Se Sandefjord-Vålerenga på Eurosport Norge og Dplay søndag 20.30. Sikre deg tilgang her!
VALLE (Eurosport.no):
Onsdag morgen kom nyheten om at Norsk Toppfotball skal i gang med å utvikle et felles regelverk for hvordan klubber skal håndtere rasismesaker.
Eliteserien
Søvnløs Fagermo etter smellen i Bodø: – For dårlig trenerarbeid
21/04/2022 PÅ 13:07
Samtidig går de i gang med en kampanje mot rasisme.
Kampanjen, som starter allerede førstkommende helg, skal hete #Stopp og blir lansert i etterkant av at Amahl Pellegrino ble rasehetset etter en kamp mot Aalesund på Color Line stadion.

Preventivt og forebyggende

Spillerne i Eliteserien ble gjort oppmerksomme på kampanjen onsdag formiddag, og hos Vålerenga er det liten tvil om at en slik kampanje tas godt imot.
– Det er på tide. Dette er noe man må ta tak i, for det hører ikke hjemme på en fotballbane. Det er bare trist og provoserende at slike ting skjer i 2020. Derfor er det på tide at man tar tak i det, og straffer de folkene som sier ting som man ikke skal si, sier Ivan Näsberg til Eurosport.no.
Tanken er at det nye regelverket ikke bare skal gi retningslinjer i forbindelse med utestenging av supportere som kommer med diskriminerende uttalelser, men også sørge for at disse kan få opplæring, hvor målet er en holdningsendring.
En slik løsning har Vålerengas trener troen på.
– Det tror jeg er sunt. Det er sånn det er i samfunnet ellers, at man har lover og regler som gjelder alle. Hvis man kan ha det for denne typen problemstillinger, så tror jeg det er bra, og forhåpentligvis så er det preventivt og forebyggende også, sier trener i Vålerenga, Dag-Eilev Fagermo.

Håper det hjelper

Flere av spillerne på Oslo-laget ble overrasket da de hørte om tilropene mot Pellegrino. De er enige om at problematikken bør løftes, selv om det har vært satt fokus på det tidligere.
– Først og fremst så synes jeg det er bra at det er fokus på det. Nå har vi hatt fokus på det i mange år med "gi rasisme rødt kort", men vi må tydeligvis ha sterkere lut, så da synes jeg det er bra at Norsk Toppfotball tar ansvar, sier Jonatan Tollås Nation, etter å ha hørt om det planlagte regelverket og kampanjen.
For Osame Sahraoui var det trist å høre om hendelsen for knappe to uker siden. Den 19 år gamle Vålerenga-spilleren er kompis med Pellegrino. De to har snakket sammen i ettertid om hvordan slike ting ikke hører hjemme på en fotballbane, eller i samfunnet generelt.
– Jeg blir overrasket hver gang jeg hører om det, og jeg håper denne kampanjen kommer til å hjelpe, sier 19-åringen.
Norsk Toppfotball håper regelverket kan være på plass i forkant av neste sesong. Allerede denne helgen skal alle spillerne i Eliteserien spille med kapteinsbind for å markere at dette er en sak hvor alle er kapteiner.
Eliteserien
Store skadeproblemer for Bodø/Glimt i sliteseier: – Vi mister det litt
10/04/2022 PÅ 17:59
Eliteserien
Spissreserven skal krige seg inn i laget: – Vil ikke være et andrevalg for evig
02/04/2022 PÅ 10:28