Kulturminister Abi Raja møtte pressen i Oslo sentrum lørdag. Der kom det fram at regjeringen forlenger forbudet mot større kultur- og idrettsarrangementer som samler mer enn 500 tilskuere fram til 1. september.
Fram til nå har det vært uvisst når Eliteserien kunne startes opp. Det samme har statusen vært for Toppserien og 1.-divisjon. Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball har ventet på at myndighetene skulle informere om reglene for arrangementer gjennom sommeren.
– Et forbud fram til 1. september er jo litt lenger enn vi håpet på, men slik samfunnet er nå må vi bare ta hensyn til det, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.
Eliteserien
Se høydepunktene: Botheim senket Vålerenga
I GÅR PÅ 20:43
– Det viktigste for oss er når vi kan komme igang igjen uten publikum, sier Bjerketvedt.
– Har dere satt noen dato for oppstart av fotballen ennå?
– Vi har uavhengig av dagens forbud begynt å se når vi kan starte opp fotballen uten publikum. Sammen med NIF har vi hatt en dialog med helsemyndighetene, men vi har ennå

Kontakt

Abid Raja ville ikke si for mye om temaet fotball og tomme tribuner lørdag.
– Foreløpig er det tatt en beslutning om at det er rom for trening i grupper på fem med to meters avstand. Det jobbes med hvordan disse reglene kan justeres. Dette kan ikke kulturministeren gjøre før han får de faglige anbefalingene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Jeg vet idretten selv også er i kontakt med helsemyndighetene for å få en bransjestandard for å avvikle ulike kamper, sier Raja til NTB.
Raja sier at han håper på gode faglige beslutninger snarlig.
– Jeg forstår at man vil forsøke å avvikle kamper uten tilskuere.
– Hva med bredden?
– Det vil være en lignende prosess for bredden. Helsemyndighetene jobber på spreng for å få fram ulike standarder for ulike deler av idretten, sier Raja.
Fotballforbundet har i møte med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet lagt fram sine planer for hvordan trening og kamp kan gjennomføres, men har ventet på nødvendig lemping i påvente smitteverntiltakene som skal legges til grunn.
Hva som skjer med arrangementer som samler færre enn 500 tilskuere blir ikke avgjort før kommende torsdag. Helsemyndighetene har bedt om mer tid til å jobbe fram sin veileder for sommerens arrangementer.

Norway Cup avlyses

Dermed blir det ingenting av turneringen på Ekebergsletta som skulle ha blitt spilt fra 25. juli til 1. august. I likhet med sine søskenturneringer Gothia Cup i Göteborg i Sverige (12.-18. juli) og Dana Cup i Hjørring i Danmark (20.-25. juli), må Norway Cup avlyses.
– Norway Cup får jo svare for seg, men generelt sett så er det jo kjempetrist at de nå ikke kan spille i det hele tatt og at det endte med forbud. Det er greit å få beskjeden tidlig slik at man slipper ennå mer utgifter, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt til NTB.
Norway Cup og arrangørklubben Bækkelaget taper mange millioner kroner på avlysningen. Alene vil turneringen tape ti millioner kroner, mens arrangørklubb Bækkelagets SK taper ytterligere fem og en halv til seks millioner, ifølge generalsekretær Pål Trævik.
Tidlig i april kom det klare indikasjoner fra ledelsen av turneringen om at flere land ikke kunne delta med lag som følge av inn- eller utreiseforbud.
Tidligere har Trælvik opplyst at alle lag vil få refundert det de har betalt.
Norway Cup ble arrangert for første gang i 1972, da med 420 lag og 8400 spillere. Turneringen har blitt avholdt hvert år siden 1972, med unntak av 1976, da klubben i stedet arrangerte Oslo Cup i håndball.
(©NTB)
Sett denne?

– Tror Stabæk kan bli en maktfaktor i norsk fotball på sikt

Eliteserien
Vecchia-dobbel da Eggen ble hedret på Lerkendal
I GÅR PÅ 19:16
Eliteserien
To selvmål da Brann slo KBK
I GÅR PÅ 19:14