Kapteinen sikret seieren seks minutter på overtid

Carl Henning Biørnstad

Oppdatert 17/06/2020 klokken 23:49 GMT+2

Brann-kaptein Daniel Pedersen ble den store helten da Brann sikret seieren godt inne i overtiden mot Haugesund.

Daniel Pedersen

FK Haugesund - Brann 1-2
– Den er helt fantastisk, sa matchvinner Daniel Pedersen om stemningen i garderoben etter kampen mot Haugesund.
Kampen så lenge ut til å ende med 1-1 og poengdeling, etter at bergenserne stort sett hadde vært det beste laget gjennom store deler av oppgjøret. Stygge skader og lengre avbrekk på tampen førte til at dommer Rohit Saggi la til ni tilleggsminutter i oppgjøret – og de minuttene var altså det Brann trengte for å ta skalpen på et tamt Haugesund-lag.

Slik var kampen

Haugesund hadde kun vunnet ett av de siste ni oppgjørene mot Brann i Eliteserien, før de to lagene fikk æren av å avslutte årets første runde onsdag.
Med en nykomponert bakre firer og en fersk dansk kaptein i Daniel Pedersen, var det knyttet stor spenning til hvordan Brann skulle se ut i åpningen av årets sesong. Både Ali Ahamada og Vegard Forren, som begge ankom Bergen for litt over en uke siden, var på plass i elleveren til Lars Arne Nilsen – mens spillere som Fredrik Haugen, Petter Strand og Bismar Acosta var plassert på benken.
Til Eurosport før onsdagens kamp var LAN tydelig på at han tok en ørliten sjanse ved å spille Forren fra start i Haugesund.
– Forren er en veldig rutinert spiller som trenger å spille kamper for å komme i form. Får han en skade og ryker ut, så har jeg bomma, sa treneren til Eurosports utsendte før kampen.
Se intervjuet med Lars Arne Nilsen her. Saken fortsetter under videoen.

Innrømmer at han tar en sjanse med Forren fra start

Anonymt hjemmelag

Det var få overraskelser å melde fra motsatt leir, men verdt å merke seg var at Fredrik Pallesen Knudsen ble valgt foran en Ben Karamoko i midtforsvaret.
Det var derimot naboen fra litt lenger nord på vestlandet som kom best i gang i oppgjøret. Allerede tre minutter inn i kampen var nevnte Vegard Forren involvert i dagens første Brann-mulighet. Et langt innkast fra Taijo Teniste traff luggen til den tidligere Molde-stopperen, før Daouda Bamba fikk avsluttet på direkte volley, men forsøket ble klartert av en FKH-spiller.
Bamba var meget aktiv i løpet av de første 45 minuttene på Haugalandet. Ivorianeren kom på flere stormende løp i bakrom, og hjemmelagets forsvarsfirer fikk tidvis kjørt seg mot den rødkledde spissen.
Brann hadde kampen i sin hule hånd i den første omgangen, til tross for at de ikke maktet å omgjøre sjansene til scoringer i løpet av den første halvdelen av oppgjøret.
For FK Haugesund sin del var det lite å skrive hjem etter de første 45`.
– Jostein Grindhaug må nok melde en del til sine gutter i pausen, for de har vært tamme framover i banen, sa Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim like etter at dommer Rohit Saggi sendte de to lagene inn i garderoben.
Se høydepunktene fra oppgjøret her. Saken fortsetter under videoen.

Se høydepunktene: Haugesund - Brann 1-2

– Tungt batteri

Også FKH-trener Jostein Grindhaug var skuffet over eget lags prestasjon etter de første 45 minuttene av årets sesong.
– Dette var en førsteomgang med tungt batteri. Rett og slett dårlig, sa en dønn ærlig FKH-sjef til Eurosport i pausen.
Det var derimot Brann som skulle få det første skåret i gleden i den andre omgangen.
Etter kun få sekunder inn i den siste delen av oppgjøret, kom nemlig Haugesund på en sjelden visit på Branns banehalvdel. Vegard Forren spurtet tilbake mot eget mål og den ferske Brann-stopperen så ut til pådra seg en strekk idet bortelaget fikk kontroll på ballen.
Til Eurosport litt senere i kampen kunne stopperen fortelle at han fikk en kjenning i lysken.
Det ble dermed en kortvarig prøvelse for debutanten i den andre omgangen, for like etter kom Bismar Acosta inn for 32-åringen.
Se situasjonen med Vegard Forren her. Saken fortsetter under videoen.

Bildene Brann-fansen ikke vil se

Haugesund svarte

Etter en tydelig Brann-dominans gjennom hele kampen, fikk bortelaget omsider hull på byllen. Kun to minutter etter at Forren ble erstattet av Acosta i de bakre rekker, var det en annen debutant som stilnet de 200 FKH-tilskuerne i Haugesund. Robert Taylor fikk prikket ballen i mål etter en flott målgivende pasning fra Kristoffer Barmen, og finnen sendte dermed Brann opp i en fortjent ledelse.
Det kunne se ut til at Brann hadde grei kontroll på årets første vestlandsderby, men drøye ti minutter etter ledermålet fikk pipen en annen lyd på Haugesund stadion.
Rohit Saggi pekte på straffemerket etter at stopper Ole Martin Kolskogen dyttet Fredrik Pallesen Knudsen i en luftduell, og Niklas Sandberg fikk mulighet til å utlikne for FKH.
25-åringen gjorde ingen feil fra straffemerket, og lagene var like langt midtveis i den andre omgangen.

Dansk dynamitt

Det tydelige Brann-kjøret i innledningen av oppgjøret avtok litt utover i kampen, og oppgjøret så lenge ut til å ebbe ut i sanden. En stygg duell mellom Branns Taijo Teniste og FKH-spiller Thore Pedersen førte til at dommer Rohit Saggi la til ni minutter ekstra – noe som skulle vise seg å være gull verdt for Brann i sluttminuttene.
Dette til tross for at bergenserne var nødt til å spille de siste minuttene med en mann mindre, ettersom Teniste ikke kunne fortsette og Brann hadde brukt alle byttene tidligere i kampen.
For kun få minutter etter at Eurosport-ekspert Tor Ole Skullerud kåret Daniel Pedersen til kampens beste spiller, fikk Brann en corner fra venstre side. Kapteinen steg høyt opp i været og stanget hjørnesparket fra innbytter Fredrik Haugen rett inn i nettet bak en sjanseløs Helge Sandvik.
Scoringen i det 96. minutt ble den siste i dagens vestlandsderby, og Brann kunne omsider juble for tre sterke poeng i Haugesund.

Slik stilte lagene

Haugesund (4-3-3): Helge Sandvik – Mikkel Desler, Fredrik Pallesen Knudsen, Benjamin Tiedemann, Thore Pedersen – Kevin Martin Krygård, Christian Grindheim, Bruno Leite – Niklas Sandberg, Benjamin Källman, Alexander Ammitzbøll.
Branns (4-3-3): Ali Ahamada – Taijo Teniste, Ole Martin Kolskogen, Vegard Forren, Ruben Kristiansen – Amer Ordagic, Daniel Pedersen, Kristoffer Barmen – Gilbert Koomson, Daouda Bamba, Robert Taylor
Se hva FKH-trener Jostein Grindhaug sa etter serieåpningen mot Brann på hjemmebane.

Grindhaug etter tapet mot Brann: – Ikke sett oss så svake siden cupfinalen