BERGEN / OSLO (Eurosport):
Nylig ble det igjen åpnet for at lagene i toppfotballen kan spille treningskamper, med maks fem pr. klubb. Ifølge den protokollen har lagene kunnet møte hverandre til treningskamper, med strenge begrensninger, for eksempel at tilskuere ikke er tillatt, minimalt med presse får dekke kampen og kun de som er tilknyttet lagene får være i nærheten av banen.
Eliteserien
Returnerer til Vålerenga: – Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves
8 TIMER SIDEN
Ifølge Bergensavisen mener imidertid Helsedirektoratet at kampen ikke burde vært spilt og at protokollen ikke gjelder, ettersom Bergen kommune er underlagt et strengere covid-regelverk på grunn av smittevernsituasjonen lokalt i Bergen.
Konklusjonen til direktoratet er tydelig:
– Gitt at Bergen kommune er underlagt covid-19-forskriften kapittel 5C til og med søndag 21. februar, er det etter forskriftens § 18b forbudt å gjennomføre arrangementer, herunder treningskamper mellom ulike lag, i Bergen kommune, melder direktoratet.
– Er dere sikre på at denne kampen er lov å gjennomføre?
– Definisjonen på treningskamp er kanskje litt ulik. Dette er ikke et arrangement, men en trening mellom to lag. Det er ingen her inne, annet enn de to lagene og veldig begrenset med presse. Det er ikke det man regner som et arrangement, og det er lov å gjennomføre i henhold til det nivået vi er på, sa Branns daglige leder Vibeke Johannessen til Eurosport rundt pausetider i oppgjøret mellom Brann og Bodø/Glimt i Vestlandshallen.
Omtrent samtidig med at Niklas Jensen Wassberg (16), sønn av tidligere Brann-kaptein Roy og barnebarnet til selveste Kniksen, scoret i sin aller første seniorkamp, kom også meldingene fra VG om at FHI vil innstille til stopp eller forbud mot treningskamper på nytt.
Andre idretter, som håndball og ishockey, er satt på vent i seriespillet, mens fotballen har fått åpning for å gjennomføre treningskamper. Det dreier seg om den strenge protokollen som er utarbeidet og regimet spillerne til enhver tid lever under.
– NFF, NTF og klubbene har jo utarbeidet en protokoll som gjør at vi skalerer opp og ned, ut fra hva myndighetene pålegger oss og hvilket smittenivå man er på. Så vi gjennomfører, sa Johannessen etter de første rapportene.
– Hvis det kommer et totalt forbud, så er det jo sikkert ikke mulig. Vi har jo vært der også. Så vi håper jo at vi kan gjennomføre denne typen treningskamper med bare lagene til stede, for det er viktig i forberedelsene til sesongen. Vi har et utrolig strengt regime med testing, scanning og oppfølging av spillerne, som gjør at dette bør være trygt å gjennomføre.
– Og det er viktig også for spillerne sin del at vi tar vare på deres helse, slik at de får trent ordentlig og spilt kamper, som er vesentlig før seriestart.
– Hvor mange utsettelser tåler fotballen før det blir problematisk med seriestart?
- Det er vel seks uker igjen. De fire siste ukene må du i hvert fall være veldig i gang med de siste forberedelsene til det kampprogrammet man skal inn i. Så jeg håper det ikke blir flere begresninger nå, fordi vi har den utrolig strenge protokollen, så derfor håper jeg også helsemyndighetene ser at vi kan gjennomføre uten noen særlig smitterisiko, sier hun og legger til at med alt det arbeidet og ressursene som er lagt ned for å sikre bør det være tilstrekkelig.
– Jeg tror ikke det er mange andre bransjer i samfunnet som har denne typen oppfølgingen. Så jeg håper det er tilstrekkelig til at vi kan få opprettholdt på dette minimumsnivået her.
– Er dere helt komfortable på at slik det er i dag så kan det gjennomføres på en trygg og ordentlig måte?
– Ja, det er jeg. Det er bare to lag her, og vi har et strengt regime i begge klubbene. Så det føler jeg meg veldig trygg på. Langt mer enn kanskje andre har mulighet til.
– Vi har stått i denne pandemien i snart ett år. Vi må gjøre det som er mulig å gjøre, uten å ta for stor risiko. Jeg mener at dette er mulig å gjennomføre uten å ta stor risiko. Jeg tror også det er viktig for folkehelsen, sier Johannessen og peker på at mange kan glede seg over å følge med på idrett i hverdagen.
– Absolutt. Generelt håper jeg bredden og barn kommer i gang også. Den har en stor pris denne pandemien, så jeg mener det er viktig å opprettholde hverdagen for å komme gjennom på best mulig måte. Jeg er ikke smittevernekspert, men med de tiltakene vi gjør, mener jeg det er forsvarlig. For det er veldig strenge tiltak. Jeg tror ikke det er så lett for folk å forstå hvordan vi jobber og lever i hverdagen.
Derfor er hun svært spent på hva som vil komme ut av eventuelle nye retningslinjer.
– Det blir veldig spennende å følge med. Vi er vant til å lage nye ukesplaner konstant, det går ikke en uke mellom hver gang de oppdateres. Vi forholder oss til de retningslinjene som gjelder til en hver tid, og håper vi kan få lov til å bidra til at folk kan glede seg rundt idrettsprestasjoner. Det betyr i hvert fall mye for meg, enten det er ski eller fotball eller andre typer.
På pressekonferansen ble det imidlertid fastslått følgende:
– Vi har egentlig forbud mot denne typen kamper, inklusive treningskamper. Så kan jeg forstå at det kan være vanskelig å henge med i svingene, men da kan de henvende seg til oss for å hjelp, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på fredagens pressekonferanse.
– Brann må følge reglene som gjelder i Bergen. Det er ingen særlige unntak for Brann, så de får følge de reglene som er, sa statsminister Erna Solberg.
Generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund sier til NTB at nei til treningskamper skaper en usikkerhet «vi ikke vet hvordan vi skal håndtere».
Om det ikke blir lettelser i mars, står seriestarten i fare, bekrefter generalsekretæren.
– Det må være spilt noen treningskamper før seriespillet starter, det er åpenbart, sier han.
Bjerketvedt sier at NFFs anbefaling til klubbene er at alle planlagte treningskamper avlyses med umiddelbar virkning.
Eliteserien
Bekrefter enighet: Mot norsk overgangsrekord for Glimt
10 TIMER SIDEN
Eliteserien
Ble hyllet etter drømmedebut: – Jeg trives best under press
11 TIMER SIDEN