STAVANGER:
I all positiviteten og forventningen som syder rundt Viking etter en 2019-sesong over all forventning, er det lett å glemme én ting:
Eliteserien
Linkes til storklubb for kjempesum – kan dryppe på norske klubber
EN DAG SIDEN
Ut av troppen har kaptein, talisman og frontkjemper Zlatko Tripic gått. Han bidro med ni målpoeng og figurerte på de aller fleste årets lag.

Thorstvedts målpoeng en nøkkel

I tillegg har sensasjonsmannen Kristian Thorstvedt meldt overgang til Genk, etter et gjennombrudd av et år der han hamret inn ti mål i Eliteserien.
– Det er først og fremst det kollektive som må erstatte Tripic og Thorstvedt. Jeg er veldig spent på de typene vi har hentet inn i det fremste leddet med Yanni (De Lanlay) og Veton (Berisha) tilbake, i tillegg til en spennende unggutt i Jefferson de Souza, og det er ingen tvil om at noen av de vi har hentet inn kan få den statusen som Tripic har.
Det sier Bjarne Berntsen til Eurosport i et lengre intervju på SR Bank Arena i Jåttåvågen. Han er tydelig på at savnet av Tripic blir enormt både på og ikke minst av banen.
– Zlatko var en tydelig, nesten uvurderlig leder og type utenfor banen overfor omgivelsene. Det er nok vanskeligere å erstatte Zlatko som type av banen, men på banen er det nok enda tøffere å erstatte Thorstvedts mål og målpoeng. Han scorer ni i OBOS i sin første sesong og ti mål i fjor fra midtbaneposisjonen sin, det er det ikke mange midtbanespillere som gjør.
Les også: Oppkjøringslaget: Disse elleve har imponert mest så langt i vinter

Furdal skadefri – en åpenbaring?

De målpoengene håper Berntsen at han får – både i sum og individuelt – fra spillerne som får oppgaven med å erstatte dem.
– Ja, det gjør jeg, både på midten med de vi har fått inn der – inkludert Joe Bell som har vist bra tendenser – men så har vi Johnny Furdal tilbake som har fått trent hele vinteren. I fjor gikk han fra februar til juni uten å delta i det hele tatt. Så jeg føler vi har spennende, offensive spillere på midtbanen ennå, men fra det til å levere de målantallet som Kristian gjorde – det er et stykke opp. Så vi er avhengig av at vi får flere mål fra flere midtbanespillere og ikke én som står ut slik som Kristian gjorde.
Berntsen har stort sett vært tro mot 4-3-3 siden han gjorde comeback i Vikings sjefsstol, men har såvidt vært innom 4-2-3-1 denne vinteren, uten at tall er det som opptar veteranen mest.
– Jeg er veldig lite opptatt av formasjon. Uansett av tallkombinasjon så er det bare tall. Det viktige for meg er at vi er gjenkjennelige. Vi skal være kjent for å jobbe hardt, utrolig aggressive i gjenvinning, det skal gå veldig fort i angrep – uansett formasjon.
– Det betyr at du kan ha Bell og Løkberg sittende bak en 10er?
– Vi har mange som kan spille i den rollen der. Hvis Tommy og Veton er våre to klart beste spillere så kan vi helt sikkert finne plass til begge to mer sentralt i spissleddet enn det vi gjorde i fjor, da vi spilte med to flanker og en i midten. Benny Lennartsson hadde veldig suksess med to spisser, en kant og tre på midtbanen i sin tid, husker Berntsen.
Les også: RBKs storsignering imponerer Horneland: – Bedre enn jeg hadde trodd

Drømmerollen

De signalene plukker Johnny Furdal opp. Mannen som fyller 34 år i mai fikk et trøblete møte med Eliteserie-debuten i fjor – i år er han klar fra første økt i januar. Han er en av mange som mener seg godt skikket til 10errollen i Jåttå.
– Det er drømmeposisjonen da, det er der jeg har gjort min karriere og spilt veldig lenge. Så jeg tar den! Hvis jeg får den tierrollen der så får jeg mange flere målpoeng enn det jeg leverte i fjor, sier Furdal til Eurosport.
– Mye vanskeligere fra indreløperen?
– Det er det at du skal springe sinnssykt langt hjem og så sinnssykt langt opp igjen, og det skal du gjøre ganske mange ganger i løpet av en kamp. Mens i 10ern så er det mye kortere fram og står man rett defensivt og får brudd, sier det seg lett at det blir lettere, forklarer Furdal.
I tillegg til 33-åringen har også Fredrik Torsteinbø uttalt at han trives aller best i en 10er/mellomromsrolle. Andre som kan bekle en rolle der er blant andre nevnte Høiland, Zymer Bytyqi, nykommer Sebastian Sebulonsen og Yldren Ibrahimaj.
– Vi har vel åtte spillere som drømmer om den posisjonen, og når vi ikke engang spiller med den rollen så tror jeg det blir med drømmen, ler Berntsen.
Viking-spiller Adrian Pereira overrasker på skoleballet. Sett denne?

Fleiper med stjerneskuddets forandring etter skoleballfremføring

Eliteserien
Sportssjefen freder Vegard Hansen: – Nå skal vi stå sammen
I GÅR PÅ 20:03
Eliteserien
Bernt oppsummerer: VAR-støtte, hipstere, Holm-magi og utpsyking
I GÅR PÅ 16:55