg at noen på kampen var eller blir smittet.
I tillegg til det kjente med avstand, ekstra renhold og seksjonering, som gjør at man ikke kan flytte seg fra en seksjon til en annen.
– Det er mye spennende å hente i den danske modellen og rapporten, med tanke på hvordan de kvalitetssikrer at man ikke får mer smitte. Vi er blitt ekstra motivert til å tenke i de baner, og opplever nå at alle er enige om at det som gjøres nå, med 200 tilskuere, er bra og at vi kunne håndtert flere tilskuere uten ekstra risiko, sier Øverland og legger til:
– I Eliteserien har vi nå gjennomført fem runder, altså totalt 40 kamper. Alle jeg snakker med og all erfaring sier at det gjennomføres til terningkast 6. Det gjør at vi, ikke allerede nå i juli, men på et senere tidspunkt når myndighetene sier ja, gjerne ønsker å gjennomføre noen utvalgte testkamper i Toppserien, Eliteserien og OBOS-ligaen.

Spillerrådet: Løkbergs DDE-sang, Bamba-frustrasjon og hyllest til stortalent

Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51