LILLESTRØM (Eurosport):
Han har vært LSK-spiller i snaut to uker, men det er det ingenting som tyder på når Pål André Helland kommer gående i gangene på Åråsen og fleiper og tuller med alle, som om han har vært der en evighet allerede.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Million-solbriller og Eliteseriens Rafael Nadal
17 TIMER SIDEN
– Det har vært veldig trivelig å bli kjent med spillere, trenere og alle personene rundt klubben. Det er givende og artig å bli kjent med nye folk og det virker som en veldig, veldig fin gjeng, sier Helland til Eurosport etter tirsdagens treningsøkt.
Den ble gjennomført på styrkerommet, mens de andre trente fotball i LSK-hallen. Det har ikke vært veldig mye fotball på 31-åringen de siste månedene og nå følges derfor et skreddersydd opplegg som sakte, men sikkert skal få ham i toppslag til seriestart, og ikke minst: klar for å tåle å spille mye.
– Jeg føler meg ikke som en million på de første fotballøktene nå. Men det er en tilvenning, jeg må passe på så jeg ikke gaper over for mye. Det er veldig mange som har sagt at jeg må gasse og bremse samtidig. Jeg liker helst bare å bremse når man må og stort sett gi gass, men jeg hører på de som kan det og har veldig tro på opplegget og løpet som er lagt. Og jeg har for en gangs skyld kun forholdt meg til dét og ikke egne tanker, så det kan forhåpentligvis slå bra ut, sier LSKs nysignering og ler.
Han legger ikke det minste skjul på at han er revansjesugen etter avskjeden i Rosenborg.
– Jeg er veldig revansjesugen og kommer til å dyrke det for det det er verdt. Jeg har fortsatt tro på at jeg er en veldig god fotballspiller og det får jeg bekreftet når jeg er frisk, og i form av den planen som er lagt nå så tror jeg det skal bidra til at jeg forhåpentligvis kan spille alt.
Slik rangerer han LSK-fansen:

Slik rangerer Helland LSK-fansen

Mer frisk enn skadet

For det er et tydelig mål i 2021. De ulike skadene han har slitt med i RBK-tiden er godt kjent gjennom media, og Helland tror åpenheten hans kan ha vært med på å gi et inntrykk av at han er mer skadeplaget enn hva tilfellet er. Det ble også tatt opp som et ankepunkt mot ham da LSK-interessen ble kjent. Eurosport-ekspert Joacim Jonsson mente klubben gikk på akkord med seg selv da de hentet det han mente var en ikke trenbar spiller.
– Det har vært litt overkommunisert de problemene, jeg har ok tilgjengelighet på kamper de siste årene. Men jeg kan litt for det selv, ei fjær blir til ti høns, men sånn er det bare, sier Helland og fortsetter:
– Jeg lurer på om jeg de siste to årene har jeg vært utilgjengelig til seks-sju eliteseriekamper, da er du opp mot 90% tilgjengelighet og det er fort på snittet. Så kan ikke jeg noe for at noen velger ikke å bruke meg – det er det ikke jeg som avgjør. Men man skulle jo nesten tro at det er stikk motsatt, at jeg er tilgjengelig 6-7 kamper av 60, og utilgjengelig resten. Men sånn er det ikke. Og det tror jeg Lillestrøm fant ut. De gikk gjennom tallene litt nøyere, for de og var skeptiske, «skal vi hente inn den fjompenissen her som går på krykker og er halt?». Men heldigvis er ikke det bildet nødvendigvis sant.
Og Helland er ikke veldig langt unna fasit. En gjennomgang av de to foregående sesongene viser at han på bakgrunn av skader var utilgjengelig i 8 kamper i 2019, og 10 i 2020.
2019: Med i tropp 19 av 30 runder. Måtte sone totalt tre runder for kort, én kamp for gule, to kamper for direkte rødt kort (pådro seg i cupkampen mot AaFK).
2020: Med i tropp 19 av 30 runder. Måtte stå over én runde på grunn av gule kort.

Forhørte seg med RBK-fysio

LSK-trener Geir Bakke innrømmer at Hellands skadehistorikk ble sjekket grundig før klubben tok det endelige valget om å gå for vingen.
– Vi hadde en diskusjon på dette internt. At vi skal ha spillere som tåler å trene er min filosofi, men det gjelder også for de øvrige i trenerteamet og handler om hvordan vi ønsker å være som klubb. Men vi fikk en ganske tydelig indikasjon fra Simon (Mesfin, sportssjef LSK) på at det ikke var så ille som det etterlatte inntrykket, og jeg snakket også med Haakon Schwabe, som var fysioterapeut i Rosenborg.
– Det som også har vært litt av problemet er at han ofte har spilt når det har vært ting som har murra, fordi han er en spiller som er verdifull å ha på banen. Så har det kanskje gjort at det har blitt mer restitusjon enn trening mellom kampene, og sånn sett har han ikke fått lov til å finne toppformen. Dette har vi pratet om og lagt en plan på. Det handler om å være smarte, forteller Bakke.
– Ser du kritikken fra eksempelvis Jonsson, om at dette spillerkjøpet går mot din filosofi om kun å ha trenbare spillere?
– Hvis du så troppen og stallen vår da vi begynte opp i januar, trengte vi noen referansespillere inn i garderoben, på feltet og i hverdagen. Markedet har også vært «tricky» nå i og med at vi ikke kan hente prøvespillere fra utlandet. Da så vi innlands og skjønte at vi kunne få til noe med Pål André. Helhetsvurderingen rundt gevinsten ved å hente han ble sett på som relativt stor. Klarer vi finne en bedre spiller enn han hvis vi klarer å holde han på beina? Svaret på det var nei, avslutter Bakke.

Helland om Hareide-praten og muligheten til å slå RBK

Eliteserien
Fikk ikke spilletid av Rekdal – nå lånes han ut til gamleklubben
EN DAG SIDEN
Eliteserien
Keeperhelten reddet ett poeng: – Alle sin drøm
I GÅR PÅ 06:25