I forrige uke kom Vålerenga med meldingen om at 18 år gamle Odin Thiago Holm har vært under kniven for å få skikk på en trøblete menisk i kneet, og må ta det rolige en periode framover.
Nå viser det seg at skadeomfanget er av såpass karakter at det er mer enn sesongoppkjøringen som ryker. Vålerenga regner ikke med å ha midtbanetalentet tilbake i full vigør før godt utpå høsten.
Eliteserien
Se høydepunktene: Tre kanonkuler da Tromsø slo KBK
EN TIME SIDEN
– Det var veldig synd, Odin blir ute en liten stund, men forhåpentligvis er det ikke lenge før han er tilbake. Det mest sannsynlige scenarioet, for å få ham opp på det tempoet han var i høst, så ser vi på høsten, sier sportssjef Jørgen Ingebrigtsen til Eurosport.
– Da snakker vi fort et halvt år ute, da?
– Før han er tilbake i godt slag, så er det nok fort det, uten at jeg er noe medisinsk ekspert. Klubblege Erik Rosenlund kaller det for et lite meniskinngrep, men detaljene har jeg ikke kompetanse til å forstå, svarer han.
– Odin har har gjennomgått en operasjon på menisken og må ta det rolig noen uker fremover, sa Vålerengas lege Erik Rosenlund til Vålerengas hjemmesider i forrige uke.
Nå viser det seg altså at oppholdet i styrkerommet blir lengre enn som så. Thiago Holm var tiltenkt en sentral rolle i VIFs midtbanetreer denne sesongen og var spådd det store gjennombruddet av både trener Dag-Eilev Fagermo og Eurosport-ekspert Joacim Jonsson.
Ungguttens utvikling er også deler av årsaken til at både Mattías Vilhjálmsson, Magnus Lekven og Herolind Shala har forlatt klubben uten å bli fullt ut erstattet.

Øker behovet for å forsterke midtbanen

Med 18-åringen på sidelinja store deler av sesongen gjør det at klubben er nødt til å tenke nytt, selv om sportssjefen bedyrer at de var på utkikk etter en erfaren spiller til midtbaneleddet også før stortalentet fikk sin meniskskade.
– Gjør skaden at interessen for Vebjørn Hoff og Tobias Christensen eskalerte?
– Selv før vi visste om det med Odin så tenkte vi å forsterke med en posisjon eller to til inn mot sesongstart. Kanskje gjerne da med fleksibilitet, en spiller som kan bekle kant/spiss, så var det veldig vanskelig å få til, så da gikk vi for Henrik Udahl som en ren nummer to-spiss istedenfor.

Stor tro på unggutt

Samtidig understreker Ingebrigtsen at klubben følger opp sin bevisste strategi med å ikke erstatte alle som forsvant etter fjorårssesongen.
– Å få tilbake ca 1000 Eliteserie-kamper, det gjør vi ikke. Det er jo heller ikke strategien å erstatte alle dem som er ute, vi må få opp en eller to nye hvert år. Vi har fylt opp antallet på midtbanen med Sakarias Opsahl, som har vært i A-stallen her siden sommeren 2018 og spilte fast hele året og var en viktig del av opprykket til Tromsø i fjor.
– Vi har store forhåpninger til at han skal komme opp i stor nok fart til å prege laget i år, både som indreløper og anker, han bekledte begge rollene i Tromsø og kan spille begge steder, beskriver Ingebrigtsen.
Foruten 21-åringen Opsahl, som også har lillebror Oskar i VIF-stallen, har Ingebrigtsen stor tiltro til to andre unggutter som har fått opprykk til A-laget i vinter.
– Vi har i tillegg tatt opp en 2003-modell (Mathias Johnsrud Eriksen), som kanskje får de 250-300 minuttene Odin fikk i fjor, og så har vi en ung gutt født i 2004, Magnus Bech Riisnæs, som skal få lov til å utvikle seg på trening i år som Odin gjorde året før, og få noen innhopp. Det blir jo forhåpentligvis cup også i år, sier sportssjefen.

Kalkulert risiko

At Thiago Holm er ute gjør likevel at klubben er enda mer avhengig av å få på plass en spiller til i midtbaneleddet. I det siste har Vålerenga vært koblet til blant annet Odds Vebjørn Hoff og Moldes Tobias Christensen, og skal ha på plass en anvendelig spiller før overgangsvinduet stenger i april.
– Er det en kalkulert risiko dere tar med å slippe et firesifret antall Eliteserie-kamper uten å fylle på med så mange nye?
– Ja. Hvis du skal videreutvikle laget må du noen ganger ta de grepene. Samtidig som vi ser etter muligheten til å forsterke laget fortsatt, og det er vel ikke utenkelig at det ikke blir en 02-03-modell, men mer en som har rundet 20-tallet og har litt erfaring. Det er et kriterie på den eller de som skal inn, forklarer Ingebrigtsen.
Thiago Holm var ikke tilgjengelig for en kommentar på Intility Arena tirsdag ettermiddag.
Eliteserien
Se høydepunktene: Jerv slo Lillestrøm etter omdiskutert straffespark
EN TIME SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Haugesund slo Aalesund etter enormt sjansesløseri
I GÅR PÅ 16:33