BRANN STADION (Eurosport.no)
Gilbert Koomson er solgt, Robert Taylor har skuffet, Gili Rolantsson i fryseboksen og Thomas Grøgaard er da vitterlig egentlig back. Dermed har Kåre Ingebrigtsen hentet inn Sander Svendsen og Mathias Rasmussen til å bekle kantene denne høsten, men den ene av dem hører egentlig heller ikke til ute langs krittet.
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21

Har vært vanskelig

Det er han da også helt åpen om selv, at starten på livet i Brann ikke har blitt helt slik han hadde håpet på.
– Jeg syns det har vært vanskelig. En ting er at man er ny i laget og nye relasjoner, det andre er at jeg ikke har spilt så mye kant de siste årene, sier den tidligere Start-spilleren.
Sørlendingen sier at i samtalene med klubben før han signerte, var ikke planen at han skulle spille så mye ute på kanten.
– Da diskuterte vi at jeg skal spille sentralt, i en indreløperrolle. Så det er det vi kommer til å jobbe i mot, men det er klart, nå har jeg bekledt kantrollen og har forsøkt å gjøre til det beste. Det viktigste var å komme i gang med litt spilletid og få kjent det i beina igjen, sier han til Eurosport før lørdagens kamp mot Haugesund.

Får ikke det beste ut av «Matti»

Trener Kåre Ingebrigtsen sier det har sin naturlige forklaring at Rasmussen er brukt ute på flanken til nå.
– «Matti» er vel ikke en vi kommer til å ha spillende på kant i årevis, men den fysiske formen trenger vi litt mer tid til å få bygget enda, og til å bli indreløper er ikke motoren der. Han er en smart og dyktig fotballspiller, men akkurat nå får vi ikke utnyttet det beste av Matti, sier Ingebrigtsen.
– Er det en nødløsning med Rasmussen på kant?
– Ja, det er det. Vi ser for oss at Mathias skal spille mer sentralt i banen på sikt.
– Han har spilt kant/sideback i 3-5-2 i Nordsjælland, så han er litt vant til det, men for ham er det veldig annerledes å spille i 4-3-3, så det tar litt tid, svarer treneren.

Handler om rolleforståelse

For den andre nysigneringen Sander Svendsen er det derimot en rolle han både trives i, og kjenner godt fra de siste oppholdene i Odd og Odense.
– Ja, det er mye av de samme prinsippene. Det er 4-3-3 med to indreløpere, så det er mye av de samme systemene, tankene og mønstrene som går igjen. Når man får relasjoner og samspill til å sitte, så kan man både skape mye offensivt og samtidig ha god kontroll defensivt, mener han.
Samtidig erkjenner han at Brann – over tid – har slitt med å bryte ned lag som ligger dypt, noe en kan forvente at FKH gjør lørdag kveld.
– Når lag ligger lavt så handler det om å få momentet, så vi hele tida kan skape sjanser, komme til innlegg og i de riktige rommene vi ønsker og ser etter.

Ingebrigtsens 4-3-3

Med RBK-blod i årene mener Ingebrigtsen at laget har mye å gå på i rolleforståelsen av hans måte å spille 4-3-3 på.
– Vi har for mange som har vært vant til å fly litt overalt, og har spilt en to-tre roller i laget. Vi må være mer tydelig i hver enkelt rolle, i rollekravene, og så må vi spille den rollen hver enkelt, og da kommer samhandlingen og relasjonene sigene etter hvert, som et produkt av det, påpeker han, og trekker fram et eksempel:
– Hvis venstrebacken flyr på høyresida vil alle bli sjokkert, men det gjelder litt i andre roller i laget også.
Robert Taylor var fast på kanten under Lars Arne Nilsen. Finnen mener overgangen til ny sjef ikke har vært så stor og at han fortsatt spiller med en viss frihet – både da og nå.
– Kollektivt som lag så er det mer offensivt, men individuelt gjør du dine egne ting på banen. Hvis du spør Daouda Bamba det samme spørsmålet vi han svare «jeg prøver bare å score mål», så det er likt for ham, mener Taylor.
At Brann har hatt offensive profiler som ikke har slått til i full blomst, verken individuelt eller som kollektiv, har vært påpekt mang en gang – både fra eks-trener Lars Arne Nilsen og Eurosports eksperter.
Saken fortsetter under videoen. Se intervjuet med Kåre, Svendsen, Rasmussen og Taylor her:

Mener laget har mye å gå på: – Vært vant til å fly litt overalt

Nye endringer i kveld

Taylor mener frihet under ansvar er noe som kan fungere, uansett hvem som leder laget.
– Treneren gir deg verktøyene og taktikken, hva han vil og hva han vil du skal gjøre. Men noen ganger tar kampen deg til steder du egentlig ikke vil være, og treneren ikke vil at du skal være. Men selvfølgelig prøver alle å følge taktikken, så jeg ser ikke noe problem der.
– Så «håndbrekket» er av, innenfor visse retningslinjer?
– Jeg er på vingen og jeg trenger å gå framover, samme hvem som er trener. Selv om vi hadde hatt den mest defensive treneren i verden må jeg fortsatt komme meg fram i banen, sier finnen.
I kveld kan det være duket for endringer i det offensive igjen. Svendsen beholder plassen, mens Taylor banker på døra etter et positivt innhopp mot Sandefjord. Petter Strand er også aktuell for en tur på kanten igjen.
Mathias Rasmussen sin startplass er dermed i fare. For dem som håper på et snarlig fyrverkeri fra gutten som til nå ofte har blitt foretrukket framfor Taylor, så man nok smøre seg med tålmodighet.
– Sprudlende... jeg vet ikke, jeg kommer i alle fall til å gi alt. For min egen del så tenker jeg at jeg er usikker på om jeg kommer helt i kampform de siste kampene som er. Jeg tror den virkelige kampformen er mer sannsynlig å komme i neste sesong. Det er ikke mye vi snakker om, men det å få minutter og komme inn i systemet.
Sett denne?

Hemmelige bot-historier, hemmelige Fagermo-historier og hemmelig hatspiller

Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38
Eliteserien
Innbytteren sendte Nadderud til himmels og Stabæk opp på kvalikplass
31/10/2021 PÅ 18:59