Mandag denne uken kom sportssjef i Sarpsborg 08, Thomas Berntsen med argumenter for å droppe nedrykk denne sesongen, og i en enkelt sesong med unntakstilstand gjennomføre den med 19 lag neste år.
– Viking er godt eksempel. Si at de blir sårbare og får to-tre-fire helt sentrale spillere i karantene. Så får de ikke trent og blir satt tilbake, for så å få dobbel kampbelastning senere, samtidig som konkurrentene er, i anførselstegn, heldigere. Da kan Viking gå fra å være utfordrer til Europa til å rykke ned, på grunn av korona. Det vil aldri skje igjen i vår levetid, at et lag som er rigget for en helt annen strid, kan rykke ned på grunn av det, begrunnet han forslaget med.
I Indre bane i karantene hvor Rosenborg-trener Eirik Horneland var gjest, ble dette scenarioet diskutert. Eurosports ekspert Joacim Jonsson var ikke for forslaget:
Eliteserien
Flere profiler på utgående kontrakt: – Vi ønsker å beholde han
I GÅR PÅ 13:07
– Jeg ser jo at det er veldig bekvemt å unngå nedrykk for mange av klubbene i norsk fotball, men at det skal være en god løsning, det ser jeg ikke. Å spille en hel sesong med mer eller mindre treningskamper, for det vil jo bli et scenario hvor det er ekstremt mange betydningsløse kamper, ser jeg som et dårlig alternativ. Han (Berntsen) argumenterte for at det da er et marked for å slippe frem yngre spillere og flere spillere, men det vil jo også bety at vi får et dårligere produkt ute på arenaene, som heller ikke er bra for fotballen sitt beste, sier Jonsson.
Eksperten mener også at det kan ha stor påvirkning for de lagene som kjemper om gullmedalje, siden de kan møte flere klubber som eksperimenterer med unge spillere og at noen klubber ikke har noe å spille for.
– Jeg ser det som en dårlig konkurranseløsning at man bare skal spille om seriegullet og noen Europa-plasser i 2020. Jeg håper og tror at man klarer å gjennomføre en full serie. Han tar vel utgangspunkt også i at halve tropper vil bli preget av koronasmitte mer eller mindre, når han legger det frem også, og at det er derfor det vil bli urettferdig. Jeg er ikke for det forslaget. Jeg skjønner godt at det er mange klubber som er det, som ligger i faresonen, noen er vel overlykkelige. Sandefjord, Mjøndalen, de sitter vel virkelig å klapper i hendene, sier han.
Horneland mener Berntsens forslag må bli en nødløsning:
– Jeg har ikke hørt om det forslaget før, men jeg er jo en konkurransemann. Jeg ønsker at vi skal konkurrere og følelsene til fotballen ligger jo der, så å ta bort konkurransemomentet til de grader, det hadde ikke jeg satt veldig pris på. Det må være en nød-, nødløsning, slik jeg ser det. Vi ønsker å komme i gang, men vi må nok komme i gang uten publikum og det er tøft nok det, så håper vi at vi kan få fullt opp stadion litt gjennom sesongen. Det blir en spesiell sesong uansett, men det konkurranseelementet må vi bevare så langt det lar seg gjøre, mener RBK-treneren.

– Ikke gjort noen vurderinger

Fotballpresident Terje Svendsen sa torsdag til Eurosport.no at Berntsens idé om å fryse nedrykk ikke har vært til vurdering hos NFF.
– Vi har ikke gjort noen vurderinger knyttet til det. Jeg ser at andre land gjør det. Det er vel et av verktøyene som finnes i verktøykassa. Det er ikke vurdert ennå. Så langt er det å gjennomføre sesongen på en normal måte som har vært målsetting nummer en.
Også sportssjef i Norsk Toppfotball, Erik Solér sa til Eurosport tidligere i uken at de satser på en så normal sesong som mulig.
– Foreløpig er vi på at det blir vanlig sesong, det er for tidlig å tenke på at man skal gjøre ting på en annen måte, så vi forholder oss til vanlig sesong. Hvis tiden går og det blir ytterligere utsatt så får vi ta ballen da. Vi satser på å gjennomføre de 30 kampene i hver liga.
Lørdag besluttet Regjeringen at det ikke kan spilles kamper i Eliteserien i fotball med tilskuere på plass før tidligst 1. september, da forbudet mot større kultur- og idrettsarrangementer som samler mer enn 500 tilskuere ble forlenget.
Det er fortsatt usikkert hva som skjer med arrangementer under 500 og når Eliteserien vil starte opp igjen, med eller uten publikum.
Sett denne?

Indre bane i karantene: Rune Almenning Jarstein

Eliteserien
Knutsen om det kommende overgangsvinduet: – Et vanskelig marked
I GÅR PÅ 13:06
Eliteserien
Rekdal endelig klar – gjenforenes med «Paco»
I GÅR PÅ 08:02