Bakenga tok både Odd og Eliteserien med storm på høstsesongen i fjor, da han gjorde at svært få kjente på savnet av toppscorer Torgeir Børven som hadde forsvunnet til Rosenborg.
15 scoringer endte han på i Eliteserien forrige sesong.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
Nå er det en offensiv 28-åring som stiller opp i Discovery-serien Seriestart Spesial, der vi går gjennom ståa i alle lagene før det endelig skal sparkes i gang.
– Det handler om utvikling. For min del gikk det bra i fjor, og målet er å utvikle meg enda mer i riktig retning. Så lenge kroppen holdes ved like, går vi for mer enn det, sier Bakenga.
Selv er han ikke overrasket over at han presterte på det høye nivået han gjorde.
– Jeg hadde endelig fått et år der jeg ikke hadde noen skader. Det var det første året på syv år hvor jeg ikke opplevde lengre skadeavbrekk. Jeg hadde trent godt i koronapausen og var ganske sikker på at det skulle løsne.

Syv tunge år

Discovery-ekspert Tor Ole Skullerud deltar også i sendingen, og det var faktisk ham som i sin tid hentet spissen tilbake til norsk fotball, som Molde-trener.
– Der startet vel egentlig hele ulykka for ham. Han ble skadet før første seriekamp, og det var store forventninger og han skulle erstatte Fredrik Gulbrandsen. Det har vel tæret litt på selvtillit og følelsene underveis også, «Mush», spør han i retning sin gamle elev.
– Ja, det har det. Jeg har hatt mine runder mentalt hvor det har vært tungt. Skaden i Molde var trist og det tok litt tid. Da jeg kom inn i det igjen og først følte det gikk veien, bestemte Kåre (Ingebrigtsen, tidligere RBK-trener) seg for å hente Bendtner og det gjorde veien lang der, sier Bakenga.
Fra Rosenborg gikk turen videre til Tromsø. Der trøblet angriperen fælt.
– TIL-tiden var egentlig den tyngste. Der slet jeg veldig mentalt og trivdes egentlig ikke i det hele tatt. Fotballen var ikke så artig lenger, og jeg gikk noen runder med meg selv da på om dette er noe jeg hadde lyst til å fortsette med. Jeg er heldig som har flere bein å stå på, og jeg vurderte andre alternativer, spesielt da akillesen røk for andre gang. Da så jeg ikke noe lys ut av den tunnelen. Etter en prat med dem hjemme bestemte jeg meg for å gjøre et nytt forsøk, og det er jeg glad for i dag.

Ønsker seg utenlands igjen

Listen over klubber er lang for trønderen. I tillegg til de nevnte, kan man legge til Cercle Brugge, Eintracht Braunschweig, Esbjerg, den første runden i Rosenborg og Ranheim.
Etter Tromsø-oppholdet sto han kontraktsløs, da en avtale med Odd etter hvert kom på plass. Nå er han inne i det siste kontraktsåret, og de er fortsatt ikke helt enige om det første tilbudet som er kommet på bordet.
Spissen med kamper for alle aldersbestemte landslag er rukket å bli 28 år, men har fortsatt tanker om å prøve seg utenlands igjen.
– Jeg begynner jo å dra på årene, og begynner å føle meg som en veteran. Men jeg føler at jeg har noe der ute å gjøre igjen. Det var det som var målet helt siden Tor Ole hentet meg til Molde. Planen var seks måneder der og så ut igjen, men i stedet er jeg bare blitt i Norge. Å dra ut igjen, våkne med sol i ansiktet og spille i det store utland ... å dra til Odd og få meg i gang og få opplevd den store utenlandsdrømmen, var planen.
Han ble kjøpt til Belgia fra Rosenborg for gode penger tilbake i 2012. Nå sier han at han vil tenke helt annerledes om det skulle dukke opp nye sjanser.
– Jeg er såpass oppegående at jeg vil prøve å lære av mine tidligere feil, og skal bruke erfaringen til å velge hva som er mest riktig for meg nå neste gang. Man vet aldri, men for min del skal jeg velge det som er helt korrekt for meg nå neste gang.
(Artikkelen fortsetter under videoen):

Mener Odd gjør feil: – Bør ikke dytte Bakenga på kant

Dyttes på kant for å få inn «Flo»

Trolig ender Bakenga igjen opp i en rolle ute på kanten, til tross for at både han selv og eksempelvis Discovery-ekspert Joacim Jonsson mener han er det beste alternativet som midtspiss. Årsaken til det, heter Tobias Lauritsen.
– Tobias har stort potensial og var uheldig med en stygg skade da han skulle inn for Børven som dro til Rosenborg. I oppkjøringen har han vært meget god. Jeg har to veldig gode spissalternativ, og har valgt å bruke begge på banen, for begge scorer mål. Vi har for få målscorere i laget, så jeg har brukt «Mush» på kanten. Tobias har en tyngde i boks og hvis han fortsetter, kan han bli så god han bare vil, vurderer Odd-trener Jan Frode Nornes til Discovery.
Tor Ole Skullerud mener Nornes fortjener ros for valget han tok om å satse på Lauritsen i stedet for å syte over å miste Børven, til tross for at han ennå ikke hadde bevist for resten av Fotball-Norge at han var klar for oppgaven da.
– Tobias har noen avslutningsferdigheter som er meget bra. «Mush» er den mer direkte og pågående typen, Tobias er mer som Øyvind Hoås og Tore Andre Flo. Høy og robust, men ferdighetsnivået er meget høyt. Han scorer mål gjennom klokskap, ikke råskap, selv om jeg også prøver å dyrke frem det, selvfølgelig, sier Nornes.

Beskriver seg som spiss

Når han blir spurt om han trives like godt som kantalternativ, svarer Bakenga kontant:
– Nei, sier han og ler.
– Jeg gjør egentlig ikke det, altså. Men blir jeg satt der, prøver jeg å fylle den rollen så bra jeg kan. Men jeg kommer alltid å beskrive meg selv som spiss, ikke kantspiller. Det handler om å gjøre det beste ut av det, og jeg fikk scoret noen mål som kant i fjor, så jeg kan vel bare takke meg selv for det. I en optimal verden spiller jeg i en posisjon som jeg har draktnummer til, og det er spiss.
Kan det at han må operere på kanten og ikke som midtspiss, der han trives aller best, også påvirke kommende sjanser for et nytt utenlandseventyr?
– De følger jo veldig med på tall og «expected goals» og sjanser skapt og slike ting, men en ringrev som meg er lur nok til å komme meg i så mange scoringsmuligheter som mulig, og får løse det på beste mulige måte. Det er ikke artig å spille og score mål når vi taper. Vi vil være en bedre utgave enn vi var i fjor, og da må alle gjøre sin del av jobben. Det ansvaret tar jeg.
Til slutt kommer han med en aldri så liten spådom om hvem som blir toppscorer kommende sesong:
– Det blir Veton Berisha, tett etterfulgt av Mushaga Bakenga.
Se Seriestart Spesial: Odd med Jan Frode Nornes og Mushaga Bakenga:

Seriestart Spesial: Odd med Jan Frode Nornes og Mushaga Bakenga

Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51