LERKENDAL (Eurosport.no):
Etter måneder med spekulasjoner rundt en eventuell overgang, endte det til slutt med at Edvard Tagseth signerte for Rosenborg i august i fjor. Da hadde gutten fra Frosta vært en del av Liverpools akademi siden 2017.
Eliteserien
Gåsehud og kaos i klubbene – tatt på senga av pølsespørsmål
I GÅR PÅ 11:53
Han rakk så vidt å vise seg fram for Eirik Horneland i fjor høst, selv om treneren ikke var spesielt imponert over matchformen til 19-åringen da han ankom Trondheim. Nå er det ifølge RBK-sjefen en helt annen utgave av Tagseth som løper rundt på matta.
– Jeg syns det startet i fjor høst. Da han kom fra Liverpool var han ikke «matchfit», langt ifra «matchfit». Og så brukte han et par måneder og bygde seg sakte, men sikkert opp. Han fikk starte borte mot PSV i siste Europa League-kamp i fjor og gjorde et godt inntrykk den siste måneden, synes jeg. Han startet veldig godt i januar og har bygd fysikken sin. Han er mye mer fotrapp og dekker mye mer meter, og så vet vi at han er god på ball og en god pasningsspiller, forklarer Horneland.
Også unggutten selv merker en forandring, og nyter følelsen av å være mer robust og sterkere.
– Spesielt på det fysiske har jeg utviklet meg etter jeg kom hit. Jeg var ikke helt der fysisk som voksenfotball krever. Du må springe mye mer, det er veldig mye mer intensivt enn i ungdomsfotball, og det har jeg tatt steg på. Og selvfølgelig kjappere i spillet og kjappere i hodet – tenke kjappere, sier han som bare går under kallenavnet «Eddie».
Nå er ambisjonen en plass i førsteelleveren når Eliteserien sparkes i gang i juni, men pausen koronaen tvang frem gjør at han synes det er vanskelig å si akkurat hvor han står.
– Det er vanskelig å si når vi ikke har spilt så mye kamper i det siste, men i preseason da vi spilte kjente jeg at jeg har utviklet meg siden jeg kom hit, og jeg blir jo nærmere og nærmere å være klar for det. Jeg jobber hver dag for å få den startplassen i elleveren og forhåpentligvis så får jeg den når serien starter.
– Får du noen tilbakemeldinger fra de mer rutinerte lagkameratene dine da?
– De snakker jo ikke så mye utviklingen min da, men de er jo fornøyd med meg de og, ser det ut som i alle fall. Det er ingen som har sagt noe annet i hvert fall, sier Tagseth og gliser litt forsiktig.
Når Horneland får spørsmål om han mener Tagseth nå er klar for å gå inn og ta plass og vise seg på toppnivå, er treneren krystallklar.
– Ja, definitivt. Jeg tror, hvis jeg ikke tar helt feil, at han startet alle treningskampene våre i år, bortsett fra den mot Odd – da var han vel borte med landslag. Så han har vært en stor del av hele oppkjøringen og kommer til å være det i fortsettelsen.
– Ser du ham for deg som en del av en førsteellever?
– Det vil vise seg. Og vi skal spille kamp hver tredje dag når vi starter opp så vi trenger fler enn elleve, men han er fullt ut konkurransedyktig i troppen vår.

Må innfri krav

Selv håper Tagseth å spille indreløper. Treneren bekrefter at det er der han er mest aktuell, men påpeker samtidig at «Eddie» er anvendelig og vil kunne bekle flere posisjoner.
– Vi kan nok bruke han flere plasser. Per nå er han mest aktuell som indreløper. Vi brukte han litt som venstreback i fjor, han kan og spille sentralt, han kan og spille noe på kant, men i utgangspunktet ser vi ham for oss som indreløper.
– Håpet er å spille indreløper eller i hvert fall på midtbanen. Jeg føler selv jeg er best der, og har mest å bidra med der, så fikk jeg spilt en del der i preseason og. Det ser i hvert fall ut som de har lyst å bruke meg der først og fremst. Så regner jeg med det blir litt på backen og, hvis jeg må steppe inn der, og det er jeg klar for, svarer Tagseth.
Men skal det bli mye spilletid, har Eirik Horneland ett krav til unggutten.
– Hvor må han ta steg?
– Han må bli tellende i målpoeng. Det er den største utfordringen til «Eddie», når han spiller indreløper. Han har gjerne ett målpoeng i vinter, det er litt for lite som indreløper. Så skal han konkurrere med Zachariassen, Konradsen, Gjermund og de guttene som har spilt mye indreløper, så må han legge fra seg noen målpoeng i tillegg.
Sett denne?

Hellands nye hverdag: «Drive-through» med kokkens anbefaling på Brakka

Eliteserien
Her er dagens gladmelding: Full gjenåpning for idretten
I GÅR PÅ 10:41
Eliteserien
Spilte med hjernerystelse: – Ikke tid til å tenke på hva som skjer om fem år
I GÅR PÅ 09:06