DRAMMEN / OSLO (Discovery):
15. juli i 2016 kom beskjeden: Fred Friday er solgt til nederlandske AZ Alkmaar.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
Nigerianeren skrev under en fireårskontrakt med klubben etter å ha blitt solgt fra Lillestrøm og norsk fotball for snaue 15 millioner kroner.
Da hadde spissen med det kule navnet scoret 28 mål på 65 kamper for A-laget og blitt en helt på Åråsen etter ankomsten i 2013.
I Nederland har han også vært innom Sparta Rotterdam og Twente, før han sto uten klubb i vinter. Det skjer etter store skadeproblemer de siste årene.
Forrige gang han var på banen i en tellende kamp, var i april i 2019. Forrige scoring kom to måneder tidligere enn det igjen.
Nå er 25-åringen på plass i Drammen, og er klar for en Eliteserie-retur for Strømsgodset.
– Alt går bra. Men været ..., smiler han og slår ut med armene da Discovery møter ham etter en av lagets treninger på Marienlyst.

Møter gamleklubben

Han kom til klubben tidligere i vinter, og etter rapportene har han knapt nok stått over en halvtime av de mange, harde treningsøktene siden.
– Hvorfor Strømsgodset nå?
– Jeg var skadet og har vært ute i to år nå. Jeg trengte et sted å starte opp igjen, og syntes dette var det rette stedet å bygge meg opp. Vi har jobbet veldig hardt, og jo mer trening, desto bedre form og selvtillit, sier Friday.
Han gjør ikke stort vesen av seg utenfor banen, men på banen huskes han for scoringsjubel på Åråsen. Det begynner rett nok å bli lenge siden, og blant annet Discovery-ekspert Joacim Jonsson, som snakker om at fotball er ferskvare selv i søvne, har vært kritisk til om Friday kan levere det Godset trenger.
Spesielt etter at toppspissen Lars-Jørgen Salvesen pådro seg en langtidsskade.
– Er du den spissen Godset trenger?
– Hehe, det er mange gode spillere her, og alle kjemper for plassen. Uansett hvem trenerne mener skal spille, skal jeg gjøre min del av jobben. Så får de velge, sier han før møtet med gamleklubben søndag kveld.

Annen dimensjon

Det er nye trenere på plass i klubben, i hvert fall midlertidig, og det er foreløpig et spørsmål om de endrer litt på den svært intensive stilen til forgjengeren. Uansett regnes Friday med sin fysikk som et våpen spesielt mot lavtliggende lag, og som en som kan tilføre en ny dimensjon med å mer holde på ballen i det oppbyggende spillet med ryggen mot mål.
– Alle spisser vil score, det er den første prioriteten. Mentaliteten jeg har, er at jeg gjør alt for at laget skal vinne når jeg går på banen. Jeg må gjøre det jeg kan, holde på ballen, skape sjanser og score noen mål, slik at laget vinner. Da er alle «happy», sier Friday.
– Er du 100 prosent klar, er du 80 prosent? Hvor står du?
– Jeg er klar! I fotball kan man ikke si at man er 100 prosent og så slutte å trene, man må bare jobbe videre og trene hardt.
– Ser du på Godset som et sted å komme i form og som et springbrett?
– Først av alt vil jeg bare komme i gang med sesongen, og så får vi se hva som skjer, sier Friday.
Godset har fått ny kaptein. Se hva Valsvik etter overgangen fra Rosenborg her:

Tøff avskjed i RBK – ikke skremt av Godset

Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51